Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα ”πράσινα” η Σοφοκλέους

Όπως τα ήθελαν, δηλαδή στα… πράσινα, βρήκαν την αγορά στρωμένη μετά τις 14:00 οι ενεργοί παίκτες. Με τις Cosmote, Κύπρου, ΟΠΑΠ και Alpha Bank να υπεραποδίδουν, την Εθνική και πάλι οριακά στο ”πράσινο”, το κάθε επενδυτικό σχήμα κινήθηκε προς την κατεύθυνση που είχε προδιαγραφεί.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεδρίαση στρωμένη στα… πράσινα βρήκαν οι ενεργοί παίκτες μετά τις 14:00. Σε συνδυασμό μάλιστα με την υπέρβαση των 36 ευρώ και πάλι για τη μετοχή της Εθνικής, την υπεραπόδοση των Cosmote, Κύπρου, ΟΠΑΠ και Alpha Bank, ο FTSE 20 διαμορφωνόταν μέχρι και 0,6% υψηλότερα στις 14:30.

Εύλογα το ενδιαφέρον, κυρίως των βραχυπρόθεσμων ”παικτών”, επικεντρώθηκε σε μετοχές εταιριών μεσαίας κυρίως όμως χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Στη μετοχή της Προοδευτικής (με ισχυρό της πλεονέκτημα τη συμμετοχή της στην κοινοπραξίας της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου) όσοι τοποθετούνται στο 0,36 ευρώ προσβλέπουν στην έξοδο της μετοχής από την κατηγορία ”ειδικών χαρακτηριστικών”. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η τιμή της μετοχής να ξεπεράσει το 0,40 ευρώ.

Προς τα 6,88 ευρώ πραγματοποιούνται συναλλαγές αξίας περίπου 300 χιλ. ευρώ στη μετοχή της Ξυλεμπορίας.

Στη μετοχή της ΕΛΒΕ (με ισχυρό πλεονέκτημα τη συμμετοχή της στα Intimisimi και Calzedonia) οι συναλλαγές πραγματοποιούνται πλέον πάνω από τα 2 ευρώ.

Για τη SATO, όπου οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 2,93 ευρώ, επιχειρείται να προεξοφληθεί η εισαγωγή της θυγατρικής εταιρίας του βασικού μετόχου της SATO (μικρή συμμετοχή διατηρεί και η SATO ως εταιρία).

Στη μετοχή της Αθηνάς (συμμετέχει και αυτή στην κοινοπραξία Γέφυρα ενώ θεωρείται η πλέον εξειδικευμένη ελληνική εταιρία σε λιμενικά έργα) οι αγοραστές προσβλέπουν στις εξελίξεις στον μεσαίο χώρο του κλάδου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυξημένη κινητικότητα στη μετοχή της Rilken καθώς οι συναλλαγές των περίπου 7.500 τεμαχίων θεωρούνται πολλές για τα δεδομένα της μετοχής. Πόσο μάλλον όταν έρχεται από μια συσσώρευση στην περιοχή των 5 ευρώ.

Στη μετοχή της Interfish (συμφερόντων Σελόντα) επιχειρείται η προεξόφληση της διαμόρφωσης μίας καλύτερης αποτίμησης (για ευνόητους λόγους) προς το τέλος της χρήσης.

Για διάφορους λόγους κινούνται σε ανάλογο ρυθμό μετοχές επιμέρους εταιριών όπως Σάνυο, ΒΙΟΤΕΡ, Imperio, Έδραση (επαρκής σε συναλλαγές για την προσέγγιση του 1,4 ευρώ), του Σπύρου (στο 1,64 ευρώ), της Unibrain (και πάλι πάνω από τα 5 ευρώ και με τη διοίκηση να έχει υψηλές βλέψεις για την εταιρία), Ελληνικής Τεχνοδομικής (η κοινοπραξία με την ENKE εισέπραξε ήδη την προκαταβολή για το έργο στο Dubai) ενώ η Λάμδα (μετά το τελευταίο πακέτο στα 9,10 ευρώ) ”δοκιμάζει” την ”αντίσταση” των 9,90 ευρώ.

Ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν σε ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς, ενώ σημαντικές τοποθετήσεις πραγματοποιούνται τόσο στη μετοχή του ΟΛΠ (αξίας 230 χιλ. ευρώ), όσο και στου ΟΛΘ (αξίας 280 χιλ. ευρώ) εν αναμονή της προκήρυξης, άμεσα, του ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εξεύρεση στρατηγικού (ή στρατηγικών) επενδυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v