Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H πολλή αισιοδοξία φέρνει… διόρθωση

Ο ρυθμός αύξησης των εταιρικών κερδών το 3ο τρίμηνο είναι πολύ ικανοποιητικός και οι αποτιμήσεις των περισσότερων αξιόλογων εισηγμένων επιχειρήσεων δεν είναι ακριβές. Όμως, η επενδυτική ψυχολογία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα που μερικοί θεωρούν προάγγελο διόρθωσης.

H πολλή αισιοδοξία φέρνει… διόρθωση
Τα οικονομικά αποτελέσματα του 3ου τριμήνου των 33 από τις 50 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εισηγμένες εταιρίες αποδεικνύονται καλύτερα των αναμενόμενων, ενώ το ίδιο συμβαίνει με την πλειοψηφία των αμερικανικών εταιριών που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500 και έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών θέλουν επίσης τον ρυθμό αύξησης των εταιρικών κερδών στην Ευρώπη να είναι διψήφιος και στις ΗΠΑ μονοψήφιος του χρόνου.

Φυσικά, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα στην Ευρώπη, παρά τις προσδοκίες για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης το 2007, και λιγότερο στις ΗΠΑ όπου οι αρκούδες προβλέπουν μείωση κερδών του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500.



Οι αποτιμήσεις των περισσότερων εταιριών και των χρηματιστηριακών δεικτών με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών δεν είναι ακριβές, είτε συγκριθούν με τον ιστορικό μέσο όρο είτε συγκριθούν με τα κρατικά και τα εταιρικά ομόλογα.

Ούτε η πλεονάζουσα ρευστότητα που υπάρχει στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα δείχνει να έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα από την καμπάνια αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου, του ευρώ, της στερλίνας και άλλων νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες το τελευταίο 12μηνο και πλέον.

Επομένως, τα βασικά συστατικά μιας ανοδικής χρηματιστηριακής αγοράς σε διεθνές επίπεδο συνεχίζουν να υπάρχουν παρά τις εναλλαγές πρωταγωνιστών είτε πρόκειται περί κλάδων είτε περί εταιριών.

Υπάρχει όμως κάτι που έχει αρχίσει να προβληματίζει αυτούς που πάνε κόντρα στο ρεύμα, τους επονομαζόμενους contrarian αναλυτές ή επενδυτές.

Η διάθεση των επενδυτών για την ανάληψη ρίσκου έχει ανακάμψει αρκετά, όπως δείχνουν διάφοροι δείκτες / μοντέλα μέτρησης του ρίσκου και γενικότερα της ψυχολογίας.

Αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό. Αντίθετα, θα μπορούσε να θεωρηθεί πολύ καλό αν η βελτίωση της ψυχολογίας δεν την οδηγούσε σε επίπεδα που είναι συνυφασμένα με καταστάσεις ευφορίας.

Αυτό ακριβώς δείχνει να συμβαίνει με το μοντέλο μέτρησης της επενδυτικής ψυχολογίας (sentiment) που χρησιμοποιεί ο Henry McVey, ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για τις αμερικανικές αγορές της Morgan Stanley.

Όχι όμως με τον δείκτη μέτρησης ρίσκου της Credit Suisse παρά την ανάκαμψη που παρατηρείται τελευταία.

Το συγκεκριμένο μοντέλο μέτρησης της ψυχολογίας που έστειλε σήμα αγοράς στα τέλη Ιουλίου και θεωρείται προπομπός εξελίξεων έπειτα από έναν με δύο μήνες δείχνει ότι η μητέρα όλων των αγορών είναι έτοιμη για μια διόρθωση σχετικά μικρής διάρκειας. Την τελευταία φορά που έστειλε παρόμοιο σήμα ήταν τον Μάρτιο του 2006.

Ο McVey δεν έχει αλλάξει τη θετική άποψη που έχει για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της αμερικανικής αγοράς καθότι θεωρεί τα θεμελιώδη δεδομένα ισχυρά. Δεν μπορεί όμως να αγνοήσει το σήμα διόρθωσης που στέλνει το μοντέλο του και η οποία θα μπορούσε να συμβεί από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v