Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο πόρτες έχει το Χ.Α...

Την ίδια ώρα που οι ξένοι επενδυτές μπαίνουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι Έλληνες αποχωρούν, αποδεικνύοντας ότι η πάλαι ποτέ θεωρία της μαρίδας δεν έχει πλέον εφαρμογή. Είναι μία κατάσταση στην οποία ταιριάζει τόσο το ”ευτυχώς” όσο και το ”κρίμα”.

Δύο πόρτες έχει το Χ.Α...
Η επέλαση των πάσης φύσεως ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίστηκε τον Οκτώβριο, όπως άλλωστε και η αποχώρηση των Ελλήνων ιδιωτών, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν ”χρηματιστηριακά θύματα” αφού οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά.

Τα χθεσινά στοιχεία του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών δείχνουν ότι οι εισροές κεφαλαίων από αλλοδαπούς επενδυτές σε ελληνικές μετοχές ξεπέρασαν τα 3,7 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο, έναντι εκροών ύψους 3,18 δισ. ευρώ από εγχώριους ιδιώτες επενδυτές, 1,33 δισ. ευρώ από τον Δημόσιο Τομέα και 165,9 εκατ. ευρώ από ιδιωτικές χρηματοοικονομικές εταιρίες.

Πρόκειται για μία αρκετά ισχυρή τάση που δύσκολα θα αντιστραφεί τους επόμενους μήνες. Με τη συμμετοχή των αλλοδαπών επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών να πιάνει το 44,60% τον Οκτώβριο, όλα δείχνουν ότι η υπέρβαση του ορίου του 50% είναι απλώς θέμα μηνών.

Είναι μία εξέλιξη που δεν ενθουσιάζει πολλούς στην Ελλάδα, και δικαιολογημένα. Η παρουσία μιας ισχυρής εγχώριας επενδυτικής βάσης θα μπορούσε να απορροφήσει τους κραδασμούς των επιθετικών ρευστοποιήσεων από βραχυπρόθεσμους ξένους ”παίκτες” σε περιόδους αναταράξεων στις διεθνείς αγορές.

Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι χωρίς τις εισροές των πάσης φύσεως ξένων κεφαλαίων, ούτε ο Γενικός Δείκτης θα βρισκόταν σήμερα πάνω από τις 4.200 μονάδες, ούτε αρκετοί Έλληνες μέτοχοι, ιδιώτες και νομικά πρόσωπα, θα απολάμβαναν υπεραξίες.

Όσο σημαντικό είναι να σταματήσει η ”αιμορραγία” από τους ημεδαπούς επενδυτές άλλο τόσο σημαντικό είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια για την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Ιδιαίτερα εκείνων που χαρακτηρίζονται μακροπρόθεσμοι επενδυτές, κυρίως συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρίες.

Δεν είναι εύκολη δουλειά αφού απαιτεί συνεχή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή από πολλούς παράγοντες, ιδίως τις εισηγμένες εταιρίες, και ασφαλώς καλά οικονομικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.

Ευτυχώς, αρκετά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και τους καρπούς αυτών των προσπαθειών βλέπουμε αποτυπωμένους στα νούμερα για τη συμμετοχή των ξένων στην κεφαλαιοποίηση των ελληνικών εισηγμένων εταιριών και τη συμπεριφορά των μετοχών τους.

Είναι όμως κρίμα που ένα σημαντικό κομμάτι των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών δεν μπόρεσε να γευθεί το μέλι της ανόδου, υποδυόμενο έστω και τον ρόλο της μαρίδας της δεκαετίας του 1990.

Αυτή τη φορά, όπως και τα καλά χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας, οι Έλληνες θεσμικοί φαίνεται ότι ακολούθησαν τους ξένους συναδέλφους τους. Όμως, δεν συνέβη το ίδιο με τη μαρίδα που απέφυγε π.χ. τη δοκιμασία της απότομης διόρθωσης του Μαΐου αλλά δεν γεύθηκε τη χαρά των περισσότερων φάσεων του χρηματιστηριακού ”ράλι” από το 2003 μέχρι σήμερα.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή των ξένων στην κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. αποτελεί θετική εξέλιξη σε μία εποχή που οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές αποχωρούν.

Επομένως, το ζητούμενο είναι να ανοίξει η πόρτα για την προσέλκυση περισσότερων ξένων κεφαλαίων, κυρίως μακροπρόθεσμων, και να επανακάμψουν οι Έλληνες επενδυτές από άλλη.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v