Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Ντέμης!

Η χθεσινή νίκη της ΑΕΚ επί της Μίλαν πιθανόν να μην είχε συμβεί αν ο Ντέμης δεν έκανε κάτι που δεν συνηθίζουν οι Έλληνες πρόεδροι. Στήριξε τον Ισπανό προπονητή της ομάδας Λορένζο Σέρα Φερέρ στα δύσκολα. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση στον ΟΤΕ.

Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Ντέμης!
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης τάραξε τα λιμνάζοντα νερά με την προχθεσινή ομιλία του που τιτλοφόρησε ”η ζωή σε μία μεγάλη ελληνική ΔΕΚΟ”, περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο μια πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουμε αλλά κανείς δεν θέλει να πάρει την πρωτοβουλία για να αλλάξει.

Χθες, η ΑΕΚ κατάφερε να πετύχει μια μεγάλη νίκη επί της Μίλαν γιατί ο πρόεδρός της δεν ακολούθησε την πεπατημένη που θέλει τους συναδέλφους του στις περισσότερες άλλες ελληνικές ομάδες να διώχνουν τους προπονητές μετά τις πρώτες γκέλες.

Η κυβέρνηση, η οποία έχει βάλει την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ στην κορυφή της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων που προωθεί, έχει πολλά να διδαχθεί από τα παραπάνω.

Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται μάνατζερς βεληνεκούς στον οργανισμό που να κατανοούν τι συμβαίνει και να γνωρίζουν τι θέλουν να κάνουν και πώς θα το επιτύχουν.

Ο Βουρλούμης δεν είναι ασφαλώς αλάνθαστος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην κορυφή του ΟΤΕ έχει αποδείξει ότι είναι ξεροκέφαλος, ορθολογικός και αποτελεσματικός. Η θετική κατάληξη του μεγάλου προγράμματος εθελουσίας το αποδεικνύει.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΟΤΕ δεν είναι άνθρωπος που προέρχεται από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Από τον τραπεζικό κλάδο προέρχεται, έχοντας αποκτήσει ειδίκευση στην επενδυτική τραπεζική από τα χρόνια της Alpha Finance ως επενδυτικής τράπεζας.

Όμως, o Boυρλούμης δεν είναι ο μόνος πρόεδρος μεγάλου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού με τραπεζικό background.

Το ίδιο συμβαίνει με τον Cesar Alierta, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ισπανικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού Telefonica, ο οποίος κατάφερε να τον μετατρέψει από έναν τηλεπικοινωνιακό οργανισμό σε παγκόσμιο ”παίκτη” στις τηλεπικοινωνίες μέσω εξαγορών στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη μέσα σε μια 5ετία.

Ίσως αυτός να είναι ένας λόγος που ο Βουρλούμης και ο συμπατριώτης του Λορένζο Σέρα Φερέρ στην Telefonica έχουν καλή επικοινωνία. Ως πρώην στελέχη επενδυτικής τραπεζικής μιλάνε την ίδια γλώσσα.

Θα ήταν λοιπόν πολύ καλύτερο για τον βασικό μέτοχο του ΟΤΕ, το ελληνικό κράτος, να αντλήσει κάποια χρήσιμα συμπεράσματα.

Ένα απ’ αυτά θα έπρεπε να είναι η αξιοποίηση του Βουρλούμη σε θέματα χάραξης στρατηγικής για το μέλλον του Οργανισμού.

Ο πρόεδρος του ΟΤΕ θα πρόσφερε πιθανόν στην κυβέρνηση μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία σε θέματα στρατηγικής σε σχέση με διάφορους άλλους.

Με δεδομένες τις φιλελεύθερες θέσεις του, ο Βουρλούμης θα συμφωνούσε στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού. Ως πρώην τραπεζίτης και νυν κυβερνήτης του κρουαζιερόπλοιου ΟΤΕ ίσως είχε κάποιες άλλες ιδέες για τη μορφή της ιδιωτικοποίησής του και την επόμενη μέρα.

Θα ήταν λοιπόν θεμιτό η κυβέρνηση να κάνει ό,τι έκανε ο Ντέμης με τον Φερέρ. Να εμπιστευθεί τον κυβερνήτη του ΟΤΕ τόσο σε θέματα που άπτονται της λειτουργίας του οργανισμού όσο και σε θέματα στρατηγικής φύσεως.

Ποιος ξέρει; Αν το έκανε ίσως διαπίστωνε ότι οι ιδέες και οι απόψεις του πολύπειρου Βουρλούμη σε θέματα στρατηγικής να οδηγούσαν σε ένα άλλο μοντέλο που θα ήταν πιο κοντά στης Telefonica παρά στα άλλα που έχουν στον νου τους οι κυβερνητικοί ιθύνοντες αυτή τη στιγμή.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v