Θύματα της επιτυχίας τους

Αντιμέτωπα με μερικούς από τους μεγαλύτερους πελάτες τους, τις επενδυτικές τράπεζες, θα βρεθούν τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια το επόμενο 12μηνο. Δεν πρόκειται ασφαλώς για το τέλος των Χρηματιστηρίων έτσι όπως τα γνωρίζουμε. Σηματοδοτεί όμως την αρχή μιας νέας εποχής που έφερε η επιτυχία τους.

Θύματα της επιτυχίας τους
Ο αυξημένος όγκος συναλλαγών επί των ευρωπαϊκών μετοχών και παραγώγων, η εκκαθάριση και ο διακανονισμός έχουν δώσει σημαντική ώθηση στα έσοδα των κυριότερων ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων τα τελευταία χρόνια και ακόμη μεγαλύτερη στα λειτουργικά τους κέρδη.

Η μέση αύξηση των εσόδων των 3 κυριότερων ευρωπαϊκών, δηλαδή του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE), του Euronext και του γερμανικού Deutsche Borse, και μερικών μικρότερων όπως της ΕΧΑΕ και του ισπανικού BME εκτιμάται σε 15% και των λειτουργικών κερδών σε 50% την τελευταία χρήση σύμφωνα με υπολογισμούς της Merrill Lynch.



Tα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκτιμάται επίσης ότι δουλεύουν με περιθώριο λειτουργικού κέρδους (EBITA) που ξεκινά από 39% για το Euronext και φθάνει το 67% για την ΕΧΑΕ τη φετινή χρονιά.

Είναι λοιπόν ”αγελάδες” που παράγουν ρευστό. Οι ”αγελάδες” έχουν γίνει ακόμη πιο συμπαθητικές στους μετόχους τους τα τελευταία χρόνια γιατί κάνουν κάτι που δεν έκαναν πριν. Έχουν μάθει να επιστρέφουν μέρος των πλεοναζόντων κεφαλαίων τους υπό τη μορφή μερισμάτων, προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών κ.τ.λ..

Μάλιστα το LSE έχει πάει ένα βήμα παραπέρα υπό την πίεση της εταιρίας-στόχου. Έχει δανειστεί επιπλέον χρήματα για να τα επιστρέψει στους μετόχους του.

Όμως, οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες που ήταν κάποτε οι βασικοί μέτοχοι των Χρηματιστηρίων δεν είναι πλέον αφού θεώρησαν σωστό να πουλήσουν τις μετοχές τους σε κάποιο σημείο. Τυχόν εξαιρέσεις, όπως της ΕΧΑΕ, όπου οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν βασικοί μέτοχοι, επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Οι τράπεζες είναι πλέον πελάτες τους και αντιμετωπίζουν διπλό πρόβλημα. Από τη μια πλευρά, τα Χρηματιστήρια συνεχίζουν να χρεώνουν προμήθειες που οι ίδιες θεωρούν υψηλές και από την άλλη, οι ίδιες αναγκάζονται να μειώνουν τις προμήθειες που εισπράττουν από τους πελάτες τους (funds κ.τ.λ.).

Η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τις Aγορές Χρηματοπιστωτικών Mέσων (MiFID) στην Ευρώπη από τον Νοέμβριο του 2007 προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στις τράπεζες να πάρουν το αίμα τους πίσω.

Δεν χρειάζεται πλέον να πάνε μέσω των παραδοσιακών Χρηματιστηρίων για να εκτελέσουν εντολές αγοράς ή πώλησης μετοχών. Μπορούν να το κάνουν είτε εσωτερικά είτε μέσω κοινής πλατφόρμας με άλλους.

Η απόφαση των 7 μεγάλων επενδυτικών τραπεζών- Citigroup, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Credit Suisse και UBS- να προχωρήσουν στη δημιουργία κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για συναλλαγές επί των μετοχών των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιριών δείχνει ότι έχουν επιλέξει τη δεύτερη οδό.

Σίγουρα δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα και η ιστορία δεν είναι με το μέρος τους.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να έχουν δίκιο οι καχύποπτοι που συνδέουν τον χρόνο της ανακοίνωσης των 7 διεθνών οίκων με την αποθάρρυνση του Nasdaq από την υποβολή νέας προσφοράς για τον έλεγχο του LSE μέχρι τον επόμενο Μάιο. Υπενθυμίζεται ότι το Nasdaq ελέγχει το 25,3% του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Όταν όμως τα συνολικά έσοδα από trading μετοχών των 7 επενδυτικών οίκων εκτιμώνται σε 31,5 δισ. δολάρια στο φετινό 9μηνο, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι τα οφέλη είναι μεγάλα.

Γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δούμε κι άλλο γκρουπ μεγάλων διεθνών τραπεζών να επιχειρεί κάτι παρόμοιο.

Η χθεσινή σημαντική πτώση των μετοχών των μεγάλων ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται η αγορά τις προκλήσεις και τους κινδύνους που ενέχει το σχέδιο των 7 ξένων επενδυτικών οίκων γι’ αυτά.

Κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο η χθεσινή άνοδος της μετοχής της ΕΧΑΕ δείχνει πώς αποτιμά η αγορά τις προοπτικές της.

Οι συνεχείς επενδύσεις σε τεχνολογικά συστήματα από τα Χρηματιστήρια για την ταχύτερη και ασφαλέστερη εκτέλεση των εντολών και η σημαντική μείωση των προμηθειών και των άλλων χρεώσεων για την προσέλκυση των τελικών επενδυτών και νέων επιχειρήσεων αποτελούν μονόδρομο.

Αν λοιπόν τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια δεν θέλουν να πέσουν θύματα της μέχρι σήμερα επιτυχίας τους θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει ο ανταγωνισμός από τους πελάτες τους.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v