Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Το ενδιαφέρον της Turkcell για την ΤΙΜ Hellas και η απόρριψη από την Telefonica της περίπτωσης εξαγοράς ποσοστού του ΟΤΕ, η έγκριση του ΟΛΠ της διακήρυξης διεθνούς διαγωνισμού για τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομίας για την φορολόγηση των υπεραξιών των επενδυτικών εταιρειών ακινήτων, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Το ενδιαφέρον της Turkcell για την ΤΙΜ Hellas και η απόρριψη από την Telefonica της περίπτωσης εξαγοράς ποσοστού του ΟΤΕ, η έγκριση του ΟΛΠ της διακήρυξης διεθνούς διαγωνισμού για τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομίας για την φορολόγηση των υπεραξιών των επενδυτικών εταιρειών ακινήτων, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Τηλεπικοινωνίες: Το ενδιαφέρον της για την ΤΙΜ Hellas εξέφρασε η τουρκική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Turkcell, η οποία πλέον ελέγχεται από τον σαουδαραβικό όμιλο Oger. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι δεν έχει γίνει καμιά προσφορά και το ενδιαφέρον παραμένει σε επίπεδο εξέτασης της πώλησης της TIM Hellas.

Εν τω μεταξύ, ενδιαφέρουσα μεν, οικονομικά ασύμφορη δε, χαρακτήρισε ο οικονομικός διευθυντής της ισπανικής Telefonica την περίπτωση του ΟΤΕ. Σε δηλώσεις του σε επενδυτικό συνέδριο, ο κ. Σαντιάγο Φερνάντεζ, είπε ότι η Telefonica δεν διατίθεται να δώσει για εξαγορές ποσό μεγαλύτερο του 1,5 δισ. ευρώ.

ΟΛΠ: Με συνοπτικές διαδικασίες και οριακή πλειοψηφία το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ ενέκρινε χθες τη διακήρυξη του κλειστού διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση σε ιδιώτη του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά. Αναμένεται ότι το σχετικό κείμενο θα δημοσιευθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Εκτιμάται ότι τρία επιχειρηματικά σχήματα, και το ανώτερο πέντε, θα εμφανιστούν τελικά στη διαδικασία, μέσα στα οποία θα συμμετέχουν οι εταιρείες Cosco και MSC, η Maersk, η Hutchison, ενώ η Dubai Port Authority το πιθανότερο είναι ότι θα στοχεύσει τελικά στο εμπορικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει η Ημερησία.

Τράπεζες: Κοντά σε υπογραφή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης και της υιοθέτησης απογευματινού ωραρίου συναλλαγών και εργασίας, είναι η ΟΤΟΕ και οι Τράπεζες. Προτείνεται η σύμβαση να έχει ισχύ δυο χρόνων (2006-2007) με ποσοτική μηνιαία αύξηση στα 45 ευρώ. Οι τράπεζες ζητούν να έχει κάθε μεγάλος όμιλος τη δυνατότητα λειτουργίας απογεύματα και Σάββατα για έως και 10 ειδικά καταστήματα.

Αγροτική Τράπεζα: ”Σανίδα σωτηρίας” έδωσε χθες στους αγρότες ο Άρειος Πάγος, καθώς καταργεί τα προνόμια που είχε από το 1929 η Αγροτική Τράπεζα έναντι των δανειοληπτών της. Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε τις ίδιες δικονομικές δυνατότητες τόσο στους αγρότες όσο και στην ΑΤΕ. Έτσι, ”φρενάρουν” πλέον οι αλόγιστοι πλειστηριασμοί των περιουσιών των αγροτών, που ”έβγαζε στο σφυρί” η ΑΤΕ, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ΑΕΕΑΠ: Απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία που προήλθαν από τη συγχώνευση δυο ή περισσότερων εταιρειών οι οποίες διέθεταν ακίνητη περιουσία. Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας, θέμα φορολόγησης υπεραξίας δεν υφίσταται και σε περίπτωση διάσπασης ή εισφοράς κλάδου υφιστάμενης εταιρείας κατά την οποία εισφέρεται ακίνητη περιουσία σε νεοϊδρυόμενη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία.

Πλαίσιο: Με κύκλο εργασιών περί τα 300 εκατ. ευρώ ενδέχεται να κλείσει τη χρήση του 2006 η Πλαίσιο Computers, ενώ άμεσα η εταιρεία πρόκειται να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε νέες αγορές του εξωτερικού, εκτός Βουλγαρίας όπου ήδη δραστηριοποιείται, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της εταιρείας, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, αναφέρει η Ημερησία.

Coca Cola 3E: Στην αναστολή λειτουργίας της εμφιαλωτικής μονάδας της στο Plovdiv της Βουλγαρίας προχώρησε η Coca Cola Τρία Έψιλον, μεταφέροντας τη σχετική παραγωγική δραστηριότητα σε έτερο εργοστάσιο πολύ πιο κοντά στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας, Σόφια, όπως γράφει η Ημερησία. Για τη διαδικασία της μεταφοράς της παραγωγής θα απαιτηθούν πόροι περίπου 1,9 εκατ. ευρώ και η χρονική ολοκλήρωση της επένδυσης τοποθετείται στις αρχές του 2007.

Εμπορική Τράπεζα: Στην πώληση του Φοίνικα, αλλά και στην εγκατάλειψη του αρχικού σχεδίου για αύξηση κεφαλαίου με μετρητά φαίνεται ότι προσανατολίζεται η Credit Agricole όσον αφορά την Εμπορική και τις θυγατρικές της, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο. Όσον αφορά την κεφαλαιακή ενίσχυση της Εμπορικής για τους επόμενους μήνες θα ακολουθηθεί η πολιτική των ομολογιακών εκδόσεων μειωμένης εξασφάλισης ή της έκδοσης υβριδικών τίτλων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Σοφοκλέους: Σε μια περίοδο όπου ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταρρίπτει εκ νέου το υψηλό έτους, σειρά κινήσεων φορολογικού χαρακτήρα έρχεται να ανεβάσει περαιτέρω τον πήχη των προσδοκιών, αναφέρει στο κεντρικό της άρθρο, με τίτλο ”Στρώνουν ράλι μέσω… εφορίας!”, η εφημερίδα Μέτοχος. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, λόγω του σημαντικού ειδικού βάρους τους, οι κινήσεις αυτές δείχνουν ικανές να τονώσουν τη ζήτηση και τα κέρδη πολλών εταιρειών, αλλά και να ωθήσουν σε αναπτυξιακή πορεία κλάδους που κατά το πρόσφατο παρελθόν πέρασαν δύσκολες ώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v