Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Οι τράπεζες στηρίζουν την τάση

Το ενδεχόμενο μιας υποχώρησης είναι πάντα ανοιχτό, ωστόσο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, διεθνώς, δεν φαίνεται να απειλείται ούτε η βραχυπρόθεσμη τάση. Άλλωστε, οι αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική και Alpha Bank, αλλά και οι επαναγορές ιδίων μετοχών από Eurobank και Πειραιώς περιορίζουν στο ελάχιστο το ενδεχόμενο μεσοπρόθεσμης πτωτικής τάσης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Η εικόνα της αγοράς σε ελάχιστα σημεία φαίνεται πως φόβισε τους ειδικούς όσον αφορά στη συνέχεια. Το γεγονός πως βασικοί δείκτες και μετοχές διαμορφώθηκαν είτε υψηλότερα είτε οριακά κοντά σε μεσοπρόθεσμα κρίσιμες τεχνικές τιμές, αποτελεί μία ένδειξη της τεχνικότητας που προσεγγίζονται τα πράγματα.

Είναι προφανές πως οι ισχυροί παίκτες που ελέγχουν το...παιχνίδι (και) στη Σοφοκλέους, αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις τεχνικές λεπτομέρειες και παραμέτρους βασικών δεικτών και μετοχών.

Το ενδεχόμενο μιας υποχώρησης είναι πάντα ανοιχτό, ωστόσο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, διεθνώς, δεν φαίνεται να απειλείται ούτε η βραχυπρόθεσμη τάση.

Τουλάχιστον όσον αφορά στην πορεία του FT20 την επόμενη εβδομάδα και για όσο διατηρείται η ”επαφή” με τις 2.400 μονάδες.

Δεν είναι τυχαίο πως στη μετοχή της Εθνικής πραγματοποιήθηκαν διερευνητικές αγορές σε τιμές υψηλότερα των 37 ευρώ τις τελευταίες 2 συνεδριάσεις της εβδομάδας.

Μία εβδομάδα που παρεμπιπτόντως βρήκε το Γενικό Δείκτη ενισχυμένο κατά 1,27%.

Όταν για παράδειγμα στη μετοχή της Εθνικής, για να επανέλθουμε στον πρώτο τη τάξει όμιλο του Χρηματιστηρίου μας, πραγματοποιούνται την περίοδο 10-16/11 συναλλαγές αξίας 235 εκατ. ευρώ σε μέση τιμή 36,6 ευρώ, λίγα πράγματα έχουμε να φοβηθούμε μεσοπρόθεσμα.

Πόσο μάλλον όταν συναλλαγές περίπου 160 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν την ίδια περίοδο στη μετοχή της Alpha Bank, ενώ Eurobank και Πειραιώς προχωρούν σε αγορά ιδίων μετοχών σε υψηλές τιμές 5ετίας και 6ετίας.

Ισχυροί παίκτες, με εντονότερο βέβαια το...ελληνικό χρώμα, δραστηριοποιούνται όλο και ενεργότερα στον καλούμενο μεσαίο-χαμηλότερο χώρο. Είναι προφανές πως, μετοχές εταιριών με καλά αποτελέσματα, ικανοποιητικά θεμελιώδη έχουν αποκτήσει εμπορευσιμότητα που διευκολύνει τη μόχλευσή τους.

Όταν για παράδειγμα μετοχές εταιριών όπως ο Σφακιανάκης, η ΕΛΤΡΑΚ, ο Χατζηιωάννου αλλά και Maxim, Veterin, Vivere και αρκετών ακόμη από αυτή την κατηγορία έχουν υψηλή συναλλακτικότητα, γίνεται προφανές πως το ”παιχνίδι” έχει ανοίξει για ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

Ωστόσο, το επενδυτικό ενδιαφέρον αρχίζει να επικεντρώνεται και σε μετοχές υποτιμημένων εταιριών και ”χαρτιών” που υποαποδίδουν έναντι της αγοράς.

Από αυτή την άποψη, μετοχές υποτιμημένων εταιριών με ενδεικτικότερη την περίπτωση του Καρέλια, επιχειρήσεων όπου ενισχύεται η συμμετοχή ”στρατηγικών” παικτών, με χαρακτηριστικότερη αυτή της ΕΥΑΘ, είναι πολύ πιθανό να κεντρίσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η αγορά μας βρίσκεται σε καλό δρόμο, όσο συντηρείται ο μακροχρόνιος κύκλος ανόδου από την Νέα Υόρκη μέχρι την Ευρώπη.

Μ. Γελ.

-----------------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ”η προσέγγιση της πλαγιοανοδικής αντίστασης σε συνδυασµό µε την είσοδο και παραµονή της αγοράς στην υπερτιµηµένη βραχυπρόθεσµη (αλλά και µεσοπρόθεσµη) ζώνη τιµών των ταλαντωτών, ενδεχοµένως να αυξήσουν την πιθανότητα διόρθωσης την ερχόµενη εβδοµάδα, σενάριο το οποίο εκτιµούµε ότι πλέον έχει το προβάδισµα µε βάση την τεχνική εικόνα της Ελληνικής αγοράς.

Ωστόσο δεν θεωρούµε µια στάση που µπορεί να µεταφράζεται ως διόρθωση 200 µονάδων ή πλευρική κίνηση ως απώλεια της ανοδικής δυναµικής ή σηµάδι επιστροφής σε καχεκτικές καταστάσεις.

Από την άλλη πλευρά όµως, εφιστούµε την προσοχή στην λήψη των κατάλληλων µέτρων που εµπεριέχουν κινήσεις κατοχύρωση κερδών και αύξησης της ρευστότητας µέχρις ότου αποφορτισθεί η αγορά από

τις κινήσεις µόχλευσης και επανέλθει η αισιοδοξία σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα”.

------Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.314,90 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 1,27%, ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 1,18%, ο Mid 40 υποχώρησε οριακά κατά 0,09% και ο Small Cap 80 υποχώρησε κατά 0,86%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών (6,23%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (2,17%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,37%) και ο κλάδος των Τραπεζών (1,27%). Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος της Τεχνολογίας (-2,44%), ο κλάδος των Ταξιδιών και Αναψυχής (-1,97%) και των Πρώτων Υλών (-1,92%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: ΚΡΕΚΑ (42,74%), Veterin (30,25%), Κεραμεία Αλλατίνη (26,53%), Χατζηιωάννου (20,69%), Ξυλεμπορία (18,55%), Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (15,42%), Καρέλια (13,44%), Dionic (11,76%), Τεξαπρέτ (10,00%) και FORTHnet (9,44%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Τρία Άλφα (ΠΟ -19,40%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’96 -14,79%), Hitech SNT (-12,50%), Νεώριον (-11,07%), Προοδευτική (-8,82%), Alma – Ατέρμων (-8,82%), ΑΕΓΕΚ (-8,79%), Plias (-8,57), Γιουρομπρόκερς (-8,37%) και Καρδασιλάρης (-7,69%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v