Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάμεικτα συναισθήματα

Παρά το στενό εύρος διακύμανσης ο Γενικός Δείκτης άλλαξε αρκετές φορές πρόσημο, ενώ ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση δημιούργησαν σχετικά επιφυλακτική εικόνα που επιβεβαιώνεται από την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών. Νέο ιστορικό υψηλό για την Τράπεζα Κύπρου αλλά και για τον ΟΛΘ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση ανάμεικτων συναισθημάτων τα οποία ακολούθησαν τις εναλλαγές προσήμου του Γενικού Δείκτη σε μία συνεδρίαση που η νευρικότητα ή η κόπωση ήταν εμφανής σε ένα σημαντικό τμήμα του ταμπλό.

Αφενός γιατί έλειψαν οι βοήθειες από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους και αφετέρου γιατί σε αρκετές μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης όπου οι ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών δημιούργησαν μια σχετικά επιφυλακτική εικόνα κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη σχετική υπεροπλία των τίτλων με αρνητικό πρόσημο στην τελικά αναλογία ανοδικών- πτωτικών.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι και δεν θα αλλάξει ακόμα κι αν ο Γενικός Δείκτης σε ακρότητα υποχωρήσει μέχρι τις 4.187 μονάδες. Όμως από εκεί και χαμηλότερα τίθεται τεχνικό πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση οι αντιστάσεις στις 4.278, 4.290 και 4.337 μονάδες.

Παραταύτα, κάθε πρόβλεψη τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή που λήγουν τα ΣΜΕ Νοεμβρίου μπορεί να τεθεί σε μερική αμφισβήτηση, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση στην αγορά παραγώγων μπορεί να μην σημειώθηκε σχετική αύξηση των συναλλαγών όμως οι τελευταίες πράξεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης έγιναν σε σχετικά ψηλότερα επίπεδα από ότι έκλεισε ο αντίστοιχος δείκτης στην υποκείμενη.

Όσον αφορά στις μετοχές του FTSE με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης και αξιοσημείωτα κέρδη οι Πειραιώς, ΚΑΕ και Κύπρου (νέο ιστορικό υψηλό), σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον και θετικό πρόσημο για την Alpha Bank, επίσης θετικό πρόσημο για Ελλ. Πετέλαια και ΟΤΕ και αμετάβλητος ο τίτλος της Eurobank.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των 2ποσοστιαίων μονάδων για Αγροτική, Intracom, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Folli Follie και αρνητική μεταβολή για Εμπορική Εθνική, Γερμανό, ΔΕΗ, Coca Cola, Cosmote και Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης αν και κινήθηκε σε ένα σχετικά στενό εύρος διακύμανσης 28 μονάδων (χαμηλό 4.250,92 υψηλό 4.278,23) άλλαξε αρκετές φορές πρόσημο και έκλεισε στις 4.257,54 μονάδες με απώλειες 0,07%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 320 εκατ από τα οποία τα 36,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ελαφρώς χειρότερη των προηγούμενων συνεδριάσεων η τελική εικόνα με 117 ανοδικές μετοχές έναντι 139 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 6-11,11%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές έντονη φημολογία για ενδιαφέρον μεγάλου ομίλου που φαίνεται να μπαίνει σε φάρμακα- καλλυντικά έδωσε σημαντικά κέρδη στη Rilken, τουλάχιστον εντυπωσιακός ο ΟΛΘ, συνεχίζει να καταγράφει αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, ακόμα μια θετική συνεδρίαση για Χατζηιωάννου και Ευρωπαϊκή Πίστη, φήμες και διαψεύσεις συντηρούν το ενδιαφέρον στην Αθηνά, συνέχισε ανοδικά η Interfish, αυξάνει συναλλαγές και δείχνει να επιταχύνει βηματισμό η ΕΥΑΘ, σημαντική κινητικότητα σε Elmec και Profile (πριν την αποκοπή δικαιώματος), ανοδική αντανακλαστική αντίδραση λόγω ΟΛΠ και στον ΟΛΘ, ενώ προσοχής πρέπει να τύχει και ο Καλπίνης καθώς ανεβάζει συνεχώς συναλλαγές και αποτίμηση αποφεύγοντας τις ακραίες διακυμάνσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v