Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημεία των καιρών

Η διάθεση ενός ποσοστού μετοχών μιας εισηγμένης εταιρίας που αγγίζει το 20% σε Έλληνες και ξένους επενδυτές αποτελεί σημαντική είδηση. Όταν όμως πρόκειται για τη θυγατρική ενός μεγάλου συντηρητικού βιομηχανικού ομίλου, όπως της Βιοχάλκο, δεν είναι απλώς μία σημαντική είδηση. Είναι κάτι παραπάνω.

Σημεία των καιρών
Για τους παλιούς επενδυτές της Σοφοκλέους, ο όμιλος της Βιοχάλκο είναι περισσότερο συνυφασμένος με βροχερές παρά με ηλιόλουστες χρηματιστηριακές μέρες.

Η εντύπωση που αποκομίζει κανείς μιλώντας με ανθρώπους που ήταν στο παρελθόν μέτοχοι των θυγατρικών του ομίλου είναι σαφής και αποκαλυπτική συνάμα. Οι βασικοί μέτοχοι, δηλαδή η οικογένεια Στασινόπουλου, δεν έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία των μετοχών του ομίλου, φροντίζοντας ενίοτε να ρευστοποιούν όταν οι μετοχές κατέγραφαν μεγάλα κέρδη, ισχυρίζονται.

Φαίνεται όμως ότι η εικόνα που είχαν οι μικροεπενδυτές είτε δεν μεταφέρθηκε ποτέ σε αυτούς που θα έπρεπε είτε μεταφέρθηκε και οι τελευταίοι αδιαφόρησαν παντελώς.

Πιθανόν, οι βασικοί μέτοχοι να θεωρούσαν περιττή πολυτέλεια την εισαγωγή και διαπραγμάτευση των μετοχών των εταιριών τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Δεν δείχνει όμως κάτι τέτοιο η μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, άνω των 100 δισ. δραχμών, με παραίτηση των παλαιών μετόχων στην οποία είχε στο κατώφλι του νέου αιώνα προχωρήσει η ναυαρχίδα του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας, η Βιοχάλκο.

Υπενθυμίζεται ότι η Βιοχάλκο ιδρύθηκε το 1937 και είναι εισηγμένη στο Χ.Α. από το 1947.

Αν κρίνει όμως κανείς από τη συμπεριφορά της μετοχής της Βιοχάλκο και των μετοχών θυγατρικών του ομίλου το τελευταίο 12μηνο, τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν προς το καλύτερο.

Η μετοχή της Βιοχάλκο κερδίζει 63,21% το τελευταίο 12μηνο, της Σιδενόρ 175% και της Χαλκόρ 135,8%. Σημαντικά κέρδη καταγράφουν επίσης και άλλες εταιρίες του ομίλου, όπως η Ελληνικά Καλώδια, ΕΛΒΑΛ, Σωληνουργεία Κορίνθου και ΕΤΕΜ.

H άνοδος των τιμών των μετάλλων βοήθησε καθώς αυξήθηκε η αποτίμηση των αποθεμάτων χωρίς να επηρεαστούν αρνητικά οι πωλήσεις σε όγκο στις περισσότερες περιπτώσεις.

Προς την ίδια κατεύθυνση συνέβαλε επίσης η καλή χρηματιστηριακή πορεία των ομοειδών εταιριών σε πανευρωπαικό επίπεδο και το κυνήγι των νέων στόρι από τους ξένους επενδυτικούς οίκους και τα funds.

Δεν χρειαζόταν άλλωστε να διαθέτει κανείς ειδικές ικανότητες για να διαβλέψει τα κέρδη που θα απελευθέρωνε o εξορθολογισμός ενός πολυδαίδαλου, δυσκίνητου βιομηχανικού ογκόλιθου που μοιάζει αρκετά με τα ξένα conglomerates της δεκαετίας του 1960 και του 1970 και εκτιμάται ότι έχει επενδύσει πάνω από 1,0 δισ. ευρώ από τις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε.

Η συγχώνευση της Χαλκόρ με την FITCO θεωρήθηκε από πολλούς ένα πρώτο δείγμα γραφής της νέας εποχής αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής τη συνέχεια που πολλοί θα περίμεναν.

Όμως, το placement του 19,9% των μετοχών της Σιδενόρ από τη μητρική Βιοχάλκο δείχνει ότι ακόμη και οι συντηρητικοί επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται τις επιταγές της νέας παγκοσμιοποιημένης εποχής που ζούμε.

Γιατί να ελέγχει κάποιος το 70% ή το 80% μιας θυγατρικής του όταν χρειάζεται το 33,3% ή το 20% με τον υπό εκκόλαψη νέο νόμο για τις εταιρίες; Γιατί να μη μειώσει η μητρική εταιρία τη συμμετοχή της, αντλώντας μεγάλα ποσά με τα οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, να μειώσει το χρέος της ή να εξαγοράσει κάποια άλλη εταιρία.

Όταν λοιπόν αρχίζει να βλέπει κανείς όλα αυτά να ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια του από έναν μεγάλο βιομηχανικό όμιλο που αναλυτές, χρηματιστές και άλλοι θεωρούσαν μέχρι πρότινος ”μαύρο κουτί” το οποίο δεν άξιζε καμιάς προσοχής τότε μπορεί να ισχυριστεί ότι τίποτα δεν θα μείνει όπως πρώτα αργά ή γρήγορα.

Θα ήταν ευχής έργο φυσικά αν όλα αυτά και ακόμη περισσότερα είχαν γίνει πολύ νωρίτερα. Όμως κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v