Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τώρα... επιλεκτικά, και βλέπουμε!

Σε μετοχές επιλεγμένων εταιριών φαίνεται να στρέφεται μερίδα αναλυτών, σε αυτή τη φάση που πιέζονται μετοχές και ”δοκιμάζονται” στηρίξεις του 20άρη. Κλειδί της τάσης η Εθνική, ο ΟΤΕ, τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, αλλά και η στόχευση διορατικών ”παικτών” σε μετοχές εταιριών που παρουσιάζουν βελτίωση οικονομικών αποτελεσμάτων στο εννεάμηνο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Υπερβολική όπως μας συνηθίζει εδώ και χρόνια η Σοφοκλέους, αντέδρασε κάπως πιο... ακραία απ’ ό,τι οι ξένες αγορές. Για να δούμε σήμερα εάν θα επιβεβαιωθούν (ή όχι) οι τεχνικές προδιαγραφές της αγοράς, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί μέσω αντίδρασης συγκεκριμένων μετοχών που πιέστηκαν χθες με μάλλον μέτρια προσφορά.

Όσον αφορά στις τεχνικές στηρίξεις, τα όρια και το πλαίσιο διακύμανσης των βασικών δεικτών, αυτά αναφέρονται λεπτομερώς και πολύ ξεκάθαρα στο όπως πάντα εμπεριστατωμένο σχόλιο του Α. Αναγνωστόπουλου (δες χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο).

Προφανώς και αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στα τεχνικά της αγοράς και θα παρακολουθήσουμε από την αρχή τις αντοχές και αντιστάσεις βασικών δεικτών και μετοχών.

Θα επιμείνουμε και σήμερα για τη μετοχή της Εθνικής, που χθες διαμορφώθηκε στα 36,6 ευρώ, του ΟΤΕ, που φρονούμε ότι αδίκως... υποτιμήθηκε χθες, και δευτερευόντως των τίτλων του FTSE 20 που αντιστάθηκαν χθες.

Θα επιμείνουμε όμως στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, στον στρατηγικό επιχειρησιακό σχεδιασμό του ομίλου της Εθνικής, στην ενίσχυση κερδών της Intralot, στην αύξηση μεγεθών της Unisystems (εδώ περιμένουμε και επιχειρηματική κίνηση του βασικού μετόχου), στον σχεδιασμό της Yalco και στα οικονομικά αποτελέσματα της Blue Star.

Θα πρέπει όμως να σταθούμε και στα επιμέρους, καθώς για σήμερα αναμένουμε με ενδιαφέρον τα οικονομικά αποτελέσματα της Mevaco, τη συμπεριφορά της Ελβέ, τη συμπεριφορά της μετοχής της ΕΥΑΘ (αλήθεια, τι γίνεται εκεί πάνω στην καρδιά της Μακεδονίας;), στον Φουρλή (μετά και τη νέα μεταβίβαση ”πακέτου” από την κ. Δάφνη Φουρλή σε θεσμικούς), στις Μινωικές (πού οδηγείται η σχέση Π. Παναγόπουλου - Π. Λασκαρίδη;), αλλά και σε αρκετές ακόμη εισηγμένες.

Σημείωση: Η έλλειψη... σεβασμού προς τους επενδυτές (κυρίως όσους επενδύουν μακροπρόθεσμα, με βάση τα θεμελιώδη) θα έπρεπε να απασχολεί τη χρηματιστηριακή κοινότητα και ενίοτε να θεσπίζονται ειδικού τύπου... βραβεία.

Η περίπτωση του Καρέλια είναι ενδεικτική, αλλά όχι η μόνη, του πώς αντιμετωπίζεται η έννοια της επένδυσης και της μετοχικής ιδέας.

Θα σταθούμε μόνο στη χθεσινή συνεδρίαση, ειδικότερα στο τέλος της, όταν με μια πράξη πώλησης μόλις 20 τεμαχίων, η μετοχή αφέθηκε να διαμορφωθεί κατά 8,3% χαμηλότερα στα 93,80 ευρώ. Εικόνα που δεν αρμόζει ούτε στην ιστορία της εταιρίας, αλλά ούτε και στην ευρύτερα εννοούμενη επενδυτική ιδέα.

Σημ. 2: Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο πολύ καλό εννεάμηνο της Mevaco η οποία επιπρόσθετα, όπως φαίνεται από τον ισολογισμό της, δεν έχει τραπεζικό δανεισμό. Ανάλογη περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί και ο Κανάκης, εξειδικευμένη εταιρία στον κλάδο του, με σχεδόν μηδενικό δανεισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v