Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Εισαγόμενη” η τάση για τη Σοφοκλέους

Στα αποτελέσματα εννεαμήνου και στις επιμέρους επιχειρηματικές κινήσεις παραμένουν επικεντρωμένοι οι ισχυροί ”παίκτες”. Βραχυπρόθεσμα, ειδικά για σήμερα – αύριο, η τάση εκτιμάται πως θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ. Ωστόσο χθες, τόσο η Νέα Υόρκη όσο και οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν με επιθετικές διαθέσεις ανοδικά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η χθεσινή εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων, ειδικότερα όμως του αμερικανικού, επιβεβαιώνουν την κοινή εκτίμηση περί υπερβάλλουσας ρευστότητας και πιθανής συντήρησης του θετικού κλίματος διεθνώς.

Ωστόσο, όπως επισημαίναμε και χθες, μία από τις ελάχιστες επιφυλάξεις μας αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση και περισσότερο αυτήν που σχετίζεται με το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ.

Είχε τεθεί χθες ένας ορίζοντας 1-2 συνεδριάσεων, ενός μικρού ”φίλτρου”, προκειμένου να επιβεβαιωθούν (ή όχι) οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις των ξένων σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη.

Ούτως ή άλλως, παραμένουμε εκ θέσεως μεσομακροπρόθεσμα αισιόδοξοι, καθότι το επιχειρηματικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί και στην εγχώρια αγορά οδηγεί στην περαιτέρω βελτίωση της αποτίμησης πλήθους εισηγμένων.

Είτε αφορά στον ΟΤΕ -σαφής η εμμονή του euro2day εδώ και πάρα πολύ καιρό για υπέρβαση του 20άρικου και βελτιστοποίηση της αποτίμησης του Οργανισμού εν όψει της τελευταίας (ή μήπως προτελευταίας, ρωτάμε) διάθεσης μειοψηφικού ποσοστού- είτε αφορά στην αποτίμηση της Εθνικής που με βάση την εκτίμηση για τα αποτελέσματα χρήσης του 2006 προσαρμόζεται σε επίπεδο υψηλότερο των 20 δισ. ευρώ, είτε τέλος αφορά σε μετοχές εταιριών που οδηγούνται στην καταγραφή υψηλών ετών και ιστορικών υψηλών τιμών για πολλούς και διάφορους λόγους.

Πρόκειται για μια ομάδα μετοχών που πληθαίνει άλλοτε με την Proton Bank, άλλοτε με την Κύπρου (αλήθεια, ο όμιλος Πειραιώς πόσες υπεραξίες να εγγράφει από τη συμμετοχή της στο Μ.Κ. της τράπεζας;), άλλοτε με την Πειραιώς (υψηλά 88 μηνών), την Cosmote, τον ΟΛΠ και αρκετούς ακόμη τίτλους.

Η τάση είναι ανοδική και αυτό θα συντηρηθεί όσο οι ξένες αγορές κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Βραχυπρόθεσμα όμως το ενδιαφέρον θα παραμένει επικεντρωμένο κυρίως σε μετοχές μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, καθώς η επανενεργοποίηση εγχώριων επενδυτικών σχημάτων και βασικών μετόχων διευκολύνει τη μόχλευση.

Από αυτή την άποψη μετοχές εταιριών όπως Νεοχημική, ΕΒΙΚ, Jumbo, Ρόκας, ΟΛΘ (πέραν του Citigroup φαίνεται πως λαμβάνει θέση και η Dubai Ports), ΕΛΒΕ, Λάμδα και αρκετών ακόμη, δικαιολογημένα θα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν οι αυξημένες συναλλαγές και η υπεραπόδοση της ΕΛΓΕΚΑ στο 1,40 ευρώ, η συνεχιζόμενη αντίδραση της Revoil προς τα 6,60 ευρώ, οι αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης (έπειτα από προσπάθεια των αγοραστών να αποκτήσουν θέσεις σε τιμές ακόμη και χαμηλότερα του 1,80 ευρώ), οι αυξημένες για τα δεδομένα της εταιρίας συναλλαγές και η προσέγγιση των 7 ευρώ για τη μετοχή της Creta Farm, η αντίδραση του ΟΛΠ προς τα 18 ευρώ (ωστόσο στον Πειραιά οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 31.654 τεμάχια έναντι τετραπλάσιων της Θεσσαλονίκης), όπως και οι τοποθετήσεις στη μετοχή της Intracom σε επίπεδα τιμών πέριξ των 5,50 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v