Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αψιμαχίες στο... κέντρο με επικράτηση αγοραστών

Οι τραπεζικές βοήθειες έδωσαν την επιθυμητή ανοδική αντίδραση για Γενικό Δείκτη και FTSE, πλην όμως, αναμένονται οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις προκειμένου οι εν λόγω δείκτες να ξαναμπούν σε ανοδικό κανάλι. Στα ερωτήματα της συνεδρίασης η χαμηλότερη μικτή αξία συναλλαγών σε σχέση με τις δύο προηγούμενες. Νέο ιστορικό υψηλό για Marfin, Εγνατία και Revoil.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ανοδική συνεδρίαση που διέκοψε το πτωτικό σερί των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων για Γενικό Δείκτη και FTSE και των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων για FTSEM, FTSES.

Όμως, η σημερινή ανοδική κίνηση συντελέστηκε με χαμηλότερη μικτή αξία συναλλαγών από τις δύο προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αυτό σε συνδυασμό με την τεχνική εικόνα, δημιουργεί κάποια αναπάντητα ερωτήματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν οι αμέσως επόμενες.

Τεχνικά, ο FTSE έκλεισε λίγο χαμηλότερα από την αντίσταση των 2.385 μονάδων με την επόμενη να οριοθετείται στις 2.390-94 μονάδες. Σε περίπτωση κλεισίματος πάνω από τις 2.394 μονάδες, ο εν λόγω δείκτης ξαναμπαίνει στο προηγούμενο ανοδικό κανάλι με την επόμενη αντίσταση να οριοθετείται στις 2.402-4 μονάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι στηρίξεις στις 2.368 και 2.354-50 μονάδες.

Η σημερινή συνεδρίαση θύμισε σε αρκετές περιπτώσεις ”αψιμαχίες” στο ... κέντρο του γηπέδου, καθώς μέχρι λίγα λεπτά πριν τις 16.30 η εικόνα ήταν περίπου μικτή τόσο στους δεικτοβαρείς τίτλους όσο και στην αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, υποχώρησε μέχρι τις 4.260,7 μονάδες, όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε μόνιμη πλαγιοανοδική κίνηση και έκλεισε στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.306,97 με κέρδη 0,83%, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών σχετικά μειωμένη ξεπέρασε τα 285 εκατ. από τα οποία τα 50,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE σημαντικά απώλειες για τη ΔΕΗ που περιορίστηκαν αρκετά προς το τέλος (αιτία τα απογοητευτικά αποτελέσματα 9μήνου), αξιοσημείωτες απώλειες για ΚΑΕ και Εμπορική, αρνητικό πρόσημο για τον ΟΠΑΠ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Γερμανού, Coca Cola και Folli Follie.

Αντίθετα, κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων για τον ΟΤΕ (δημιουργούν ερωτήματα οι σημαντικές ημερήσιες διακυμάνσεις των τελευταίων συνεδριάσεων), αξιοσημείωτα κέρδη για Τιτάνα, Alpha Bank, Τεχνική, Eurobank, Κύπρου και θετικό πρόσημο για Αγροτική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Ελλ. Πετρέλαια, Intracom, Cosmote, Motor Oil.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων με σχετικά μειωμένες συναλλαγές και τους εμπλεκόμενους να ακολουθούν την υποκείμενη από σχετική απόσταση διατηρώντας τις μικρές υποτιμήσεις.

Καλύτερη των προηγούμενων συνεδριάσεων η τελική εικόνα με 151 ανοδικές μετοχές έναντι 98 πτωτικών και 8 τίτλοι με κέρδη από 7-20%.

Τέλος, όσον αφορά τους ημερήσιους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Maxim (άκρως επιθετικές εντολές αγορών), Multirama, Vivere, Νεώριο Σύρου, Centric, Βαλκάν, Δίας Ιχθ. και Ξυλεμπορία.

Επίσης, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το νέο ιστορικό υψηλό για Marfin Group, Εγνατία Τράπεζα και Revoil, όπως και η εντυπωσιακή διαγραμματική απεικόνιση της προσφάτως ”αφυπνισθήσας” FHL Mermeren.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v