Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O κανόνας του 20 και η Σοφοκλέους

Ένας από τους λιγότερο γνωστούς κανόνες της Wall Street τον τελευταίο μισό αιώνα είναι ο κανόνας του 20. Βασίζεται σε μια πολύ απλή λογική και στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα στην παρούσα φάση που η Σοφοκλέους δεν θα πρέπει να αγνοήσει.

O κανόνας του 20 και η Σοφοκλέους
Το Ρ/Ε, ο λόγος της τιμής μιας μετοχής προς τα κέρδη ανά μετοχή των 4 τελευταίων τριμήνων έχει παραδοσιακά παίξει ρόλο στην κατανομή χρημάτων (asset allocation) μεταξύ μετοχών και άλλων επενδυτικών κατηγοριών, όπως τα ομόλογα και το ρευστό, που αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση των κερδών,

Ίσως πουθενά αλλού δεν έχει χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ όσο στη ”μητέρα” όλων των αγορών, την αμερικανική.

Το υψηλό Ρ/Ε έδειχνε ότι η μετοχή ή ο χρηματιστηριακός δείκτης ήταν υπερτιμημένοι στέλνοντας σήμα πώλησης και τοποθέτησης σε γραμμάτια του Δημοσίου. Αντίθετα, το χαμηλό Ρ/Ε έδειχνε υποτίμηση και επομένως δικαιολογούσε αγορές μετοχών.

Όμως, οι Αμερικανοί επενδυτές και ακαδημαϊκοί δεν έμειναν στο Ρ/Ε. Αναζήτησαν και βρήκαν έναν πιο αξιόπιστο τρόπο μέτρησης της αξίας των μετοχών. Τον κανόνα 20 που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο μια μορφή τροποποίησης του πολλαπλασιαστή κερδών (Ρ/Ε).

Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα της Wall Street το Ρ/Ε προκύπτει αν αφαιρέσουμε τον τρέχοντα πληθωρισμό από τον αριθμό 20. Εναλλακτικά, Ρ/Ε συν πληθωρισμός θα πρέπει να δίνει 20. Αν το άθροισμα είναι μικρότερο του 20 τότε η αγορά θεωρείται σχετικά φθηνή οπότε προσφέρεται για αγορές, και αν είναι μεγαλύτερο του 20 είναι υπερτιμημένη και θα πέσει, οπότε θα πρέπει κανείς να πουλήσει.

Ο κανόνας 20 έχει μια λογική. Αναγνωρίζει ότι το Ρ/Ε θα πρέπει να είναι υψηλότερο σε περιόδους χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλό σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, καθώς τα μελλοντικά κέρδη της επιχείρησης αξίζουν λιγότερο σήμερα.

Ορισμένοι χρησιμοποίησαν τον δομικό πληθωρισμό, που δεν συμπεριλαμβάνει τις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων στις ΗΠΑ, αντί του ονομαστικού πληθωρισμού στην εφαρμογή του κανόνα 20.

Ο κανόνας 20 ήταν πολύ δημοφιλής στη Wall Street τη δεκαετία του 1950 και του 1960 αλλά αποδείχθηκε αναποτελεσματικός τη δεκαετία του 1970 όταν η χαμηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων και ο υψηλός πληθωρισμός ήταν ο κανόνας.

Τη δεκαετία του στασιμοπληθωρισμού (1970), το άθροισμα του Ρ/Ε του δείκτη S&P 500 και του δομικού πληθωρισμού ήταν χαμηλότερο του 20, δίνοντας σήμα αγορών σε μια περίοδο που οι μετοχές έπνεαν τα λοίσθια.

Ο κανόνας 20 επανέκτησε τη χαμένη αξιοπιστία του τη δεκαετία του 1980 αλλά την ξανάχασε την περίοδο 1996-1999 όταν έστελνε σήμα πώλησης λόγω των υψηλών Ρ/Ε, συνήθως άνω του 20, που επικρατούσαν για να την επανακτήσει από το 2000 και μετά.

Παρ’ όλα αυτά θεωρείται ο καλύτερος τρόπος μέτρησης της αξίας της αμερικανικής αγοράς τα τελευταία 50 χρόνια και σε δεκαετή βάση δίνει μέσο όσο πολύ κοντά στο 20.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το άθροισμα του Ρ/Ε του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 και του αμερικανικού δομικού πληθωρισμού δείχνει ότι η ”μητέρα” όλων των αγορών είναι φθηνή αφού διαμορφώνεται κοντά στο 18,7 σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Credit Suisse.

Πιθανότατα, ο κανόνας 20 να μην έχει εφαρμογή στη Σοφοκλέους από τη στιγμή που ο ελληνικός πληθωρισμός κυμαίνεται κοντά στο 3,5% μέχρι στιγμής αυτή τη δεκαετία και το τρέχον (trailing) Ρ/Ε της ελληνικής αγοράς πλησιάζει το 20 ανάλογα με τον δείκτη και τους εκτιμήσεις. ΄

Ίσως ο κανόνας του 23 ή του 25 ή κάποιου άλλου αριθμού να είναι πιο κατάλληλος για τη Σοφοκλέους. Αν οι ακαδημαϊκοί μας ασχολούνταν περισσότερο με την ερευνητική εργασία και λιγότερο με τα κόμματα, την πολιτική και τις επιχειρήσεις, πιθανόν να τον ξέραμε.

Σε κάθε περίπτωση, το αισιόδοξο μήνυμα που στέλνει ο κανόνας 20 δεν θα πρέπει να αγνοηθεί με δεδομένο τον υψηλό βαθμό συσχέτισης των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών και της Wall Street.

Μερικοί ίσως αντιπαραβάλλουν το επιχείρημα ότι το Χ.Α. έχει αρκετά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά που το φέρνουν πιο κοντά στις αναδυόμενες αγορές παρά στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές.

Ακόμη και αν αποδεχθεί κανείς αυτό το επιχείρημα, που είναι εν μέρει σωστό, το μήνυμα του κανόνα 20 δεν θα πρέπει να αγνοηθεί. Άλλωστε είναι γνωστή η επιρροή που ασκεί η Wall Street, ο πληθωρισμός και τα αμερικανικά επιτόκια σε αυτές τις αγορές.

Dr. Money



[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v