Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H αισιοδοξία ”χτύπησε κόκκινο”

Το ρητό είναι γνωστό. Όταν όλοι περιμένουν την άνοδο, οι αγορές συνήθως διορθώνουν. Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες αυτής της αλήθειας τις τελευταίες μέρες. Όμως, το θέμα είναι αν πρόκειται για τοπική κορυφή ή για κάτι περισσότερο.

H αισιοδοξία ”χτύπησε κόκκινο”
Ένας τρόπος για να προβλέψει κάποιος την κατεύθυνση της αγοράς είναι να πάει κόντρα στο ρεύμα.

Οι οπαδοί αυτής της προσέγγισης, γνωστοί ως contrarians, έδωσαν μεγαλύτερη σημασία από τους υπολοίπους στα αποτελέσματα μιας έρευνας που γίνεται πολλές δεκαετίες στις ΗΠΑ ακριβώς μια εβδομάδα πριν.

Η εβδομαδιαία έρευνα του Investors Intelligence που καταγράφει εδώ και δεκαετίες την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ ταύρων και αρκούδων στην αμερικανική αγορά έδειξε ότι το ποσοστό των ταύρων είχε ανέλθει σε 58,5% την περασμένη Τρίτη έναντι 56,4% και 52,1% μία και δύο εβδομάδες πριν.

Ταυτόχρονα, το ποσοστό των αρκούδων παρέμεινε σταθερό σε 22,3% από τις 14 έως τις 21 Νοεμβρίου από 26% στις 7 Νοεμβρίου και 28,4% στις 31 Οκτωβρίου.

Ιστορικά, το ποσοστό των αρκούδων υποχωρεί προς το 20% όταν η αγορά έχει φθάσει στην κορυφή σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Όμως, το ισοζύγιο ταύρων και αρκούδων της Investors Ιntelligence δεν ήταν ο μοναδικός δείκτης ψυχολογίας (sentiment indicator) που έστελνε σήμα διόρθωσης.

Ο δείκτης VIX, ο οποίος αποτυπώνει τις προσδοκίες των επενδυτών για τη μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς, όπως ενσαρκώνεται από τον δείκτη S&P 500, είχε πέσει κάτω από το 10, ενδεικτικό του εφησυχασμού της μεγάλης μάζας των επενδυτών.

Το γεγονός ότι άλλοι τεχνικοί δείκτες έδειχναν εδώ και καιρό ότι η αγορά βρισκόταν σε υπεραγορασμένη περιοχή απλώς ενίσχυε τη εντύπωση ότι είχε έρθει η ώρα της διόρθωσης, παρά την ενθαρρυντική εικόνα που έδιναν τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών το 3ο τρίμηνο.

Πρόκειται όμως για μια απλή διόρθωση που συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 5% και 10% για την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά και 10% με 15% για τις επιθετικές μετοχές με υψηλό beta ή μήπως για κάτι περισσότερο;

Είναι δύσκολο να βρει κάποιος στρατηγικούς αναλυτές που να διαφωνούν για την ανοδική πορεία της αγοράς το επόμενο 12μηνο παρά τις αναπόφευκτες αναταράξεις.

Ακόμη και ο Henry McVey, ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για τις αμερικανικές αγορές της Morgan Stanley, ο οποίος ανέφερε στις αρχές Νοεμβρίου ότι το μοντέλο μέτρησης της επενδυτικής ψυχολογίας έστειλε σήμα διόρθωσης της αγοράς, δεν διαφωνεί.

Τα θεμελιώδη δεδομένα είναι αρκετά ισχυρά για να μην αποδειχθεί η διόρθωση, η οποία θα μπορούσε να λάβει χώρα από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, μικρού εύρους και διάρκειας.

Η διαδικασία της αναμενόμενης οικονομικής επιβράδυνσης στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ δεν φαίνεται κάτι αντίστοιχο στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός δείχνει τάσεις υποχώρησης και δεν φαίνεται ικανός να προκαλέσει άνοδο των βασικών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι αποτιμήσεις των εταιριών, ιδίως στην Ευρώπη, δεν είναι απαιτητικές ενώ ο πυρετός των εξαγορών και συγχωνεύσεων παραμένει.

Είναι αλήθεια ότι τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά θεσμικά χαρτοφυλάκια δεν έχουν τις εισροές που θα ήθελαν. Όμως, οι επαναγορές ιδίων μετοχών από τις επιχειρήσεις και η ρευστότητα των Hedge Funds και παραδοσιακών διεθνών μετοχικών Αμοιβαίων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπερκαλύπτουν το χάσμα.

Θα χρειαστούν λοιπόν μια σειρά από αναπάντεχα δυσμενή γεγονότα για να αλλάξει η κύρια ανοδική τάση των αγορών.

Η ρήση ”ποτέ μη λες ποτέ” είναι ένας χρήσιμος οδηγός για το αύριο, ενώ τα σήματα για διόρθωση που στέλνουν οι έρευνες και οι δείκτες ψυχολογίας το τελευταίο διάστημα είναι χρήσιμα για το σήμερα.



Η λογική όμως υπαγορεύει ότι αν είδαμε πρόσφατα την κορυφή της αγοράς, αυτή δεν μπορεί παρά να είναι τοπική.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v