Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο ερωτηματικά γεννά η ”βουτιά”

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για το Γενικό Δείκτη, με σαφώς μεγαλύτερη ένταση από τις δύο προηγούμενες, τόσο όσον αφορά το μέγεθος της πτώσης όσο και την μικτή αξία συναλλαγών, που ήταν σαφώς αυξημένη και η οποία άφησε δύο ζητούμενα για όσους εμπλέκονται αυτή την περίοδο με τα της Σοφοκλέους. Τις μεγαλύτερες πιέσεις από τις τράπεζες συγκέντρωσε η Εθνική.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για το Γενικό Δείκτη, με σαφώς μεγαλύτερη ένταση από τις δύο προηγούμενες, τόσο όσον αφορά το μέγεθος της πτώσης όσο και την μικτή αξία συναλλαγών, που ήταν σαφώς αυξημένη και η οποία άφησε δύο ζητούμενα για όσους εμπλέκονται αυτή την περίοδο με τα της Σοφοκλέους.

Πρώτον, τη σχέση με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και βεβαίως το σημερινό κλείσιμο της Wall Street και δεύτερον τι στάση θα κρατήσουν από αύριο και μετά οι ξένοι θεσμικοί που θεωρούνται κατά κύριο λόγο υπαίτιοι για τις επιθετικές πωλήσεις που εμφανίστηκαν στους τίτλους του FTSE και όχι μόνο.

Από εκεί και πέρα, το κλίμα επιβαρύνθηκε σημαντικά μετά το μέσον της συνεδρίασης με τους πωλητές να γίνονται περισσότερο επιθετικοί στον τραπεζικό κλάδο, να ακολουθούν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE και κάποια στιγμή να γενικεύεται η αρνητική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που τουλάχιστον μέχρι τις 14.30 δεν είχαν σημειωθεί κινήσεις μικροπανικού.

Είναι γεγονός ότι τόσο άσχημη συνεδρίαση η Σοφοκλέους είχε να δει από τις 17/7/2006, όπου ο Δείκτης είχε καταγράψει απώλειες 3,10%, ενώ ακόμα περισσότερο προβλημάτισε η ενδοσυνεδριακή αλλά και η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε στο 1 προς 6 (ενδοσυνεδριακά ήταν σαφώς χειρότερη) ένδειξη ότι οι αγοραστές των προηγούμενων ημερών έκαναν πίσω.

Ο Γενικός Δείκτης όπως και αναμενόταν, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, διέσπασε με εξαιρετική ευκολία κάθε ενδιάμεση στήριξη, υποχώρησε μέχρι τις 4.168,19 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 4.178,26 με απώλειες 2,19%, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 384 εκατ. από τα οποία τα 22 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Πτωτική συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών και στην αγορά παραγώγων, όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι ακολούθησαν τη βιαιότητα της υποκείμενης έστω κι αν προς το τέλος καλυτέρεψε λίγο η εικόνα στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τη σχετική μείωση των υποτιμήσεων.

Η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε σημαντικά την τεχνική εικόνα έστω κι αν η βιαιότητα των πωλήσεων δίνει ένα πόντο παραπάνω στο σενάριο της τεχνικής αντίδρασης.

Ο FTSE σημείωσε τεχνικό χάσμα (2.355-2.342) που θα πρέπει να κλείσει άμεσα με την επόμενη στήριξη να οριοθετείται στις 2.295-85 μονάδες και η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διασπαστεί, καθώς αν συμβεί κάτι τέτοιο θα μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 2.276, 2.264 και 2.240-35 μονάδες.

Οι αντιστάσεις στις 2.316, 2.330 και 2.350 μονάδες. Μόνο κλείσιμο υψηλότερα των 2.350 μονάδων επιτρέπει επιστροφή της συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Από τις μετοχές του FTSE με απλά θετικό πρόσημο διασώθηκαν Βιοχάλκο και Folli Follie (καθαρά λόγω των δημοπρασιών), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Γερμανού και Ελλ. Πετρελαίων.

Σε ”κόκκινο φόντο” οι υπόλοιποι δεικτοβαρείς τίτλοι και με απώλειες μεγαλύτερες των 3 ποσοστιαίων μονάδων οι Cosmote, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Εθνική. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές έναντι 232 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 5-19,9%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, ακόμα μία συνεδρίαση συντριπτικών απωλειών για τη μετοχή των Ελλ. Ιχθυοκαλλιεργειών, ενώ από τους ελάχιστους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Χαϊδεμένος, Frigoglass, Τηλέτυπος, Olympic Catering (λόγω τουλάχιστον ικανοποιητικών αποτελεσμάτων), ΕΚΤΕΡ, Μινωικές Γραμμές, Revoil και Kleemann.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v