Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα Hedge Funds ”χτυπάνε” δύο φορές!

Η τεχνική εικόνα των χρηματιστηριακών αγορών και η ιστορία δείχνουν διόρθωση μετά το πρόσφατο ράλι. Όμως, τα Hedge Funds ίσως έχουν άλλη άποψη.

Τα Hedge Funds ”χτυπάνε” δύο φορές!
Από τεχνικής πλευράς, οι χρηματιστηριακές αγορές είναι υπεραγορασμένες μετά το ράλι των τελευταίων μηνών και επομένως ώριμες για διόρθωση.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης MSCI-Ευρώπη, ο οποίος χρησιμοποιείται ως μπούσουλας από πολλά θεσμικά χαρτοφυλάκια, κερδίζει 2,8% τον τελευταίο μήνα, 7,7% το τελευταίο τρίμηνο και είναι πάνω 18,8% από την αρχή της χρονιάς.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης MSCI SmallCap έχει πάει ακόμη καλύτερα αφού κερδίζει 5,1% τον τελευταίο μήνα, 12,1% το τελευταίο τρίμηνο και 20,9% από την αρχή του 2006.

Η Αθήνα συναγωνίζεται τον πανευρωπαϊκό δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης αφού ο δείκτης MSCI-Ελλάδα καταγράφει κέρδη 4,5% τον τελευταίο μήνα, 8,1% το τρίμηνο και 25,7% από την αρχή της χρονιάς.

Αν και αρκετά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες μέρες, οι τεχνικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι παραμένουν υπεραγορασμένα, κάτι που πολλοί θεωρούν προάγγελο διόρθωσης.

Επιπλέον, τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι ίσως έχουμε δει το μεγαλύτερο μέρος του ράλι στο τέλος της χρονιάς.

Από το 1990 μέχρι σήμερα, η μέση απόδοση των ευρωπαϊκών αγορών τους τρεις τελευταίους μήνες ήταν από τις υψηλότερες της χρονιάς.

Ο Οκτώβριος έρχεται πρώτος με 2,21%, ο Δεκέμβριος δεύτερος με 2,19% και ο Νοέμβριος τρίτος με απόδοση 2,15% με βάση τον πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600 που αποτελείται από τις 600 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρίες της Ευρώπης.

Όμως, η απόδοση του ίδιου δείκτη πλησιάζει το 5% μέσα στον Νοέμβριο και είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο. Αν κάποιος πίστευε ότι νομοτελειακά οι αποδόσεις συγκλίνουν προς τον ιστορικό μέσο όρο θα είχε έναν καλό λόγο για να πιστεύει ότι το τωρινό ράλι έχει φθάσει στα όριά του, τουλάχιστον για τον μήνα που διανύουμε.

Ασφαλώς, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων είναι στο φόρτε τους καθώς σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο κι αυτό αβαντάρει τα χρηματιστήρια. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο κίνδυνος μιας σοβαρής οικονομικής επιβράδυνσης στις ΗΠΑ συνεχίζει να υπάρχει, προκαλώντας ανησυχίες για την πορεία των εταιρικών κερδών και κατ’ επέκταση της ”μητέρας” όλων των αγορών.

Οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες μπορούν να ποντάρουν σε μια αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου το 2007 για να διατηρηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης πάνω από 2%, δεν μπορεί παρά να προβληματίζονται για την πορεία της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία είναι επίσης υπεραγορασμένη, το επόμενο διάστημα.

Την απάντηση ίσως έχουν τα Hedge Funds που βρέθηκαν στο επίκεντρο της απότομης και μεγάλης διόρθωσης τον περασμένο Μάιο. Με μόνη διαφορά ότι αυτή τη φορά θα προσφέρουν τη ρευστότητα που χρειάζεται η ”μητέρα” όλων των αγορών για να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα παρά τις τεχνικές ενδείξεις περί του αντιθέτου.

Σύμφωνα λοιπόν με τη Mary Ann Bartels της Merrill Lynch, τα Long/Short Hedge Funds, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 50% περίπου των υπό διαχείριση συνολικών κεφαλαίων της βιομηχανίας των επιθετικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, έχουν μειώσει τις θέσεις τους σε μετοχές με αποτέλεσμα να έχουν πέσει κάτω από τον μέσο όρο.

Eίναι όμως αγορασμένα στον S&P 500 αλλά υποεπενδεδυμένα στις μετοχές των εταιριών της μικρής κεφαλαιοποίησης, σορτάροντας συμβόλαια (futures) στον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη Russell 2000.

Αν λοιπόν η αμερικανική αγορά συνεχίσει να ανεβαίνει, σύμφωνα με την Bartels, τα Long/Short Hedge Funds δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το κλείσιμο των ανοικτών θέσεων στις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης και την αύξηση των θέσεών τους στις μετοχές, αγοράζοντας συμβόλαια στον Nasdaq 100.

Αν και υπάρχουν περιπτώσεις στο παρελθόν που οι αγορές ήταν τεχνικά υπεραγορασμένες αλλά παρ’ όλα αυτά έκαναν ράλι λόγω ρευστότητας, όπως το 1983-1984, το 1987 και το 2000, η σημερινή διάταξη θέσεων απο τα κερδοσκοπικά κεφάλαια δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ξανά.

Αναλυτές όπως η Bartels όμως πιστεύουν ότι τα Long/Short Ηedge Funds θα στείλουν τις μετοχές των μικρών εταιριών και τον Nasdaq 5% με 10% υψηλότερα το προσεχές διάστημα, με τον S&P 500 να ακολουθεί ασθμαίνοντας, κερδίζοντας περίπου 3%.

O χρόνος θα δείξει αν μπορούν τα Hedge Funds να χτυπήσουν δυνατά για δεύτερη φορά μέσα στο 2006, στέλνοντας τη ”μητέρα” όλων των αγορών σε υψηλότερα επίπεδα, αψηφώντας παράλληλα τα τεχνικά σημάδια διόρθωσης.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v