Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρές... μπαλιές στην περιφέρεια

Διακριτικά πτωτικό το κλίμα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη Σοφοκλέους να πιέζεται λόγω υποχώρησης συγκεκριμένων δεικτοβαρών τίτλων. Παραμένουν υψηλότερα Marfin, Εγνατία, ενώ με σχετικά μικρές απώλειες ξεπεράστηκε το πρώτο κρίσιμο πεντάλεπτο μετά τις 14:00, για ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

ΔΕΗ, Eurobank, δευτερευόντως Alpha Bank και λιγότερο Κύπρου ”ευθύνονται” για την περίπου ισόποση υποχώρηση του Γ.Δ. και του FTSE-20.

Οι συναλλαγές παρέμεναν σε χαμηλά επίπεδα, με τον καθαρό τζίρο να μην ξεπερνά τα 105 εκατ. ευρώ στις 13:50.

Μέχρι εκείνη την ώρα για περίπου 100 μετοχές η τιμή διαμορφωνόταν θετική και για περίπου 94 αρνητική, με τον SC-80 να παραμένει σε διαπραγμάτευση μέχρι και 0,6% υψηλότερα.

Μένει να φανεί σταδιακά προς τις 14:30 η αντοχή, κυρίως όσων κινούνται βραχυπρόθεσμα στην αγορά και επικεντρώνονται σε μετοχές συγκεκριμένων εταιριών, που υπεραποδίδουν στις τελευταίες 2-4 συνεδριάσεις.

Μέχρι στιγμής, η μετοχή της Ντρουκφάρμπεν διαμορφωνόταν στα 3,28 ευρώ, με τον Γ.Δ. να χάνει μέχρι και 0,6%, ενώ η Rainbow παρέμενε ελεγχόμενη στα 4,94 ευρώ, περίπου 9,8% υψηλότερα.

Τηρουμένων των αναλογιών, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για τη μετοχή της Unibrain στα 5,34 ευρώ και στο 1,23 ευρώ για τη μετοχή του Βαράγκη.

Η ασφαλιστική της Ασπίδος διαμορφωνόταν στο 1,25 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΑΕΓΕΚ έφτανε στο 0,75 ευρώ.

Ισχυρότερα έβγαιναν οι ενδιαφερόμενοι στη μετοχή των Ελληνικών Καλωδίων προς τα 4,86 ευρώ και στην ΕΤΕΜ προς τα 2,48 ευρώ.

Για τα δεδομένα της μετοχής, αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνταν σε τιμές μέχρι και 3% υψηλότερες στην Καθημερινή στα 6,74 ευρώ και στον Λιβάνη στα 2,07 ευρώ.

Υψηλότερα διαμορφωνόταν η τιμή των μεσαίου μεγέθους τραπεζών, της Εγνατίας στα 9,34 ευρώ και της Ασπίδος στα 4,20 ευρώ.

Να σημειωθεί πως η μετοχή της Marfin βρισκόταν σε διαπραγμάτευση στα 43,72 ευρώ (2,15%) με αξία συναλλαγών περίπου 2,7 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά διαμορφώνονταν οι μετοχές των Betanet, Μεβάκο, Τεχνική Ολυμπιακή, Βάρδας και ορισμένων ακόμη.

Περίπου στις 14:00 η σχέση ανοδικών προς καθοδικές διαμορφωνόταν σε 90 προς 122, με σημαντικό μέρος κερδών από τον SC-80 να περιορίζεται σημαντικά.

Περίπου την ίδια ώρα η μετοχή της Κεραμεία Αλλατίνη ”κλείδωνε” στο 1,30 ευρώ με συναλλαγές 2.050 τεμαχίων.

Στη μετοχή του Καλπίνη, οι ενδιαφερόμενοι έθεταν λίγο πιο ψηλά τον πήχη, καθώς η εταιρία παρουσίασε στο 9μηνο κύκλο εργασιών 109,3 εκατ. ευρώ και κέρδη 5,43 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως η λογιστική αξία της μετοχής υπολογίζεται στα 6,4 ευρώ, ενώ η τρέχουσα χαμηλότερα των 4 ευρώ, στα περίπου 3,8 ευρώ.

Για τη συνέχεια, αποκτά ενδιαφέρον να διαπιστωθεί κατά πόσο οι ενεργοί ”παίκτες” μπορούν να ”κρατήσουν” δυνάμεις εν μέσω ενός περιβάλλοντος διακριτικών πιέσεων στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και μιας μέχρι στιγμής ελεγχόμενης διόρθωσης στη Σοφοκλέους.

Να σημειωθεί πως ο Γ.Δ. διαμορφωνόταν στις 4.283 μονάδες (-0,57%) με την Εθνική να επιχειρείται να ισορροπήσει στα 36,7 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v