Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mην πουλάτε μετοχές!

Όχι, δεν το λέμε εμείς αλλά ο ”γκουρού” της Morgan Stanley Teun Draaisma. Κάποιοι άλλοι στρατηγικοί αναλυτές συμφωνούν μαζί του, βλέποντας τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά. Πιθανόν να έχουν δίκιο αν και οι αρκούδες διαφωνούν έντονα μαζί τους.

Mην πουλάτε μετοχές!
Οι ”ευρωπαϊκές” αρκούδες βρήκαν έναν ακόμη λόγο για να ελπίζουν ότι τουλάχιστον αυτή τη φορά οι δυσοίωνες προβλέψεις τους για την πορεία των χρηματιστηρίων στη Γηραιά Ήπειρο θα επιβεβαιωθούν.

Τα μακροχρόνια επιτόκια στην ευρωζώνη υποχώρησαν πρόσφατα για σύντομο χρονικό διάστημα κάτω από τα βραχυχρόνια. Το 10ετές επιτόκιο έπεσε κάτω από το επιτόκιο της 2ετίας με αποτέλεσμα η διαφορά των δύο επιτοκίων να γίνει αρνητική πριν ξαναγίνει... ίσα βάρκα ίσα νερά.

Η αντιστροφή της καμπύλης των επιτοκίων του ευρώ, όπως αποκαλείται, θεωρείται σε γενικές γραμμές κακός οιωνός για την οικονομία και τις μετοχές και σε αρκετές περιπτώσεις προάγγελος ύφεσης.

Μετά λοιπόν το σήμα διόρθωσης που στέλνουν ορισμένοι δείκτες τεχνικής ανάλυσης, οι ”αρκούδες” βρήκαν έναν ακόμη λόγο για να υποστηρίξουν την άποψή τους περί επικείμενης οικονομικής ύφεσης ή τουλάχιστον στασιμότητας που θα πίεζε τα κέρδη των επιχειρήσεων και θα ξεφούσκωνε τις μετοχές τους.

Το γεγονός ότι η αντιστροφή της καμπύλης των αμερικανικών επιτοκίων έχει προηγηθεί εδώ και 10 μήνες περίπου χωρίς ωστόσο να οδηγήσει την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη σε ύφεση και να εμποδίσει την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων δεν φαίνεται να προβληματίζει. Άλλωστε, χρειάζεται να περάσουν μερικοί ακόμη μήνες για να γίνει κάτι τέτοιο ορατό, ισχυρίζονται οι απαισιόδοξοι.

Όμως ο στρατηγικός αναλυτής Teun Draaisma και οι συνάδελφοί του ερμηνεύουν αλλιώς τα πράγματα.

Η αντιστροφή της καμπύλης των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει αποδειχθεί ιστορικά αξιόπιστος εμπροσθοβαρής δείκτης για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης.

Δεν είναι όμως καθόλου αξιόπιστος δείκτης για την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών.

Από το 1980 μέχρι σήμερα η καμπύλη των ευρωπαϊκών επιτοκίων έχει αντιστραφεί λίγες φορές, κι όλες σε 5 μήνες. Τις 4 από τις 5 φορές που συνέβη κάτι τέτοιο, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε κέρδη μέσα στο επόμενο 6μηνο.

Τον Φεβρουάριο του 1981 το 10ετές γερμανικό επιτόκιο βρέθηκε κάτω από το 2ετές περίπου μία ποσοστιαία μονάδα ή 100 μονάδες βάσης. Όμως, ο χρηματιστηριακός δείκτης MSCI-Ευρώπη κέρδισε 3,2%.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε 4 ακόμη μήνες σ’ ένα διάστημα 19 μηνών από τον Ιούνιο του 1989 ως τον Ιανουάριο του 1991. Με εξαίρεση τον Ιούλιο του 1990 που ο MSCI-Ευρώπη υποχώρησε 17,7% μέσα στο επόμενο 6μηνο, σ’ όλες τις άλλες περιπτώσεις ανέβηκε. Η μέση άνοδος ανέρχεται σε 3,3% σ’ αυτούς τους 5 μήνες.

Η ιστορία της αντιστραμμένης καμπύλης των ευρωπαϊκών επιτοκίων δεν φαίνεται να είναι με το μέρος των απαισιόδοξων.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι οι κλάδοι είχαν την ίδια συμπεριφορά κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών. Οι κλάδοι του λογισμικού, των αυτοκινήτων, των ξενοδοχείων και των καταναλωτικών αγαθών διαρκείας είχαν τη χειρότερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά.

Αντίθετα, ο φαρμακευτικός κλάδος, ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος, των ποτών, των τροφίμων και των τσιγάρων πρόσφεραν τις υψηλότερες αποδόσεις.

Επομένως, η αντιστροφή της καμπύλης των επιτοκίων του ευρώ θα μπορούσε δυνητικά να σημάνει προβλήματα για κλάδους των οποίων οι πωλήσεις εξαρτώνται άμεσα από την πορεία της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών.

Ακόμη κι όταν εξετάζεται η αμερικανική καμπύλη των επιτοκίων που θεωρείται ότι δίνει πιο αξιόπιστα σήματα για την κατεύθυνση των μετοχών με βάση την εμπειρία του 1998 και του 2000, η εκτίμηση είναι ότι δεν συντρέχει κίνδυνος καθώς οι αγορές θα μπορούσαν να απορροφήσουν άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.

Ευτυχώς, η ελληνική οικονομία δεν έχει λόγους να ανησυχεί για σοβαρή επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2007 που θα δικαιολογούσε μια αρνητική χρηματιστηριακή συμπεριφορά από τους αποκαλούμενους κυκλικούς κλάδους.

Αν η εκτίμηση είναι σωστή, τότε η πρόσφατη αντιστροφή της καμπύλης των επιτοκίων του ευρώ θα μπορούσε να έχει παρενέργειες στη Σοφοκλέους μέσω των συγκριτικών αποτιμήσεων των εταιριών.

Όμως, είτε θεωρήσει κανείς αναξιόπιστα τα σήματα της καμπύλης για την κατεύθυνση των μετοχών, είτε αξιόπιστα, το συμπέρασμα είναι το ίδιο. Δεν θα πρέπει να πουλήσει κανείς ευρωπαϊκές μετοχές γι’ αυτό τον λόγο.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v