Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Το φορολογικό νομοσχέδιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, η απόκτηση του 50% της τουρκικής Alternatifbank από την Alpha Bank, οι καθυστερήσεις στην προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση του management των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Το φορολογικό νομοσχέδιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, η απόκτηση του 50% της τουρκικής Alternatifbank από την Alpha Bank, οι καθυστερήσεις στην προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση του management των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Φορολογία: Την ίση φορολογική μεταχείριση των υπεραξιών από μετοχές με τις υπεραξίες που αποκτώνται από τοποθετήσεις σε παράγωγα προϊόντα του Χρηματιστηρίου καθιερώνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία. Μεταξύ άλλων, με το νομοσχέδιο επιβάλλεται αυτοτελής φορολόγηση, με συντελεστή 10%, στους τόκους που αποκτούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κάτοικοι Ελλάδας, από καταθέσεις στην αλλοδαπή ή από ομολογιακά δάνεια άλλων χωρών. Όσον αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους, το αφορολόγητο αυξάνεται σε 12.000 ευρώ για μισθωτούς και σε 10.500 ευρώ για μη μισθωτούς, ενώ διευρύνονται τα κλιμάκια εισοδήματος.

Alpha Bank: Στην ίδρυση εταιρείας Συμμετοχών προχωρεί ο όμιλος της Alpha Bank από κοινού με τον τουρκικό όμιλο Anadolu (ο οποίος είναι βασικός μέτοχος της Alternatifbank) για τη δημιουργία ενός ισχυρού χρηματοοικονομικού ομίλου στην τουρκική αγορά, με παρουσία 100 καταστημάτων, από 30 που διαθέτει σήμερα η Alternatifbank. Η επένδυση της Alpha Bank στην τουρκική αγορά ανέρχεται σε 192,1 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank είναι η τρίτη ελληνική τράπεζα (μετά την Εθνική και την Eurobank) που πραγματοποιεί μια τεράστιας σημασίας κίνηση στην τραπεζική αγορά της Τουρκίας.

ΟΛΠ-ΟΛΘ: Ένα βήμα πίσω φαίνεται ότι αναγκάζεται να κάνει η κυβέρνηση στην υπόθεση της παραχώρησης των εμπορικών λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης σε ιδιώτες. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες αναβάλλεται η άμεση δημοσίευση της σχετικής διακήρυξης που έχει εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια των δυο Οργανισμών Λιμένων, όπως γράφει η Ημερησία.

Ενέργεια: Τον ”διακόπτη” των εξαγωγών κατεβάζει η Βουλγαρία στο τέλος Δεκεμβρίου. Οι ελληνικές εισαγωγές μέσω της γειτονικής χώρας θα περιοριστούν στα 100 MW, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας, όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η Καθημερινή.

ΚΑΕ: Αύξηση της τάξης του 10% κατέγραψαν τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων των ΚΑΕ στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης και διαμορφώθηκαν στα 35,9 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα EBITDA αυξήθηκαν κατά 12,5% στα 54,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι ενοποιημένες πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 9,2% στα 217,4 εκατ. ευρώ.

ΟΤΕ: Ως μια από τις περιπτώσεις εταιρειών που μπορεί να αποτελέσουν στόχο εξαγοράς μέσω δανεισμού χαρακτηρίζει η Merrill Lynch τον ΟΤΕ. Σε έκθεσή του ο επενδυτικός οίκος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, την ιδιαίτερα καλή πορεία που ενδέχεται να παρουσιάσει ο ΟΤΕ στα επόμενα χρόνια.

HOL: H Hellas on Line ενδιαφέρεται να αποκτήσει τηλεπικοινωνιακή εταιρεία με έμφαση στις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και, σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά, συζητά με την Teledome, όπως αναφέρει η Ημερησία.

Δημοπρασία ομολόγων: Την ακύρωση των δυο δημοπρασιών, μιας για τριετή και μιας για πενταετή ομόλογα, που είχαν προγραμματιστεί για τα τέλη Νοεμβρίου και το Δεκέμβριο αντίστοιχα, ανακοίνωσε χθες ο ΟΔΔΗΧ. Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ εξήγησε ότι ο Οργανισμός ακύρωσε τις εκδόσεις ”λόγω του επιπέδου των ταμιακών διαθεσίμων”.

ΕΛΤΕΧ-Παντεχνική: Με ανακοινώσεις που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μιας στενότερης συνεργασίας-συγχώνευσης, με ανταλλαγή μετοχών, αντέδρασαν χθες οι Ελληνική Τεχνοδομική και Παντεχνική στη σχετική φημολογία που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό στην κατασκευαστική αγορά.

Σοφοκλέους: Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται, οι ”αρκούδες” έχασαν τους τελευταίους μήνες την ευκαιρία για κέρδη και οι ”σορτάκηδες” που είχαν ποντάρει στην πτώση ”κάηκαν” για μια ακόμη φορά, όπως αναφέρει το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας Μέτοχος, με τίτλο ”Γιατί η άνοδος έχει... δρόμο!”. Η Σοφοκλέους όχι μόνο αντέχει στα υψηλά πενταετίας, αλλά επιπλέον διέψευσε όσους πίστευαν οτι χρειάζεται να προηγηθεί μια ”γερή διόρθωση” πριν ο Γενικός Δείκτης ξαναπιάσει το τοπικό μέγιστο του Μαΐου, σύμφωνα με το άρθρο. Η διόρθωση φυσικά είναι μέσα στο πρόγραμμα και κάποτε θα γίνει, ωστόσο η πλειονότητα των αναλυτών και των επιχειρηματικών παραγόντων προβλέπει οτι -εκτός φυσικά κάποιου σημαντικού απροόπτου- θα έχουμε ένα καλό χρηματιστηριακό 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v