Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση ”Ανακύκλωση πρωταγωνιστών”

Και σήμερα παρατηρήθηκε το φαινόμενο της εναλλαγής των ημερήσιων πρωταγωνιστών - παρά τη διόρθωση σε επίπεδο δεικτών. Μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης έδειξαν διαθέσεις να κινηθούν ψηλότερα κάτι που δεν αποκλείεται να συνεχιστεί αν δεν υπάρξουν έντονες αρνητικές εκπλήξεις από το εξωτερικό. Το βραδινό κλείσιμο της Wall - στον απόηχο των αμερικανικών εκλογών - φαίνεται να έχει τον πρώτο λόγο.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Οι αμερικάνικες εκλογές φάνηκε να δημιουργούν ανησυχίες σε μερίδα των επενδυτών που εκτιμούν πιθανές δυσλειτουργίες μεταξύ κυβέρνησης και κογκρέσου στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο ενδέχεται να έχει αντίκτυπο και στην αμερικάνικη οικονομία και έτσι σήμερα οι διεθνείς αγορές έδειξαν προβληματισμένο έως ανήσυχο πρόσωπο κάτι στο οποίο ακολούθησε και η Σοφοκλέους.

Έτσι είναι βέβαιο ότι το σημερινό κλείσιμο της Wall αποκτά επιπλέον βαρύνουσα σημασία όπως είναι επίσης βέβαιο ότι σε περίπτωση θετικού κλεισίματος σημαντικό μέρος των σημερινών πωλητών θα σπεύσει αύριο κιόλας να επανατοποθετηθεί σε μετοχές εταιριών που σήμερα ρευστοποιούσε.

Από εκεί και πέρα συνεχίστηκε το ”rotation” στους ημερήσιους πρωταγωνιστές που συνεχίζουν να εναλλάσσονται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση αναλόγως των διαθέσεων που επιδεικνύει η κυλιόμενη ρευστότητα.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι, όμως θα επιτρέπονται συγκρατημένες ανησυχίες αν ο Γενικός Δείκτης υποχωρήσει χαμηλότερα από τις 4.165 μονάδες με τις επόμενες στηρίξεις να οριοθετούνται στις 4.134 και 4.120 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 4.210, 4.224 και 4.233 μονάδες.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις μετοχές του FTSE με αξιοσημείωτα κέρδη τερμάτισε τη συνεδρίαση μόνο ο τίτλος της Εμπορικής Τράπεζας, απλά θετική μεταβολή για Alpha Bank, Intracom, Folli Follie και Τιτάνα και αμετάβλητος ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων για Coca Cola, Cosmote, αξιοσημείωτες απώλειες για Eurobank, Κύπρου, ΚΑΕ, ΔΕΗ και αρνητική μεταβολή για Αγροτική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Γερμανό, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων με τους εκεί εμπλεκόμενους να ακολουθούν την υποκείμενη με σχετικά χαμηλές συναλλαγές και τους πωλητές να μην εμφανίζουν ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, προσέκρουσε 2 φορές στην περιοχή των 4.185 μονάδων και έκλεισε στις 4.192, 68 μονάδες με απώλειες 0,69% ,ενώ ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 388 εκατ. από τα οποία τα 158, 2αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές κυρίως λόγω του placement της Σιδενόρ.

Στην καλύτερη δυνατή αναλογία η τελική εικόνα με 107 ανοδικές μετοχές έναντι 149 πτωτικών και 8 τίτλοι με κέρδη από 5-13,11%.

Τέλος, όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, σε ασφυκτικό κλοιό αντανακλαστικών πιέσεων οι τίτλοι των Τεχνικής Ολυμπιακής και Μοχλού (η μετοχή της μητρικής κινείται σε χαμηλά 3ετίας) μετά την επεισοδιακή βύθιση της TOUSA στην Wall Street χτες, ενώ από τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Φιερατέξ (επιθετικοί αγοραστές από την αρχή της συνεδρίασης), Yalco και Βαλκάν (έδειξαν να επιστρέφουν σε ανοδικό κανάλι), Σφακιανάκης (παραμένει τουλάχιστον εντυπωσιακός).

Συνέχισαν ανοδικά Creta Farm, Κυριακίδης, Lamda Detergent, Προοδευτική, Καλπίνης, ΕBIK, Περσέας, ενώ σημαντικές τοποθετήσεις από όσους περιμένουν θετικές εκπλήξεις στον τομέα παραγγελιών σημειώθηκαν στην Mevaco.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v