Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ”φαντάσματα” της κινητής

O αριθμός των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας έχει ξεπεράσει τον πληθυσμό της χώρας αλλά παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να ανεβαίνει ακάθεκτος, διαψεύδοντας κάθε πρόβλεψη. Κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει για φαντάσματα, όμως τέτοια δεν υπάρχουν στην εποχή μας.

Τα  ”φαντάσματα” της κινητής
Το 3ο τρίμηνο δεν είναι παραδοσιακά το καλύτερο για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Όμως, το φετινό 3ο τρίμηνο απέδειξε ότι οι παραδόσεις είναι για να σπάνε.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία των τριών μεγάλων εταιριών κινητής τηλεφωνίας, η ΤΙΜ, που πάει για πούλημα, πρόσθεσε 151.000 νέες συνδέσεις κινητής το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, η Cosmote 141.500 και η Vodafone 119.000. Συνολικά κάπου 440.000 συνδέσεις που αντιστοιχούν στο 4% περίπου του πληθυσμού.

Με τον βαθμό διείσδυσης να ξεπερνά πλέον το 110% του πληθυσμού είναι επόμενο να αναρωτιέται κανείς πού οφείλεται αυτό το φαινόμενο και μέχρι πού μπορεί να φθάσει.

Τα νούμερα δείχνουν ότι η αύξηση των νέων συνδέσεων προέρχεται σε σημαντικό βαθμό από την καρτοκινητή και συνοδεύεται από αξιοπρόσεκτη αύξηση των συνδρομητών με συμβόλαια.

Τα παραδοσιακά υποζύγια της καρτοκινητής τηλεφωνίας, οι μετανάστες, συνεχίζουν να δίνουν το ”παρών” καθώς ολοένα και περισσότεροι εισρέουν στη χώρα κάθε μήνα, ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο.

Όμως, οι μετανάστες από μόνοι τους δεν θα μπορούσαν να σηκώσουν το φορτίο των εντυπωσιακών αριθμών του 3ου τριμήνου αν δεν είχαν την ενεργό στήριξη των νέων και άλλων κοινωνικών στρωμάτων με χαμηλή αγοραστική δύναμη.

Τα νέα brands, όπως το Frog της Cosmote, τα οποία απευθύνονται σ’ αυτό το κοινό, τόνωσαν τη ζήτηση, προσδίδοντας δυναμική στην καρτοκινητή.

Όμως, εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία, ασχέτως αν τα νούμερα των καθαρών νέων συνδέσεων καρτοκινητής είναι μεγαλύτερα, είναι οι καθαρές νέες συνδέσεις με συμβόλαια, κάπου 40.000 για την Cosmote και 20.000 για τη Vodafone το 3ο τρίμηνο.

O αριθμός των επιχειρήσεων που προσφέρουν εταιρικά τηλέφωνα στους υπαλλήλους τους βαίνει αυξανόμενος και ασφαλώς οι τελευταίοι δεν έχουν κανένα λόγο να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων τις κάρτες SIM που ήδη διαθέτουν.

Επιπλέον, αρκετοί μετανάστες που νομιμοποιούνται αλλά και Έλληνες πολίτες που ήταν μέχρι πρότινος χρήστες καρτοκινητής μπαίνουν στο τριπάκι των συμβολαίων με τον δωρεάν χρόνο ομιλίας.

Αναμφισβήτητα κάποια στιγμή έρχεται η ώρα του κορεσμού, καθώς ο αριθμός των συνδέσεων καρτοκινητής και συμβολαίων δεν μπορεί να αυξάνεται συνεχώς επ’ άπειρον.

Αν όμως οι αισιόδοξοι έχουν δίκιο, το ταβάνι δεν πρόκειται να το δούμε πριν ο βαθμός διείσδυσης πλησιάσει το 140% με 150% του πληθυσμού της χώρας, που σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ανέρχεται σε 11,1 εκατ. άτομα, και πιθανόν δεν θα σταματήσει εκεί.

Για τα στελέχη των εταιριών κινητής εκείνο που έχει σημασία είναι το οικονομικό αποτέλεσμα και όχι τόσο ο αριθμός των συνδρομητών. Έχουν δίκιο.

Όμως, ο αριθμός των συνδρομητών είχε πάντοτε το δικό του μυστήριο και η εντυπωσιακή αύξηση των νέων συνδέσεων το 3ο τρίμηνο ήλθε να μας το υπενθυμίσει.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v