Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλ. Καλλιώρας: Τα μηνύματα του προϋπολογισμού

Στοχευμένες προεκλογικές δεσμεύσεις αλλά και τρία απόλυτα ξεκάθαρα πολιτικά μηνύματα περιλαμβάνει ο φετινός προϋπολογισμός, επισημαίνει ο κ. Ηλίας Καλλιώρας, βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. και τομεάρχης Οικονομίας. Τα μηνύματα αυτά αφορούν στη δημοσιονομική εξυγίανση, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής αλλά και στην ενίσχυση της περιφερειακής σύγκλισης.

Ηλ. Καλλιώρας: Τα μηνύματα του προϋπολογισμού
του Ηλία Καλλιώρα*

Οι προϋπολογισμοί, πέρα από τη γνωστή τους σημασία και ανάγκη, περιλαμβάνουν και πολιτικά μηνύματα: τα ισχυρότερα εσωτερικά μηνύματα της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και στρατηγικής.

Αντιστοίχως, οι ομιλίες του εκάστοτε πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης περιλαμβάνουν και αυτά τα δικά τους πολιτικά μηνύματα, για τις κεντρικές επιλογές του προέδρου της κυβέρνησης.

Κατά τη δική μου άποψη, ο κ. Κώστας Καραμανλής έστειλε 3 διαδοχικά μηνύματα από τη ΔΕΘ τα τρία τελευταία χρόνια. Το 2004, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ”είχε τίτλο”, κατά την άποψή μου, τη λέξη ”μεταρρυθμίσεις”.

Το 2005, ο κ. Καραμανλής ”έβαλε τίτλο” στην ομιλία του τις λέξεις ”ελληνική περιφέρεια”. Φέτος, ο πρωθυπουργός ”έθεσε τίτλο” στην ομιλία του, και πάλι κατά την άποψή μου, τη λέξη ”σταθερότητα” και, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ίδιος, ”μπήκε το νερό στ’ αυλάκι”.

Το ότι το νερό μπήκε στ’ αυλάκι το πιστοποιούν και τα εξής: Πρώτον, πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε ”εξιτήριο ή φύλλο πορείας” στην ελληνική οικονομία από τη δημοσιονομική επιτήρηση.

Δεύτερον, το τρίτο τρίμηνο της ελληνικής οικονομίας κατέγραψε αύξηση του ποσοστού του ΑΕΠ κατά 4,3% (το πρώτο εξάμηνο του 2006 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,1%).

Τρίτον, τέλος, ήρθε η κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού, που, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αποτελεί ”εγγύηση για νέα σημαντικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ενδυνάμωση της οικονομίας, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Συνιστά απόδειξη ευθύνης”. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κατέθεσαν έναν προϋπολογισμό χωρίς παροχές: μόνο στοχευμένες προεκλογικές δεσμεύσεις υπάρχουν στις σελίδες του προϋπολογισμού.

Σε αυτή την πολιτική λογική και επιλογή του νέου προϋπολογισμού τα πολιτικά μηνύματα είναι τρία και απόλυτα ξεκάθαρα από κάθε άποψη.

Πρώτον, η κυβέρνηση εμμένει σταθερά στη δημοσιονομική εξυγίανση, μακριά από την υπονόμευση των ήδη σημαντικών βημάτων της οικονομίας, μόνο και μόνο για κάποιες πρόσκαιρες εντυπώσεις.

Δεύτερον, εμμένει επιτακτικά στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, αφού η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν δικαιούται η ίδια να υποθηκεύσει το μέλλον του τόπου για κομματικές σκοπιμότητες και κέρδη.

Τρίτον, τέλος, η κυβέρνηση Καραμανλή μετ’ επιτάσεως εμμένει στην ενίσχυση της περιφερειακής σύγκλισης, προφανώς αμετακίνητη στην προσπάθειά της να μη διολισθήσει σε λογικές παροχών. Όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ”αυτό τον δρόμο διαλέξαμε. Και στον δρόμο αυτό έχουμε όλοι ευθύνες και υποχρεώσεις”. Σε αυτή την πολιτική γραμμή κινήθηκε η λογική του προϋπολογισμού.

Αυτό το τριπλό μήνυμα για την υλοποίηση και το 2007 μιας αξιόπιστης πολιτικής, βασίζεται σε μια σειρά από διαπιστώσεις και παράγοντες.

Για παράδειγμα, οι κεντρικοί βασικοί στόχοι του προϋπολογισμού του 2006 επιτυγχάνονται. Το έλλειμμα μειώνεται (και με τη ”βούλα” πλέον της Γιούροστατ) από 7,8% του ΑΕΠ το 2004 στο 5,2% το 2005 και στο 2,6% το 2006. Για το 2007 προβλέπεται περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ, χωρίς έκτακτα έσοδα.

Επίσης, ο ιδιωτικός τομέας της οικονομικής μας ζωής αυξάνεται ή ”φουλάρει” περαιτέρω τις αναπτυξιακές του μηχανές, προφανώς εκτιμώντας ότι το γενικό επενδυτικό κλίμα είναι πολύ καλό για επενδύσεις και επιχειρηματικές κινήσεις.

Οι εξαγωγές, ο τουρισμός, η ναυπήγηση νεότευκτων πλοίων, η αύξηση της ζήτησης και η μείωση της ανεργίας διέψευσαν τις σοσιαλιστικές Κασσάνδρες που προέβλεπαν ύφεση, πρόστιμα, ποινές και νέα επιτήρηση.

* Ο κ. Ηλίας Καλλιώρας είναι βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. και τομεάρχης Οικονομίας και Οικονομικών


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v