Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Κρατά” η Εθνική και τονώνει την αγορά

Σταθερά υψηλότερα των 37 ευρώ παρέμειναν από την αρχή και συνέχισαν οι αγοραστές στη μετοχή της Εθνικής. Ακολούθησαν Πειραιώς, Alpha Bank, Cosmote και Εμπορική, ενώ η σχέση ανοδικών προς καθοδικές διαμορφώθηκε στο περίπου 2/1 μετά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεν μας ”πρόδωσε” η Εθνική ούτε βραχυπρόθεσμα, με συνέπεια οι ενεργοί ”παίκτες” να θέτουν υψηλότερα τον πήχη για μετοχές επιλεγμένων εταιριών.

Η μετοχή της Εθνικής μπορεί να ”άνοιξε” στα 37 ευρώ, η προσφορά όμως που εκδηλώθηκε ήταν της τάξεως των 30.000 το πολύ 40.000 τεμαχίων και αυτά απορροφήθηκαν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Έτσι η μετοχή έφτασε εύκολα προς τα 37,3 ευρώ για να ισορροπήσει στη συνέχεια πέριξ των 37,22 (0,3%). Η συμπεριφορά της Εθνικής έλυσε γρήγορα τα χέρια των ενεργών ”παικτών”, καθώς άμεσα υπήρξαν στηρίξεις από Πειραιώς (1,06%), Alpha Bank (0,81%), Εμπορική (1,03%), Cosmote (1,14%).

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς πέραν των άλλων, είναι προφανές πως ενισχύεται και λόγω της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Κύπρου, η μετοχή της οποίας κατέγραψε χθες ακόμη ένα ιστορικό υψηλό.

Η υπεραπόδοση του SC 80 (0,81%) έναντι του FTSE 20 (0,27%), τα πακέτα που πέρασαν κυρίως στη Μηχανική και η σχέση ανοδικών προς καθοδικές (2/1) καταγράφουν σε μεγάλο βαθμό τη διάθεση που επικρατεί στην αγορά.

Στη μετοχή της ΑΕΓΕΚ είναι προφανές πως οι βασικοί της μέτοχοι (δηλαδή η πλευρά Παπαγεωργίου) στηρίζει την προσπάθεια επαναφοράς της εταιρίας, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται (στις 11:20) στο 1,3 εκατ. ευρώ, στον κοινό τίτλο της εταιρίας.

Με υψηλές συναλλαγές, που ξεπερνούσαν τις 380 χιλ. ευρώ, κέρδιζε 6,3% η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης, καθώς διαμορφωνόταν στα 2,20 ευρώ.

Υψηλές συναλλαγές για τα δεδομένα της εταιρίας σημειώνονταν στη μετοχή της Medicon (παρουσιάζει ενδιαφέρον το ενδεχόμενο προσέγγισης των 4,9 ευρώ), στη μετοχή της ΝΕΛ (800.000 ευρώ η αξία των συναλλαγών),στη Λάμδα (στις 300.000 ευρώ η αξία των συναλλαγών), αλλά και σε Altec, Δέλτα Project, Βάρδα (περίπτωση εμφανώς υποτιμημένης εταιρίας με μονοψήφιο P/E) ενώ ακολουθούν Newsphone, Spider, Επίλεκτος, Διεκάτ, Unibrain, Betanet, BYTE, Μηχανική, Λαννέτ και ορισμένες ακόμη.

Για τη συνέχεια είναι ανοικτό το ενδεχόμενο μίας διολίσθησης των βασικών δεικτών προς τα αρχικά επίπεδα τιμών, και ενδεχομένως του Γενικού Δείκτη το πολύ μέχρι το αρχικό χαμηλό των 4.313,8 μονάδων, κίνηση που θα χρησίμευε για την επιβεβαίωση (ή όχι) των αντοχών και στηρίξεων της αγοράς, βραχυπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v