Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινητικότητα στην περιφέρεια

Η μέχρι στιγμής εικόνα από τα ΣΜΕ μηνός Νοεμβρίου δεν παραπέμπει σε θεαματικές αποκλίσεις, κυρίως του FTSΕ-20, λόγω της σημερινής λήξης των παραγώγων. Στα 37 ευρώ η Εθνική, μερική κατοχύρωση κερδών στη Eurobank, σημαντική άνοδος για ΔΕΗ, Cosmote, Αγροτική. Ικανοποιητική η εικόνα για ένα μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με το ενδεχόμενο της διόρθωσης πάντα ανοιχτό οι ενεργοί ”παίκτες” επικεντρώνονται αφενός μεν στη σημερινή λήξη της σειράς παραγώγων, αφετέρου στη μόχλευση συγκεκριμένων μετοχών εταιριών μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Η μέχρι στιγμής εικόνα από την αγορά παραγώγων όσον αφορά στα ΣΜΕ Νοεμβρίου δεν φαίνεται να κρύβει εκπλήξεις για το υπόλοιπο της συνεδρίασης.

Ωστόσο, η διακύμανση στις μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής, Eurobank και OTE οδηγεί στην εκτίμηση ότι η σειρά τρέχοντος μηνός επιχειρεί να κλείσει χωρίς σημαντική απόκλιση.

Ο FTSΕ-20 διαμορφωνόταν από την αρχή της συνεδρίασης με μικρή θετική μεταβολή και λίγο χαμηλότερα των 2.400 μονάδων.

Στη μετοχή της Εθνικής οι αγοραστές διερευνούσαν για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση τιμές υψηλότερα των 37 ευρώ, ενώ στην Alpha Bank επανέρχονται από τα 24,32 ευρώ.

Στη μετοχή της Eurobank επιχειρείται κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών (περίπου 12% σε 9-10 συνεδριάσεις) με την ελάχιστη τιμή να σημειώνεται μέχρι στιγμής στα 28,56 ευρώ.

Αυτό όμως που φαίνεται να γίνεται στην αγορά σχετίζεται με τα ”πακέτα”, τις παρουσιάσεις, τη διάθεση μόχλευσης που παρατηρείται τελευταία.

Στον Χατζηιωάννου λόγου χάρη πραγματοποιήθηκε ένα ”πακέτο” στο 1,69 ευρώ (3.769.000 τεμαχίων - ποσοστό 9,29%) με την τιμή να αντιδρά άμεσα προς το 1,82 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών στη μετοχή του Χατζηιωάννου έφτανε στις 11:15 στο 1,1 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση της Δέλτα Project θεωρείται αναμενόμενη (δες σχετικό θέμα), ενώ ο όμιλος Μυτιληναίου θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα 9μήνου στις 23/11.

Υψηλότερα προς το 1,26 ευρώ αντιδρά η ασφαλιστική της Ασπίδας, καθώς όπως σημειωνόταν και χθες η είσοδος των Γάλλων της Axa στην αγορά οδηγεί σε επίσπευση των εξελίξεων και σε αυτόν τον κλάδο.

Αυξημένες συναλλαγές σημειώνονται στη μετοχή της ΕΛΤΡΑΚ (μετά την εμφανή βελτίωση μεγεθών με πιθανό P/E στο 6,2).

Για τη μετοχή της Ελφίκο και της ForthNet η ανοδική αντίδραση θεωρείται από κύκλους της αγοράς αναμενόμενη όπως και αυτή στον Σφακιανάκη που ξεπερνά πλέον τα 10 ευρώ.

Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η επιχειρούμενη προσέγγιση των 5 ευρώ για τη μετοχή της Unibrain, η αντίδραση με ισχυρές συναλλαγές κατά δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση στη μετοχή της Cyclon, η φειδωλή προσφορά στα 4,76 ευρώ για τη Rainbow, η προσέγγιση των 2,84 ευρώ για τη μετοχή της Profile και η συνεχιζόμενη ανοδική αντίδραση της Ηλεκτρονικής Αθηνών (ίσως η μόνη ελληνική εταιρία του κλάδου που αντιστάθηκε στην… εισβολή των ξένων).

Μετοχή όπου υπάρχει μεθοδικό αγοραστικό ενδιαφέρον είναι αυτή της ΕΥΑΘ. Στις 11:21 μία εντολή αγοράς 1.250 τεμαχίων είχε τεθεί στα 6,62 ευρώ και μία εντολή πώλησης 319 τεμαχίων στα 6,76 ευρώ. Στην περίπτωση της ΕΥΑΘ το ζητούμενο είναι το πραγματικό συνολικό ποσοστό συμμετοχής των Γάλλων του Suez Group.

Για τη συνέχεια πιθανότερο θεωρείται το ενδεχόμενο της συντήρησης της ήπιας φοράς για τον FTSE-20, κάτι που θα διευκολύνει τη συστηματικότερη και πιο μεθοδική προσπάθεια ”μόχλευσης” σε ορισμένες επιλεγμένες μετοχές.

Δεν είναι μόνο το ”πακέτο” του Χατζηιωάννου που πραγματοποιήθηκε στο 1,69 ευρώ, η αναδιανομή θέσεων μπορεί να θεωρηθεί ότι συμβαίνει για διάφορους λόγους είτε στις Μινωικές Γραμμές είτε στον Κατσέλη είτε στη συνέχεια σε άλλες εισηγμένες.

Στις Μινωικές το ”πακέτο” που εκποιήθηκε από την Εθνική αγοράστηκε στα 4,44 ευρώ για λογαριασμό, όπως υποστηρίζεται, εταιρίας συμφερόντων του Π. Λασκαρίδη. Στον Κατσέλη η διάθεση του 1,9% χθες ήρθε ως αποτέλεσμα της παρουσίασης της εταιρίας σε ξένους θεσμικούς σε Παρίσι και Λονδίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v