Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωνεύοντας, έρχεται... νέα όρεξη

Ενδιαφέρουσα θεωρείται όχι τόσο η αναμενόμενη ανοδική σύμπλευση Πειραιώς - Κύπρου όσο η επιμονή των ισχυρών αγοραστών στη μετοχή της Alpha Bank. Λίγο χαμηλότερα των 4.275 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στις 14:20’ με συναλλαγές 155 εκατ. ευρώ και στο ”πράσινο” περί τις 150-155 μετοχές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η συνεδρίαση καλά κρατεί με εξελίξεις, ειδήσεις, κυρίως όμως φήμες. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως αυτή η κινητικότητα αφορά από τον τραπεζικό κλάδο μέχρι τις κατασκευές, τα φάρμακα, τα λιμάνια και το λιανικό εμπόριο.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 4.275 μονάδες (14:05΄) με τον SC 80 να υπεραποδίδει (1,12%) έναντι του FTSE 20 (0,42%) και του Mid 40 (0,51%), όλα αυτά με συναλλαγές περίπου 150 εκατ. ευρώ και την τιμή περίπου 150-155 μετοχών να διαμορφώνεται στο ”πράσινο”.

Από τον τραπεζικό κλάδο, δεν θα πρέπει να μας ξεγελά η παράλληλη πορεία των Πειραιώς - Κύπρου, καθώς ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται, κατά την εκτίμησή μας, η αυξημένη εμπορευσιμότητα και οι αγοραστές που φτάνουν πλέον προς τα 24,64 ευρώ της Alpha Bank.

Για τις Πειραιώς - Κύπρου έχουμε την αίσθηση πως η σύσφιγξη δυνάμεων των δύο τραπεζικών ομίλων διευκολύνεται μέσω της πρόσφατης σύζευξης των Marfin - Λαϊκής.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση πολλών παραγόντων στη Μεγαλόνησο πως το κλίμα μεταξύ Κυπρίων μεγαλοεπιχειρηματιών και παραγόντων είναι σαφώς πιο φιλικό για συνεργασίες με ελληνικές τράπεζες απ’ ό,τι πριν τα βρουν Marfin και Λαϊκή.

Κορυφαίος παράγων της κυπριακής αγοράς διαπίστωνε πως το κλίμα μετά τη συνεργασία Marfin - Λαϊκής έχει αλλάξει άρδην, κάτι που δεν αποκλείεται να βαραίνει στον επανασχεδιασμό της στρατηγικής ορισμένων μεγαλομετόχων της Τράπεζας Κύπρου.

Ας μην ξεχνιόμαστε πως η πλευρά της Πειραιώς αναφέρεται σε συνεργασία με την Κύπρου, με την απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρξει συναίνεση και από την άλλη πλευρά.

Στο ευρύτερο μέρος της αγοράς η υπεραπόδοση του SC 80 τα λέει όλα.

Οι συναλλαγές αξίας 1,2 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Αθηνάς, πιθανότατα αφορούν στον μεγάλο ”παίκτη”, ο οποίος ενδιαφέρεται για την εταιρία.

Στη Rilken οι συζητήσεις με κορυφαίο παράγοντα της αγοράς φέρεται να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Στον Χατζηιωάννου μετά τη διάσπαση της αντίστασης, την προηγούμενη Πέμπτη, η μετοχή οδηγείται υψηλότερα κυρίως από τους θεσμικούς.

Η Elmec κινείται πολύ κοντά στα 2,4 ευρώ, ενδεχόμενη υπέρβαση των οποίων μπορεί να οδηγήσει ακόμη υψηλότερα την τιμή της μετοχής.

Κάτι ανάλογο παρατηρείται στη Φιερατέξ (απαιτείται η υπέρβαση του 1,5 ευρώ), ενώ στον ΟΛΘ οι σχεδιασμοί της κυβερνητικής πλευράς φέρνουν πιο κοντά τους Άραβες, βεβαίως μέσω ενός ανοικτού διαγωνισμού όπου θα συμμετάσχουν MSC, Maersk, Cosco, που ενδιαφέρονται κυρίως για τον ΟΛΠ. Η μετοχή του ΟΛΠ ενισχύεται κατά 2,04% στα 19 ευρώ.

Υψηλότερα διαμορφώνεται η τιμή της μετοχής της Frigoglass, ΜΕΤΚΑ (ολοκληρώθηκε την Παρασκευή ο κύκλος παρουσίασης σε ξένους θεσμικούς σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Φρανκφούρτη), ενώ στα 4 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή της Alcatel.

Στα 3,10 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή της Singular ΛΟΔΙΣ, στο 1,29 ευρώ της Σάνυο και στα 3,94 ευρώ της Profile.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v