Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bρέχει χρήμα και κρατάμε… ομπρέλα!

Μην παρασύρεστε από τα δισεκατομμύρια ευρώ που εισρέουν σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα. Η κατάσταση στον τομέα των άμεσων ξένων επενδύσεων είναι τραγική και δεν πρόκειται να αλλάξει αν οι αρμόδιοι δεν σταματήσουν να διώχνουν με την αδράνεια και τα έργα τους το ξένο χρήμα.

Bρέχει χρήμα και κρατάμε… ομπρέλα!
Το γεγονός ότι η υπόθεση της μεγάλης ξένης τουριστικής επένδυσης σε έκταση που ανήκει στη Μονή Τοπλού στην Κρήτη μπήκε χθες στην τελική ευθεία, με την υπογραφή της τελικής περιβαλλοντικής μελέτης από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, δεν είναι για πανηγυρισμούς αλλά για κλάματα.

Έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια από το 1995 που η βρετανική πλευρά υπέγραψε σύμβαση με το Ίδρυμα της Μονής για την εκμίσθωση έκτασης αρκετών χιλιάδων στρεμμάτων για 40 χρόνια.

Από τότε μέχρι σήμερα, η επένδυση πέρασε από σαράντα κύματα, αρχής γενομένης από τη δικαστική διαμάχη των τοπικών αρχών και του Ιδρύματος για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης. Όλα αυτά τα χρόνια, ο εκάστοτε Βρετανός πρέσβης στη χώρα μας δεν έχανε ευκαιρία να θέτει το θέμα της συγκεκριμένης επένδυσης στις συζητήσεις που είχε με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, πρώην και νυν.

Το παράδειγμα της άμεσης ξένης επένδυσης στην έκταση της Μονής Τοπλού δεν είναι το μοναδικό. Αναδεικνύει όμως το πρόβλημα των τοπικών αντιδράσεων και αντιδικιών που συνδέονται συνήθως με την αποκόμιση άμεσων ωφελημάτων από τους ξένους επενδυτές και την ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού.

Έτσι, δισεκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε τουριστικά, οικιστικά και βιομηχανικά πρότζεκτ κατευθύνονται σε άλλες χώρες γιατί οι αρμόδιες ελληνικές κρατικές υπηρεσίες και μη, από τα υπουργεία, τις πολεοδομικές υπηρεσίες μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις.

Τα ειδικά χωροταξικά σχέδια για τον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βιομηχανία, τον παράκτιο και τον ορεινό χώρο, όλο ετοιμάζονται κι όλο έτοιμα είναι. Τη μια φορά φταίνε οι ανεπαρκείς μελέτες, την άλλη φορά κάτι άλλο.

Αλλά τι λέμε. Η Ελλάδα είναι μαζί με την Αλβανία οι μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες χωρίς Εθνικό Κτηματολόγιο, προς δόξα των αυθαιρετούντων και καταπατητών της δημόσιας περιουσίας για την οποία υποτίθεται κόπτονται οι πολιτικοί, που όμως την ευλογούν κατόπιν εορτής αντί πινακίου φακής για να κλείσουν καμιά τρύπα στον προϋπολογισμό και να πάρει το κόμμα τους καμιά ψήφο παραπάνω.



Κάπου 8 χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου καμία χωροταξική μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος).

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, μεγάλες άμεσες ξένες επενδύσεις που θα έδιναν ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας, θα δημιουργούσαν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και εισοδήματα, αυξάνοντας τα φορολογικά έσοδα του κράτους, μένουν στα αζήτητα γιατί π.χ. ο ιδιοκτήτης κάποιων κατσικιών στην Πελοπόννησο θεωρεί ότι η θέα του αιολικού πάρκου επηρεάζει αρνητικά τις κατσίκες του (μη γελάτε).

Η πολυπλοκότητα των ελληνικών νόμων και κανονιστικών κανόνων και η ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού εμποδίζουν την πραγματοποίηση άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί λόγω κυρίως της εισόδου της χώρας στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη, διαπίστωσε το EIU (Εconomist Intelligence Unit) σε παλαιότερη έκθεσή του.

Δυστυχώς, οι διαπιστώσεις του EIU παραμένουν επίκαιρες. Η χώρα χάνει σημαντικές ευκαιρίες για ταχύτερη ανάπτυξη, αποθαρρύνοντας άμεσες ξένες επενδύσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός και η οικιστική δραστηριότητα κι αυτό πρέπει να αλλάξει.

Η ολοκλήρωση, επιτέλους, των ειδικών χωροταξικών σχεδίων και η δημιουργία ενός πραγματικού one stop shop για ξένους επενδυτές συνιστούν μια καλή αρχή.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v