Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Private Equity από βασικούς μετόχους/εταιρίες!

Η αρχή έχει ήδη γίνει από τη Notos Com και δεν πρόκειται περί ουτοπίας. Αντί να περιμένουν τα Private Equity Funds να έρθουν να τους εξαγοράσουν, μερικοί βασικοί μέτοχοι και εισηγμένες εταιρίες ακολουθούν τα χνάρια των ξένων ομίλων επιχειρηματικών συμμετοχών, δρομολογώντας οι ίδιοι μοχλευμένες εξαγορές.

Private Equity από βασικούς μετόχους/εταιρίες!
Η εξαγορά των TIM Hellas και Q-Telecom από τις Apax Partners και Texas Pacific Group (TPG) την προηγούμενη χρονιά έκανε τους ομίλους επιχειρηματικών συμμετοχών (Private Equity Groups) γνωστούς στη χώρα μας.

Η εξαγορά της Hyatt Regency από την BC Partners που ακολούθησε και οι συνομιλίες της τελευταίας με το Ιατρικό Αθηνών, οι οποίες όμως δεν είχαν θετική κατάληξη, τα έκαναν ακόμη πιο γνωστά στο πλατύ κοινό.

Το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθεί κάποια νέα ”μοχλευμένη” εξαγορά ελληνικής επιχείρησης (LBO) από Private Equity μετά το πρώτο δίμηνο του 2006 δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν ή δεν γίνονται επαφές μεταξύ στελεχών που εκπροσωπούν τα Private Equity και βασικών μετόχων εγχώριων εταιριών, εισηγμένων και μη.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με πλημμυρίδα επαφών. Πάντως, σε μια ή δυο περιπτώσεις, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και λογικά θα μάθουμε αν κατέληξαν θετικά μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2007.

Η Ελλάδα έχει μπει στον χάρτη των ξένων ομίλων Private Equity γιατί δεν τους είναι πλέον άγνωστη χώρα και διαβλέπουν ότι υπάρχουν ευκαιρίες.



Άλλωστε αν δεν υπήρχε ψωμί τα ξένα Private Equity δεν θα είχαν αναθέσει σε ”κυνηγούς κεφαλών” να στρατολογήσουν ελληνικής καταγωγής άτομα στο εξωτερικό με εμπειρία από επενδυτική τραπεζική προκειμένου να δουλέψουν για λογαριασμό τους.



Εκτός όμως από τις πιο απαιτητικές αποτιμήσεις των εταιριών-στόχων που καλούνται να πληρώσουν μετά τη συνεχιζόμενη άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών, τους περιορισμούς του εσωτερικού θεσμικού πλαισίου και τα υψηλότερα επιτόκια, τα ξένα Private Equity έχουν να αντιμετωπίσουν κι άλλους ανταγωνιστές.

Πρόκειται για τους βασικούς μετόχους αλλά και τις ίδιες τις εταιρίες που εμφανίζονται έτοιμοι να παίξουν τον ρόλο των Private Equity, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση από τράπεζα/τράπεζες για την εξαγορά εταιριών που εκτιμούν ότι θα τους βοηθήσουν να αποπληρώσουν τα δάνεια που πήραν με το παραπάνω.

Εταιρίες με σχετικά χαμηλό καθαρό δανεισμό προς ίδια κεφάλαια, υψηλές ταμειακές ροές και μερισματικές αποδόσεις ενδείκνυνται για το πείραμα. Αν μάλιστα η αποτίμηση σε όρους αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη (EBITDA) είναι ελκυστική και τις γνωρίζουν από μέσα είναι ακόμη καλύτερα.

Οι πιθανότητες να αποπληρώσει κανείς τα δάνεια και να βγάλει αποδόσεις πάνω από 25% στα λεφτά του μέσα σε λίγα χρόνια είναι μεγάλες.

Φαίνεται λοιπόν ότι μερικοί μεγαλομέτοχοι διαπιστώνουν ότι θα ήταν καλύτερα αν οι ίδιοι έπαιζαν τον ρόλο των Private Equity αντί να περιμένουν τα τελευταία να έρθουν να τους εξαγοράσουν. Οι βασικοί μέτοχοι της Notos Com εμπίπτουν σ’ αυτή την κατηγορία.

Δεν είναι όμως οι μόνοι. Παρόμοιες σκέψεις γυροφέρνουν στο μυαλό τους κι άλλοι βασικοί μέτοχοι εισηγμένων εταιριών. Άλλωστε δεν χρειάζεται να παίξουν οι ίδιοι τον ρόλο των Private Equity. Αυτόν κάλλιστα θα μπορούσε να τον παίξει μια από τις εταιρίες που ελέγχουν.

Εξάλλου, υποθετικά μιλώντας, ποιος μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μια εισηγμένη εταιρία, π.χ. η Folli-Follie, να υποβάλει δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% των ΚΑΕ που θεωρούνται ”αγελάδα ρευστού”;



Φυσικά, κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι τα πράγματα κάνουν κύκλους.

Επομένως, οι ”μοχλευμένες” εξαγορές επιχειρήσεων που είναι σήμερα της μόδας λόγω του χαμηλού κόστους δανεισμού και των υψηλών ταμειακών ροών πιθανόν δεν θα είναι το ίδιο δημοφιλείς έπειτα από μερικά χρόνια που τα επιτόκια θα είναι σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα.

Άλλωστε, το συγκεκριμένο έργο το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν στις αγορές.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v