Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O OTE και οι ισπανικές ντρίπλες

Το είπα-ξείπα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Στελέχη ξένων οίκων επισημαίνουν ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή της ισπανικής Telefonica για τον ΟΤΕ θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με σκεπτικισμό γιατί καμιά φορά η ιστορία επαναλαμβάνεται.

O OTE και οι ισπανικές ντρίπλες
Οι δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή της Telefonica κ. Santiago Fernandez Valbuena για τον ΟΤΕ την προηγούμενη εβδομάδα ερμηνεύτηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών ως απόσυρση του ενδιαφέροντος του ισπανικού τηλεπικοινωνιακού γίγαντα από τη διεκδίκηση του ελληνικού Οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο οικονομικός διευθυντής της Telefonica χαρακτήρισε τον ΟΤΕ ”ενδιαφέρουσα περίπτωση”, προσθέτοντας ότι μια ενδεχόμενη προσφορά για την εξαγορά ποσοστού στην ελληνική εταιρία ”δεν είναι οικονομικά βιώσιμη”.

Όπως αναφέρει το Reuters, μετέδωσε το Euro2day, ο Santiago Fernandez Valbuena, σε δηλώσεις του σε συνέδριο επενδυτών στη Βαρκελώνη, τόνισε ότι ”ο ΟΤΕ είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εταιρία, αλλά τα στρατηγικά οφέλη από την ενοποίηση με τον όμιλο Telefonica είναι περιορισμένα, ενώ μια προσφορά είναι οικονομικά ασύμφορη”. Μάλιστα, ο κ. Valbuena έκλεισε τη δήλωσή του με την τελεσίδικη έκφραση ”end of story”.

H αναφορά στις δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή της ισπανικής εταιρίας κατέληγε με την επισήμανση ότι η Telefonica έχει θέσει το 1,5 δισ. ευρώ ως ανώτατο όριο για εξαγορές.

Η ερμηνεία που έδωσαν αναλυτές και στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών στα λεγόμενα του κ. Valbuena ήταν απολύτως λογική.

Πιθανόν όμως να μην την έδιναν αν γνώριζαν την ιστορία της εξαγοράς της δεύτερης μεγαλύτερης βρετανικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, της O2, από την Telefonica έναν περίπου χρόνο πριν.

Σημειώνεται ότι η Telefonica αιφνιδίασε πολλούς τον Νοέμβριο του 2005 όταν πλήρωσε κάπου 25 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Ο2 που της έδωσε πρόσβαση στις ώριμες αγορές της Βρετανίας και της Γερμανίας.

Η Ο2 είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία κινητής στη Βρετανία και η τρίτη μεγαλύτερη στη Γερμανία μετά τον όμιλο της Deutsche Telecom και τη Vodafone.

Η κίνηση της Telefonica να αποκτήσει την Ο2 αιφνιδίασε για δύο λόγους. Πρώτον, δεν συμβάδιζε με τη στρατηγική διεθνούς ανάπτυξης που η ίδια είχε προσδιορίσει. Μέχρι τότε ήταν γνωστό ότι η ανάπτυξη της ισπανικής εταιρίας βασιζόταν στην εξαγορά εταιριών στις αναπτυσσόμενες αγορές της Λατινικής Αμερικής και της Ανατολικής Ευρώπης και όχι στις ανεπτυγμένες αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Δεύτερον, γιατί, όπως μας αναφέρουν από το εξωτερικό, ο οικονομικός διευθυντής της Telefonica είχε προβεί σε δηλώσεις για το ενδεχόμενο εξαγοράς της Ο2 από την εταιρία του που είχαν ερμηνευτεί ως αρνητικές από τους αναλυτές λίγο πριν ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Cesar Alierta κλείσει το ντιλ με την Ο2.

Κάποιος ίσως υπενθυμίσει το 1,5 δισ. ευρώ που αποτελεί το ανώτατο όριο τιμήματος για εξαγορές της Telefonica. Κι εδώ όμως υπάρχει μαξιλαράκι.

Ο ισπανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών πουλά τη συμμετοχή του στην ολλανδική εταιρία Endemol που έχει τα δικαιώματα του Big Brother και εκτιμάται ότι μπορεί να εισπράξει από 2 μέχρι 3 δισ. ευρώ.

Αν στο παραπάνω ποσό προστεθεί το 1,5 δισ. ευρώ, δεν υπάρχει πρόβλημα με το τίμημα που απαιτείται για την εξαγορά του 10% ή του 20% του ΟΤΕ.

Η πρόσφατη λοιπόν ιστορία διδάσκει ότι η Telefonica, η οποία δηλώνει ότι θέλει να διπλασιάσει τα κέρδη ανά μετοχή και το μέρισμα της χρήσης 2005 μέχρι το 2009, δεν τηρεί πάντοτε όσα λέει όταν πρόκειται για εξαγορές ξένων εταιριών με στρατηγική σημασία.

Θα ήταν λοιπόν έκπληξη να μη δείξει η Telefonica, η οποία παινεύεται για τη γεωγραφική κατανομή του χαρτοφυλακίου των εταιριών που ελέγχει, ενδιαφέρον για έναν τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, όπως ο ΟΤΕ, που της δίνει πρόσβαση σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που δεν έχει παρουσία.

Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v