Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ραντεβού για υψηλότερα μέσω τραπεζών;

Στα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον της αγοράς κατά την επόμενη εβδομάδα ενώ οι επιθετικές αγορές στην Τράπεζα Κύπρου και οι συναλλαγές ρεκόρ στην Alpha Bank ίσως δείχνουν ότι κάτι ”ψήνεται” στον τραπεζικό κλάδο. Οι μετοχές με story από τη μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Τα στατιστικά του προηγούμενου πενθήμερου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από θέση κατά 1,36% υψηλότερα από αυτήν της προηγούμενης εβδομάδας ”ατενίζει” η αγορά την περιοχή των 4.220 μονάδων. Με βάση τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν ειδικότερα στη χθεσινή συνεδρίαση, κυρίως όμως σύμφωνα με τη σύνθεση των αγοραστών σε μετοχές του FTSE 20 διαμορφώνονται πλέον προϋποθέσεις ικανές να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 4.220 μονάδων.

Το γεγονός πως η αντίδραση της αγοράς πραγματοποιήθηκε με αιχμή τον FTSE 20, κυρίως όμως τις τράπεζες και του ΟΤΕ-ΟΠΑΠ, φέρνει τον FTSE 20 πολύ κοντά στα υψηλά έτους και δίνει πόντους στο ανοδικό ενδεχόμενο.

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο του FTSE 20, στις 2.306 μονάδες η απόσταση που τον χωρίζει πλέον από τα υψηλά των 2.347,8 μονάδων (7/4) δεν ξεπερνά το περίπου 1,7%.

Εάν μάλιστα αναλογιστούμε πως η προσέγγιση αυτή επιτυγχάνεται, χωρίς να συμμετέχει ακόμη ενεργά η Εθνική, μας καθιστά αισιόδοξους για τη συνέχεια. Κι αν η μετοχή του ΟΤΕ ξεπέρασε χθες κάποια στιγμή και τα 21 ευρώ για να κλείσει στα 21,80 δικαιολογεί υψηλότερες αποτιμήσεις, τότε ενδιαφέρον παρουσιάζει η προοπτική αγοράς, εάν και όταν μπει στο παιχνίδι και η Εθνική.

Για τον ΟΤΕ είναι εύλογο το ενδιαφέρον των εμπλεκόμενων πλευρών (οικονομικού επιτελείου, ξένων επενδυτικών οίκων που διαγκωνίζονται για το σχήμα αναδοχής και τις υψηλότατες προμήθειες) για την διαμόρφωση της βέλτιστης κεφαλαιοποίησης που προσεγγίζει πλέον τα 10,5 δισ. ευρώ.

Οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι που διαγκωνίζονται για την αναδοχή της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού και το οικονομικό επιτελείο που θα βάλει ”ζεστό χρήμα” στα ταμεία του δημοσίου, έχουν κάθε συμφέρον να διαμορφωθεί η αποτίμηση του ΟΤΕ σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Το ενδιαφέρον είναι πως ο ΟΤΕ ενισχύεται και χάρη της υπεραπόδοσης της Cosmote, η τιμή της οποίας επιστρέφει στα ιστορικά υψηλά των 20 ευρώ.

Αυτό όμως που προκάλεσε εύλογο ενδιαφέρον και ερωτήματα εχθές ήταν η επιθετική κίνηση στην Τράπεζα Κύπρου, καθώς οι συναλλαγές έφτασαν τα 2,3 εκατ. τεμάχια, αξίας περίπου 20 εκατ. ευρώ, ωθώντας την 5,84% υψηλότερα προς τα 9,42 ευρώ.

Σύμφωνοι, η Κύπρου ανακοίνωσε σημαντική βελτίωση οικονομικών μεγεθών εννεαμήνου. Όμως η επιθετικές αγορές που έγιναν εχθές δεν πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό… αιφνίδιων εραστών της τράπεζας και των αποτελεσμάτων της.

Πολλά θα ακουστούν και περισσότερα θα φημολογηθούν τις επόμενες ημέρες γύρω από την Τράπεζα Κύπρου, εμείς ωστόσο θα επιμείνουμε ότι κάτι σημαντικό ψήνεται στον κλάδο.

Δεν είναι τυχαίο πως και στη μετοχή της Alpha Bank οι συναλλαγές των τελευταίων ημερών αποτελούν ρεκόρ για την μέχρι στιγμής φετινή χρήση και το κυριότερο πραγματοποιούνται πολύ κοντά σε υψηλές τιμές που φτάνουν πλέον προς τα 23,22 ευρώ.

Θα επιμείνουμε, παρά την εμφανή εχθές μετατόπιση της υπερβάλλουσας ρευστότητας προς μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, πως οι υπεραποδόσεις προέρχονται φέτος από την μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Στη μετοχή του Κυριακούλη οι χθεσινές συναλλαγές ξάφνιασαν θετικά, η εισηγμένη όμως διαχειρίζεται ικανό αριθμό μαρινών και δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο που αρέσει στους… άραβες. Επιπρόσθετα, λέγεται πως η εταιρία βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση της συμμετοχής που διέθετε ο Εμπεδος στη μαρίνα του Λαυρίου.

Για την Yalco πηγές της αγοράς αναφέρουν πως η μετεγκατάστασή της από την Κηφισιά στα Οινόφυτα, δίνει το περιθώριο στην εταιρία να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις που διαθέτει (στην τωρινή της έδρα).

Για την Kleemann παράγοντες της αγοράς αναφέρονται στον σταθερό ρυθμό ανάπτυξης της εταιρίας, τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην εγχώρια αγορά και στις ισχυρές της συμμαχίες στον γερμανικό χώρο.

Περιπτώσεις όπως αυτές που αναφέρονται υπάρχουν πολλές. Αναδεικνύονται εκ περιτροπής σε τακτά χρονικά διαστήματα. Άλλοτε ο Σφακιανάκης, άλλοτε η ΑΝΕΚ, ενίοτε η Φίντεξπορτ, ενδεχομένως η Ευρωπαϊκή Πίστη. Ένα είναι σίγουρο.

Μετοχές εταιριών που χρίζουν δικαιότερης, ορθολογικότερης αποτίμησης έχουν πολλές πιθανότητες να διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Πάντα με την απαραίτητη προϋπόθεση πως το θετικό κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια θα είναι αυτό που θα διευκολύνει τις κινήσεις των ξένων ”παικτών” και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Για την ερχόμενη εβδομάδα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Πειραιώς, που στις 8/11 ανακοινώνει τα αποτελέσματα εννεαμήνου, αλλά και την σταδιακή ενίσχυση της θέσης των ξένων στη μετοχή της Εθνικής.

--------

Ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ, περιμένει ”ραντεβού του Γενικού Δείκτη µε τις 4.300 µονάδες, όπου θα κριθούν πολλά και ενδεχοµένως θα πρέπει να αντιµετωπιστεί µε την δέουσα προσοχή το αυξηµένο ρίσκο που σε τεχνικό και θεµελιώδες επίπεδο αρχίζει να γίνεται δυσανάλογα υψηλό χωρίς τη συνδροµή νέων καταλυτών”.

------Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.177,04 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 1,36%, ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 1,57%, ο Mid 40 κατέγραψε κέρδη 1,32% και ο Small Cap 80 ενισχύθηκε κατά 2,41%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (5,21%), ο κλάδος των Πρώτων Υλών (4,22%), ο κλάδος της Υγείας (3,60%) και ο κλάδος των Χημικών (3,18%). Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Κατασκευών και Υλικών (-1,77%), ο κλάδος των Ασφαλειών (-1,46%) και ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών (-0,86%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Μοχλός (28%), Σφακιανάκης (26,55%), Κεραμεία Αλλατίνη (21,18%), Yalco (17,70%), ΚΡΕΚΑ (17,65%), Δάιος Πλαστικά (15,71%), Lavipharm (14,50%), SATO (13,20%), Σέλμαν (12,99%) και Kleemann (12,73%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Vivere (-14,10%), Τρία Άλφα (-10,63%), Minerva (-8,33%), Παΐρης (-8,33%), CPI (-8,18%), Ξυλεμπορία (-8,12%), Αγροτικός Οίκος Σπύρου (-6,77%), Κανάκης (-6,21%), Βαλκάν Έξπορτ (-6,18%) και ΓΕΝΕΡ (-5,26%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v