Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση με επίκεντρο την Εθνική

Αδύναμη διαμορφώνεται, μέχρι στιγμής, η εικόνα της μετοχής της Εθνικής, όπου εκδηλώνεται σημαντική προσφορά κάτω των 36 ευρώ. Σημαντικές απώλειες για Alpha Bank και Eurobank, ”κρατάει” ο ΟΤΕ, ενώ για περίπου 50 μετοχές η τιμή διαμορφώνεται στο ”πράσινο”. Πιέσεις με ισχνές συναλλαγές εκδηλώνονται σε τίτλους εταιριών της μεσαίας και χαμηλότερης αποτίμησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι πωλήσεις στη μετοχή της Εθνικής, κυρίως όμως η μέχρι στιγμής διαμόρφωση τιμής χαμηλότερα και των 36 ευρώ, είναι αυτή που μας δημιουργεί επιφυλάξεις για τη βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση.

Βέβαια, ακόμη η συνεδρίαση δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει σημειωθεί καν το πρώτο ”κλείσιμο” της μετοχής της Εθνικής σε ”ευαίσθητες” τιμές.

Αναμφίβολα όμως αποτελεί μια ένδειξη, που σε συνδυασμό με τις πωλήσεις σε Alpha Bank (-2,2%) και Eurobank (-1,9%) ”δοκιμάζουν” την τάση για τον FTSE 20. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος δείκτης διαμορφώνεται πέριξ των 2.330 μονάδων, που σημαίνει ότι θεωρητικά έχει περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης, μέχρι του σημείου απ’ όπου ξεκίνησε την τελευταία φάση της ανόδου.

Οι συναλλαγές, τηρουμένων των αναλογιών, θεωρούνται μάλλον μέτριες και εάν εξαιρεθεί η Εθνική (με τζίρο 33 εκατ. ευρώ στις 14:10) θα λέγαμε πως η προσφορά είναι ακόμη μικρότερη από τη ζήτηση στις ανοδικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν.

Είναι προφανές πως και η μεσοπρόθεσμη τάση είναι σε μέγιστο βαθμό συσχετισμένη με την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, που διαμορφώνονται χαμηλότερα.

Στα επιμέρους, οι απώλειες που διαμορφώνονται μέχρι στιγμής σε μετοχές εταιριών κυρίως της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης πραγματοποιούνται με προσφορά ελάχιστων κομματιών.

Είναι ενδεικτικό πως στην περίπτωση της Creta Farm απώλειες 6,4% για τη μετοχή που διαμορφώνεται στα 6,80 ευρώ πραγματοποιούνταν με συναλλαγές μόλις 160 τεμαχίων, αξίας μόλις 1.085 ευρώ.

Στη μετοχή της Λανακάμ με συναλλαγές αξίας μόλις 2.732 ευρώ, η μετοχή υποχωρούσε κατά 4,3%, ενώ με τζίρο μόλις 819 ευρώ υποχωρούσε κατά 3,8% η Ιονική Ξενοδοχειακή (θυγατρική του ομίλου Alpha Bank).

Ανάλογες ενδείξεις… εγκατάλειψης σημειώνονται για τη μετοχή των Πλαστικών Κρήτης, του Κέκροπα, του Λυμπέρη, της Ελινόιλ, του Νίκα, της Audiovisual, του Παΐρη και αρκετών ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Αντιθέτως, από τις περίπου 50 μετοχές που διαμορφώνονταν ανοδικά, ξεχώριζαν οι Ελβιεμέκ, στα 3,62 ευρώ, Olympic Catering στα 2,47 ευρώ, Λαννέτ στο 1,31 ευρώ (με συναλλαγές αξίας 2,9 εκατ. ευρώ) και ακολουθούσαν Γρηγόρης, Τηλέτυπος, Everest, Kleemann, Κυριακούλης, ΑΝΕΚ, Καθημερινή, Rainbow, Δέλτα Project, Αθηνά, Έλτον και Intracom, μεταξύ των άλλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v