Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τρίτης

Η επιλογή των συμβούλων αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ και η διαδικασία έκδοσης ομολόγων του Οργανισμού, τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου της Εμπορικής Τράπεζας, της ΕΧΑΕ, της Αγροτικής Τράπεζας, τα σχέδια επέκτασης της Νεοχημικής στην Ασία, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τρίτη.

Ο Τύπος της Τρίτης
Η επιλογή των συμβούλων αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ και η διαδικασία έκδοσης ομολόγων του Οργανισμού, τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου της Εμπορικής Τράπεζας, της ΕΧΑΕ, της Αγροτικής Τράπεζας, τα σχέδια επέκτασης της Νεοχημικής στην Ασία, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τρίτη.

ΟΤΕ: Η Credit Suisse, η UBS και η Eurobank αποτελούν τη λίστα των συμβούλων αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ που οριστικοποιήθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομίας. Οι σύμβουλοι θα αναλάβουν την έρευνα της αγοράς για την εξεύρεση επενδυτή στον ΟΤΕ, αλλά παράλληλα θα πρέπει να προτείνουν στην κυβέρνηση με πιο τρόπο θα υλοποιηθεί η νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης.

Εν τω μεταξύ, στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία έκδοσης των δυο ομολόγων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τον ΟΤΕ. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters ο ΟΤΕ σχεδιάζει να πωλήσει το 3ετές ομόλογο κυμαινόμενου επιτοκίου σε ευρώ αυτή την εβδομάδα, στις 30 μονάδες βάσεις έναντι 3μήνου Euribor, όπως επίσης και το ομόλογο λήξης Μαΐου 2016 με απόδοση περίπου 80 μονάδες βάσεις έναντι των mid swaps.

Εμπορική Τράπεζα: Αύξηση της τάξης του 39,8% εμφάνισαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Εμπορικής στο 9μηνο και διαμορφώθηκαν στα 94,2 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους σημείωσαν άνοδο 14,7% στα 540,2 εκατ. ευρώ. Η κερδοφορία της τράπεζας διαμορφώθηκε σε επίπεδο χαμηλότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών, λόγω των αυξημένων προβλέψεων που πραγματοποίησε στο 9μηνο και οι οποίες ανήλθαν σε 120,7 εκατ. ευρώ.

ΕΧΑΕ: Ενοποιημένα καθαρά κέρδη ύψους 42,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 118% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος της προηγούμενης χρήσης, ανακοίνωσε για το 9μηνο η ΕΧΑΕ. Τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 65% στα 86,8 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τη διαπραγμάτευση και εκκαθάριση στην αγορά παραγώγων του ΧΑ αυξήθηκαν κατά 31% ενώ τα έσοδα από τις εισηγμένες εταιρείες και τις νέες εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 69%.

Αγροτική Τράπεζα: Αύξηση 24,6% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της ATE Bank στο 9μηνο και διαμορφώθηκαν στα 113 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά αποτελέσματα και η κερδοφορία του ομίλου επηρεάστηκαν αρνητικά από την έκτακτη εφάπαξ υποχρέωση καταβολής φόρου μερίσματος χρήσεως 2005 (29,9 εκατ. ευρώ) και κατά 22,8 εκατ. ευρώ από την μείωση των αποτελεσμάτων της ΕΒΖ.

Νεοχημική: Με νέες συμφωνίες με πολυεθνικές με παραγωγική βάση στην Ασία σχεδιάζει να ενισχύσει το πελατολόγιό της και τα αποτελέσματα του 2007, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Νεοχημικής, όπως αναφέρει η Ημερησία. Την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στην Ασία προγραμματίζει η διοίκηση της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο του 2007, με τη δημιουργία εκεί ενός νέου κέντρου αγορών. Ήδη η εταιρεία βρίσκεται σε επαφές και βολιδοσκοπεί την αγορά της Κίνας, εξετάζοντας τη συνεργασία πολυεθνικών με έδρα και παραγωγική βάση στην Κίνα, την Κορέα ή την Ινδία. Ταυτόχρονα, η εταιρεία προωθεί τη δημιουργία παραγωγικών μονάδων στις χώρες των Βαλκανίων, ενώ αναζητά ευκαιρίες και στην Τουρκία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Φοροδιαφυγή: Μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή αποκάλυψαν οι έλεγχοι της ΥΠΕΕ. Από τις ελεγχόμενες εταιρείες προκύπτει ότι το 42% έχει διαπράξει φορολογικές παραβάσεις. Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν τώρα οι επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 50 ατόμων, καθώς η ΥΠΕΕ ζήτησε από τις εταιρείες αυτής της κατηγορίας να προσκομίσουν τον ισολογισμό χρήσης 2005 για να ελεγχθούν.

Αλουμύλ: Με κεφαλαιοποίηση στα 41 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισαχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η θυγατρική της Αλουμύλ, ”Alumil Rom Industry” στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου. Η εταιρεία, όπως σημειώνει η Ημερησία, σύμφωνα με πληροφορίες θα εκδώσει 6.250.000 νέες μετοχές στην τιμή των 1,312 ευρώ έκαστη, για να συγκεντρώσει 8,2 εκατ. ευρώ.

Ελγέκα: Νέες συνεργασίες σε εμπορικό επίπεδο με μεγάλες εγχώριες παραγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων-ποτών, που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν ακόμη και εξαγορές μετοχικών ποσοστών, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ελγέκα, κ. Α. Κατσιώτης, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Ημερησία. Παράλληλα, η ρουμανική θυγατρική ”Elgeka-Ferfelis” επεκτείνεται στη Μολδαβία, που θα συστήσει εταιρεία τόσο για την ανάπτυξη δικτύου εμπορικών διανομών όσο και για την αγορά ακινήτων, που θα αξιοποιηθούν και για τη δημιουργία εγκαταστάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v