Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Σκληρά καρύδια” αναζητούν οι επενδυτές

Μόλις την προηγούμενη Πέμπτη η πλειονότητα των ενεργών ”παικτών” προεξοφλούσε συντήρηση της ανοδικής φοράς και υπέρβαση των 4.340 μονάδων. Οι αφορμές –ευρώ, πετρέλαιο- που χρειάζονταν στα ξένα χρηματιστήρια ήρθαν να ”σκιάσουν” την ευφορία που επικρατούσε μέχρι πρότινος. Τώρα η πλειονότητα των ενεργών ”παικτών” αναζητεί την επόμενη περιοχή στήριξης και μετοχές με ”αντοχή”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο ”αδύναμο κλίμα” στα διεθνή χρηματιστήρια αναφέρονται οι ειδικοί της αγοράς, μερίδα των οποίων ωστόσο επικεντρώνει την προσοχή της στις εταιρίες που απομένουν να ανακοινώσουν οικονομικά αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα.

Η Marfin Analysis περιμένει περαιτέρω ”κερδοσκοπικές κινήσεις” για σήμερα, η Piraeus-Σίγμα αναφέρεται βεβαίως στα ξένα χρηματιστήρια, αναμένει διατήρηση της αρνητικής τάσης, ενώ η Alpha Finance επισημαίνει πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας ανακοινώνονται τα μεγέθη της Εθνικής, του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές (κυρίως της Εμπορικής, Ν. Κωστόπουλος) η αδυναμία υπέρβασης της αντίστασης των 4.340 μονάδων άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχώρησης αρχικά προς τις 4.280 και εν συνεχεία προς τις 4.250 μονάδες (πρόσφατο χαμηλό).

Η μετοχή της Εθνικής διαμορφώθηκε χθες κατά 0,71% χαμηλότερα στα 36,44 ευρώ, πολύ κοντά στο χαμηλό των 36,40 ευρώ που τουλάχιστον στην αρχή της συνεδρίασης εκτιμάται ότι θα δοκιμαστεί.

Από τις μετοχές του FTSE 20 προσοχής χρήζουν, όσον αφορά στο ενδεχόμενο διαμόρφωσης στηρίξεων, οι Alpha Bank (στα 24,50 ευρώ), ΟΤΕ (στα 20,80 ευρώ) και λιγότερο Πειραιώς και Eurobank.

Ωστόσο και χθες φάνηκε πως μετοχές εισηγμένων που ανακοινώνουν ισχυρά θεμελιώδη (αναφερόμαστε κυρίως στη Marfin FG) μπορούν να κινηθούν (κόντρα στο ρεύμα) και εν πάση περιπτώσει πιο ανθεκτικά απ’ ό,τι ο μέσος όρος της αγοράς.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως μετοχές εταιριών, είτε αναφερόμαστε στις Εγνατία, Μηχανική, Παντεχνική, Ρόκας, είτε στις μικρότερες ΕΤΕΜ, Ελληνικά Καλώδια, Rainbow, Betanet, Mevaco, Μπήτρος, Καλπίνης, αποδεικνύονται ”σκληρά καρύδια” σε μια περίοδο όπου το διεθνές κλίμα χρειαζόταν και βρήκε σε δολάριο - πετρέλαιο αφορμές για κατοχύρωση κερδών και διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών, λίγο πριν από το τέλος της χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v