Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Κέρδη 123 εκ. ευρώ βλέπουν οι αναλυτές

Ο ΟΤΕ, ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός της χώρας, αναμένεται να ανακοινώσει κέρδη στο τρίτο τρίμηνο έναντι ζημιών πέρυσι, χάρη σε ενισχυμένα έσοδα από την μονάδα κινητής τηλεφωνίας Cosmote μετά από έκτακτο κόστος πέρυσι, είπαν αναλυτές.

ΟΤΕ: Κέρδη 123 εκ. ευρώ βλέπουν οι αναλυτές
Ο ΟΤΕ, ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός της χώρας, αναμένεται να ανακοινώσει κέρδη στο τρίτο τρίμηνο έναντι ζημιών πέρυσι, χάρη σε ενισχυμένα έσοδα από την μονάδα κινητής τηλεφωνίας Cosmote μετά από έκτακτο κόστος πέρυσι, είπαν αναλυτές.

Τα καθαρά κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν στα 123 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον μέσο όρο των προβλέψεων 8 αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters. Τα καθαρά κέρδη εννιαμήνου αναμένονται στα 350,4 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΤΕ κατέγραψε ζημίες 493 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2005. ”Αναμένουμε συνέχιση των θετικών τάσεων όσον αφορά τις πωλήσεις, για παράδειγμα η αδυναμία στα έσοδα από την σταθερή τηλεφωνία να αντισταθμιστούν σημαντικά από υψηλότερα μηνιαία τέλη (μίσθωσης δικτύου) και έσοδα από τις υπηρεσίες ADSL”, είπε η HSBC Pantelakis Χρηματιστηριακή σε έκθεσή της.

Τα κέρδη του ΟΤΕ πέρυσι επηρεάστηκαν από έκτακτο κόστος 913 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της εταιρίας, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσής της για την μείωση του κόστους.

Οι αναλυτές αναμένουν κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 561 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με 318 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι. Οι πωλήσεις αναμένεται να ενισχυθούν 4,2% στα 1,46 δις ευρώ.

Η μέτρια αύξηση των πωλήσεων οφείλεται εν μέρει στην μεταστροφή των πελατών από την σταθερή στην κινητή τηλεφωνία. Ωστόσο, η απώλεια πελατών στην σταθερή τηλεφωνία αναμένεται να αντισταθμιστεί μερικώς από την αύξηση των εσόδων στις υπηρεσίες ευρυζωνικού Internet (ADSL) και από τις αυξήσεις στα μηνίαια τέλη μίσθωσης δικτύου.

Ο βαθμός διείσδυσης των υπηρεσιών Internet στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 11% στα τέλη Οκτωβρίου από 3,2% στα τέλη Οκτωβρίου πέρυσι, είπε ο ΟΤΕ νωρίτερα τον Νοέμβριο.

Τα κέρδη τρίτου τριμήνου του ΟΤΕ θα βοηθηθούν επίσης από την εταιρία κινητής τηλεφωνίας Cosmote, στην οποία κατέχει ποσοστό 67% περίπου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Cosmote ανακοίνωσε μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση 21% των καθαρών κερδών τρίτου τριμήνου στα 117 εκατ. ευρώ, χάρη στην μεγαλύτερη χρήση κινητής τηλεφωνίας.

Από πλευράς κόστους, τα οφέλη του ΟΤΕ από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι με στόχο την μείωση του προσωπικού κατά 5.000 εργαζομένους, δεν έχουν ακόμη γίνει αισθητά και θα γίνουν πιο εμφανή το 2007, είπαν οι αναλυτές.

Το σχέδιο αποτελεί τμήμα της ευρύτερης αναδιάθρωσης στον ΟΤΕ, ώστε να καταστεί η εταιρία ελκυστική στους ξένους επενδυτές. Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι σχεδιάζει να πουλήσει μέρος από το ποσοστό 38,6% που κατέχει στον όμιλο το επόμενο έτος.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Alpha Finance, EFG Eurobank Χρηματιστηριακή, Eurocorp Χρηματιστηριακή, Κάππα Χρηματιστηριακή, HSBC Pantelakis Χρηματιστηριακή, Marfin Analysis, P&K Χρηματιστηριακή και Proton Χρηματιστηριακή.

Ο ΟΤΕ ανακοινώνει αποτελέσματα γ’ τριμήνου την Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου πριν το άνοιγμα της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v