Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Δευτέρας

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το επόμενο έτος, τα προβλήματα στην ΕΥΑΘ, τα σχέδια για διανομή μερίσματος το 2007 από τον ΟΤΕ, η ανακοίνωση των επιχειρηματικών σχεδίων των τραπεζών, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Δευτέρα.

Ο Τύπος της Δευτέρας
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το επόμενο έτος, τα προβλήματα στην ΕΥΑΘ, τα σχέδια για διανομή μερίσματος το 2007 από τον ΟΤΕ, η ανακοίνωση των επιχειρηματικών σχεδίων των τραπεζών, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Δευτέρα.

Αποκρατικοποιήσεις: Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων για το επόμενο έτος παρουσίασε σε στελέχη μεγάλων επενδυτικών τραπεζών στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης. Ο κ. Αλογοσκούφης, σύμφωνα με την ”Ημερησία”, τόνισε ότι κύριος στόχος του οικονομικού επιτελείου τους επόμενους μήνες είναι η ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τον ΟΤΕ, αλλά αν δεν βρεθεί τέτοιος, η εναλλακτική λύση είναι η διάθεση ποσοστού 10%-15% σε θεσμικούς επενδυτές μέσω book-building. Οι εξελίξεις της διαδικασίας πώλησης του ΟΤΕ θα καθορίσουν και το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων στον τραπεζικό τομέα.

ΕΥΑΘ: Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ”Ημερησίας”, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, κ. Γ. Σκόδρας, έφθασε την προηγούμενη Παρασκευή ένα βήμα πριν από την υποβολή παραίτησης, λόγω ”κόντρας” με τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, και αναμένεται σήμερα να ξεκαθαρίσει εάν τελικά θα αποχωρήσει ή όχι.

ΟΤΕ: Ο ΟΤΕ δεν πρόκειται να διανείμει μέρισμα φέτος, αλλά σχεδιάζει τη διανομή μερίσματος στους μετόχους του το 2007. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dow Jones ο οικονομικός διευθυντής του Οργανισμού, κ. Ιορδάνης Αϊβάζης, μιλώντας σε συνέδριο τηλεπικοινωνιών στη Βαρκελώνη, αναμένεται να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος, η οποία έχει ανασταλεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Alpha Bank: Πριν από τη λήξη του 2006 θα ανακοινωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η στρατηγική συμφωνία του ομίλου της Alpha, μητρικής εταιρίας του Hilton Ρόδου, για την πώληση της ξενοδοχειακής μονάδας της Ρόδου, γράφει η ”Ημερησία”. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο στρατηγικός σύμβουλος και η διοίκηση της τράπεζας έχουν καταλήξει σε τρεις προσφορές, ενώ το τελικό τίμημα εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 30 και 40 εκατ. ευρώ.

Τράπεζες: Σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, το νέο business plan της Εθνικής Τράπεζας θα ανακοινωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, αν και υπάρχει μικρή πιθανότητα να μετατεθεί χρονικά εκ νέου, λόγω των εξελίξεων στα τέλη Νοεμβρίου με την CEC. Στις 27 Ιανουαρίου του 2007, στο Βουκουρέστι, η Alpha Bank θα παρουσιάσει τους νέους στόχους του business plan για το διάστημα 2007-2009. Νέο business plan θα ανακοινώσει και η Emporiki, μάλλον στα μέσα Φεβρουαρίου του 2007, ενώ μέχρι τον Μάρτιο θα ανακοινώσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια η Eurobank, η Πειραιώς και η ATE Bank, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Info-Quest: Την είσοδό της στην τομέα των λιανικών πωλήσεων προϊόντων πληροφορικής ετοιμάζει η Info-Quest. Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει στο τελικό του στάδιο την ανάπτυξη 50-60 καταστημάτων σε όλη τη χώρα, τα οποία θα συγκροτηθούν με τη μέθοδο του shop in shop.

ΔΕΗ: Καταγγελίες για το νομικό status του λιγνιτωρυχείου Αχλάδας, στη Φλώρινα, εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και συγκρότησε επιτροπή της οποίας το πόρισμα πρέπει να παραδοθεί μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ”Ελευθεροτυπία”. Το λιγνιτωρυχείο τροφοδοτεί τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στη Μελίτη, ενώ η ΔΕΗ συμφώνησε καταρχήν με την εταιρία στην οποία έχει παραχωρηθεί το ορυχείο από το Δημόσιο να παρατείνει τη σύμβαση για άλλα 10 χρόνια.

Δημόσια έργα: Πιο ”αποδοτικά” δημόσια έργα φιλοδοξεί να πετύχει η μετεξέλιξη του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο από το 2008 θα μετονομαστεί σε Εθνικό Πλαίσιο Στήριξης, μόνο με ελληνική χρηματοδότηση, γράφει η ”Ναυτεμπορική”. Το σχέδιο για τη δημιουργία του ΕΠΣ θα δοθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. Θεμελιώδης αλλαγή είναι ότι κάθε έργο θα εντάσσεται σε συνολικότερο σχεδιασμό πολιτικής. Η κάθε πρόταση θα συνοδεύεται και από μελέτη βιωσιμότητας. Θα πρέπει, επίσης, να υπάρχει σαφής αιτιολογία για την υλοποίησή του και θα προϋπολογίζονται επακριβώς, εκτός από τα κονδύλια και ο χρόνος υλοποίησης, τα κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα.

Eurobank: ”Εάν η ελληνική κεφαλαιαγορά αποδυναμωθεί, οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές, σοβαρές και πολλαπλές για όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank, κ. Νίκος Καραμούζης, σε συνέντευξή του στη ”Ναυτεμπορική”. Ο κ. Καραμούζης κάνει λόγο για την επιτακτική ανάγκη συντονισμένης ”μάχης” προκειμένου να μην ξεπουληθεί η ΕΧΑΕ και εξηγεί για ποιο λόγο η ελληνική κεφαλαιαγορά θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Χαρακτηρίζει τη semi regulated αγορά ”μη εύκολο εγχείρημα” ενώ παράλληλα αναφέρεται στις υπερβολικές αλλά και αναχρονιστικές ρυθμίσεις που διέπουν τη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς. Επίσης, υπογραμμίζει ως άμεσης προτεραιότητας την ανάγκη παρέμβασης σε θέματα φορολογίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v