Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μετέωρο βήμα της Σοφοκλέους

Θα μπορούσε, υπό άλλες προϋποθέσεις, η... μετάθεση της ανακοίνωσης του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ομίλου της Εθνικής να προκαλούσε βραχυπρόθεσμες πιέσεις στη μετοχή. Ο όμιλος όμως δεν προτίθεται να ”χαρίσει” τα κεκτημένα ετών. Σύμμαχος της αγοράς το καλό κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, τα άκρως ενθαρρυντικά μεγέθη βιομηχανικών ομίλων και μικρότερων εταιρειών, αλλά και η διάθεση συντήρησης της ”μόχλευσης” σε ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πολλές θετικές ενδείξεις και μόλις μια-δυο επιφυλάξεις έχουμε για την αγορά. Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς καθημερινά θα επιμένουμε να γινόμαστε κουραστικοί πως τα υψηλά των αγορών θα διαμορφωθούν σε βάθος χρόνων.

Οι ενδείξεις και τα δεδομένα που μας καθιστούν αισιόδοξους αφορούν κατ’ αρχάς στο κλίμα που επικρατεί στα ξένα χρηματιστήρια, τα ομολογουμένως θεαματικά αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοινώνουν ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι αλλά και μικρότερες εταιρείες, από την στρατηγική που ακολουθούν οι ισχυροί διορατικοί επενδυτικοί κύκλοι και από την ”μόχλευση” που συντηρείται στο ”μεσαίο-χαμηλότερο” χώρο.

Οι επιφυλάξεις αφορούν στην διερεύνηση των τυχόν επιπτώσεων που μπορεί βραχυπρόθεσμα και μόνο να έχει η... μετάθεση του χρόνου ανακοίνωσης του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ομίλου της Εθνικής.

Αυτό, κατά την εκτίμησή μας, γιατί σε μεγάλη μερίδα της αγοράς είχε διαμορφωθεί η εκτίμηση πως το business plan θα ανακοινώνονταν μαζί ή περίπου κοντά στα αποτελέσματα εννεαμήνου. Τα αποτελέσματα εννεαμήνου γνωρίζουμε πως θα είναι πολύ καλά, παρά τη μικρή πίεση που δέχονται τα μεγέθη της Finansbank.

Ωστόσο είμαστε σχεδόν πεπεισμένοι πως ο όμιλος της Εθνικής έχει προνοήσει για το ενδεχόμενο άσκησης κάποιων πρόσκαιρων πιέσεων στη μετοχή.

Θεωρούμε ως βάση στήριξης της μετοχής τα 36,8 ευρώ σε κάθε περίπτωση, αν και πιστεύουμε πως η μετοχή μπορεί να διαμορφωθεί σήμερα μέχρι τα χθεσινά υψηλά των 37,56 ευρώ.

Όσον αφορά στον 20άρη, παραμένουμε συγκρατημένα θετικοί για όσο η διακύμανσή του πραγματοποιείται στα υψηλά ετών και εγγύς των 2.400 μονάδων.

Ερχόμαστε τώρα στις θετικές ενδείξεις και τα δεδομένα.

Ο όμιλος Μυτιληναίου ανακοίνωσε χθες αποτελέσματα εννεαμήνου που ικανοποίησαν τον κάθε πιστό και... άπιστο επενδυτή και οπαδό της επιχειρηματικής επαναφοράς από τα χαμηλά της άνοιξης του 2003.

Συγκριτικό πλεονέκτημα του ομίλου, όπως σωστά επισημαίνεται από τον Καιροσκόπο, παραμένει το Αλουμίνιο. Μηδενικός δανεισμός, διπλασιασμός καθαρών κερδών και γρήγορη υλοποίηση επενδύσεων.

Επιπρόσθετα η Δέλτα Project διαθέτει ήδη ”χαρτοφυλάκιο” εξασφαλισμένης ισχύος 440 MW.

Αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών ανακοίνωσε ο Σαράντης, με τον όμιλο να ισχυροποιεί την παρουσία του στις ξένες αγορές όπου δραστηριοποιείται.

Να προσεχθεί πως ο Σαράντης, όπως και αρκετές άλλες μη ρωσικές εταιρείες, εξασφάλισε μετά από αναβολές μηνών την πολυπόθητη άδεια από τις ρωσικές αρχές για την κυκλοφορία προϊόντικών σημάτων τόσο στη Μόσχα όσο και στην Αγία Πετρούπολη, αρκετά πριν την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Από τον κλάδο της υγείας, προχωρά η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου του Υγεία. Το δικαίωμα ”κόβεται” στις 24 Νοεμβρίου, η περίοδος άσκησης του δικαιώματος ξεκινά στις 30 του μήνα και λήγει στις 8 Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί πως νέο ιστορικό υψηλό καταγράφηκε χθες για τη μετοχή της Euromedica, στο Ιατρικό πραγματοποιήθηκε ένα ”πακέτο” χθες, σε καλή τιμή, ο κλάδος γενικότερα, αν και υπερτιμημένος, παρουσιάζει επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Ικανοποιητικά όμως ήταν τα αποτελέσματα εταιρειών όπως Μηχανική, Βαλκάν, αλλά και μικρότερων εισηγμένων, συμπεριλαμβανόμενου του Περσέα.

Στα επιμέρους, παρατηρήσαμε χθες την επαναφορά της Rilken από τα χαμηλά προς τα 5,30 ευρώ –με τη μετοχή να έρχεται από διόρθωση από τα 6,30 ευρώ– μετά από διάψευση φημών.

Για τη μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης παρατηρούμε πως η Alpha Ασφαλιστική πουλήθηκε στους Γάλλους σε μια σχέση λογιστικής αξίας στο 3,6, ενώ η Ευρωπαϊκή Πίστη διαμορφώνεται στο 1,8, με κέρδη 2 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο. Επιπρόσθετα είναι μια από τις ελάχιστες αυτού του μεγέθους ασφαλιστικές με υγιές χαρτοφυλάκιο που ακόμη δεν ανήκει σε κανέναν από τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους.

Στο Everest ο εγχώριος θεσμικός που ρευστοποιούσε τις τελευταίες ημέρες πιέζοντας τη μετοχή προς τα 2 ευρώ φέρεται να ολοκλήρωσε τις πωλήσεις του, ενώ στην Unibrain η... συναλλακτικότητα έχει υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Να προσεχθεί επίσης η απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει τη ΓΕΚ για το έργο του άξονα Κεντρικής Ελλάδος, προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ.

Τέλος, από τη χθεσινή συνεδρίαση κέντρισε το ενδιαφέρον μας η απορρόφηση της προσφοράς και ο τρόπος με τον οποίον δίνονταν οι εντολές στη μετοχή της Autohellas. Η εταιρεία παρουσιάστηκε σε διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ στις 8/11 η P&K έδινε τιμή-στόχο στα 5,4 ευρώ και σύσταση ”υπεραπόδοσης”.

Κατά συνέπεια και για τη σημερινή συνεδρίαση, όπως και για την αυριανή, επιμένουμε περισσότερο στην κίνηση επιλεγμένων εταιρειών από τον FTSE 20 μέχρι την... ακραία περιφέρεια και επικεντρωνόμαστε λιγότερο στις διακυμάνσεις των βασικών δεικτών. Τουλάχιστον για όσο η τεχνικής μορφής απεικόνιση του Γενικού Δείκτη και του FTSE 20 δεν μας δημιουργεί ανησυχίες ή άλλες επιφυλάξεις.

Σημείωση: Μετά την χθεσινοβραδυνή για πολλοστή φορά αξιοπρεπή εκτός συνόρων εμφάνιση του Θρύλου, είναι προφανές πως η διάθεση ορισμένων ενεργών ”παικτών” θα είναι ελαφρώς ”πεσμένη”. Επιπρόσθετα δεν ”λειτουργεί” σήμερα και η Νέα Υόρκη, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το υπόλοιπο της –χρηματιστηριακής- ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v