Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μερική κατοχύρωση θέσεων

Εν μέρει έχει επιβαρυνθεί η τάση ορισμένων βασικών μετοχών με τις Εθνική, Alpha Bank και ΔΕΗ να συγκρατούν μέχρι στιγμής τη διόρθωση του FTS20 σε οριακό επίπεδο. Αναμενόμενη όσο και δικαιολογημένη η μερική κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων, κυρίως στον χώρο της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, από όπου ωστόσο δεν λείπουν οι θετικές εκπλήξεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεν έχει αλλάξει και πολύ η γενικότερη εικόνα της αγοράς από την προηγούμενη αναφορά μας. Εν μέρει βέβαια ο Γενικός Δείκτης εμφανίζεται πιο αδύναμος, διολισθαίνοντας προς τις 4.330 μονάδες με τους SC80 και Mid40 να κινούνται σε οριακά αρνητικό πρόσηημο.

Οι συναλλαγές διαμορφώνονταν στα περίπου 200 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 27 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες πράξεις και πακέτα. Όλα αυτά στις 14:20 που για 100 μετοχές η τιμή διαμορφωνόταν στο ”πράσινο” και για περίπου 140 στο ”κόκκινο”.

Ωστόσο έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: Στην Εθνική σημειώνεται μικρή διαφοροποίηση όσον αφορά στους αγοραστές-πωλητές καθώς οι πράξεις πραγματοποιούνται στα 37,00- 37,06 ευρώ.

Θετικά διαμορφώνονται Τράπεζα Κύπρου, ΟΤΕ, Cosmote, ΔΕΗ, Εμπορική, ενώ θετική γυρίζει μετά τη χτεσινή ”ανάπαυλα” η Alpha Bank.

Και σήμερα οι συναλλαγές στην Alpha Bank είναι υψηλές με την αξία τους να ξεπερνά τα 28 εκατ. ευρώ όταν της δεύτερης Εθνικής ο τζίρος κυμαινόταν στα 26 εκατ. ευρώ.

Στις 14:25 ο Γενικός Δείκτης ”γύρισε” οριακά στο ”κόκκινο” ακουμπώντας τις 4.330 μονάδες, καθώς πιεζόταν κατά 1% χαμηλότερα η μετοχή της Eurobank.

Από τις μετοχές που διαμορφώνονταν θετικά και με βάση πάντα τη συναλλακτικότητά τους ξεχωρίζουν τα Κεραμεία Αλλατίνη στο +20% και τα 1,56 ευρώ, η Vivere στα 1,63 ευρώ, η Ασφαλιστική της Ασπίδας στα 1,26 ευρώ, η ΕΛΤΡΑΚ στα 2,73, ο Σφακιανάκης σταθερά πάνω από τα 10 ευρώ (10,46 ευρώ), ενώ ακολουθούσαν Δέλτα Project, Mevaco, Χατζηιωάννου και ορισμένες άλλες ακόμη.

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως η υπεραντίδραση μετοχών όπως Mevaco, Profile, ΕΛΤΡΑΚ, Ελφίκο, Rainbow,FORTHnet, Fintexport και άλλων μετοχών αυτής της κατηγορίας θεωρείται και θεμελιωδώς αναμενόμενη.

Το ζητούμενο στις περισσότερες περιπτώσεις εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης είναι η διαμόρφωση συναλλακτικότητας ικανής να διευκολύνει τη ”μόχλευσή” τους.

Στη μετοχή της ΕΥΑΘ, όπου θα επιμείνουμε βάσει της θέσης που έχει η Suez Group, ο πωλητής εμφανίζονταν στα 6,68 ευρώ ο αγοραστής στα 6,62 ευρώ η δε τιμή διαμορφωνόταν κατά 0,60% χαμηλότερα με συναλλαγές 12.595 τεμαχίων στις 14:30.

Για τη συνέχεια και με γνώμονα τη λήξη των ΣΜΕ μηνός Νοεμβρίου δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας ήπιας διολίσθησης του FTS20 προς τις 2.388-2.390 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v