Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στα ”βαριά”- μούδιασμα λόγω 9μήνων

”Μουδιασμένη” εμφανίζεται η αγορά από τις πρόσφατες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, αφού η Εθνική δεν ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, ενώ το Τ.Τ. εμφάνισε κάποιες ”γκρίζες ζώνες”. Η μετοχή της Eurobank υποχωρεί μέχρι και 1,7%, πιέζοντας χαμηλότερα τον FTSE 20. Ελαφρώς περισσότερες οι μετοχές με καθοδική φορά έναντι εκείνων με ανοδική. Καλύτερη η συμπεριφορά των Mid 40 και Sc 80.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ευχάριστες αλλά και μερικές μη αναμενόμενες εκπλήξεις επιφυλάσσει μέχρι στιγμής η συνεδρίαση.

Δηλαδή, τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από εισηγμένες όπως η Εθνική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δίνουν την αίσθηση στη μεν πρώτη περίπτωση του... αναμενόμενου και γι’ αυτό προεξοφλημένου, στη δε δεύτερη μίας μάλλον αρνητικής πρώτης αποτίμησης των μεγεθών.

Ζητούμενη ήταν εξαρχής η σταθεροποίηση της πρώτης ταχύτητας του FTSE 20, κάτι που μέχρι στιγμής δεν επιτυγχάνεται. Με την Eurobank μέχρι και -1,90%, τον ΟΠΑΠ μέχρι και -0,8% και την Εθνική μέχρι -0,6% μέχρι στιγμής διαψευδόμαστε ως προς την πιθανή συμπεριφορά της συγκεκριμένης ομάδας μετοχών.

Ωστόσο, ο FTSE 20 παρά την υποχώρηση κατά 0,34% παραμένει σε διαπραγμάτευση περί τις 26 μονάδες υψηλότερα των 2.300. Συγκριτικά καλύτερα τα πηγαίνει για ακόμα μία συνεδρίαση ο Mid 40 αλλά και ο SC 80.

Ο πρώτος μάλιστα ενισχύεται κατά 0,13% καθώς μετοχές εταιριών (ΜΕΤΚΑ, Τέρνα, Info-Quest, ΑΒΑΞ, Marfin, Ολυμπιακή Τεχνική) ενισχύονται από 0,5% έως 2,5%.

Οι συναλλαγές στις 11:05 διαμορφώνονταν στα 54 εκατ. ευρώ από τα οποία περίπου 21 αφορούσαν στις συναλλαγές στη μετοχή του ΟΤΕ. Ακολουθούσαν αρκετά χαμηλότερα η Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank με αξία συναλλαγών από 2 έως 4 εκατ. ευρώ.

Ερχόμαστε τώρα στο ευρύτερο μέρος της αγοράς αυτό που φαίνεται να συγκεντρώνει ικανό μέρος της επενδυτικής προσοχής εγχώριων σχημάτων και ενεργών ”παικτών”.

Η μετοχή της ΕΛΓΕΚΑ ενισχύεται κατά 4,3% στο 1,44 ευρώ (η εισηγμένη συνεχίζει να συζητά για το ενδεχόμενο ανάληψης της διανομής ενός ισχυρού και ιστορικού σήματος, Γλυκιάς Γεύσης της Ελληνικής Βιομηχανίας).

Στην Imperio οι εντολές δίνονται μέχρι το 1,40 ευρώ, στον Κορδέλου μέχρι το 1,26, στη Cyclon (με ελάχιστες όμως συναλλαγές) μέχρι το 1,78 ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετοχή της ΕΛΒΕ, που αντιδρά κατά 2,9% στα 2,17 ευρώ. Πρόκειται για εταιρία που ”κρυφό” χαρτί έχει τη συμμετοχή της στα Calzedonia (αντιπροσωπεύει είδη καλτσοποιίας και εσωρούχων του ιταλικού οίκου στη χώρα μας).

Στη ΜΕΤΚΑ οι αγοραστές φτάνουν και πάλι μέχρι τα 9 ευρώ, ενώ ακόμη μία απόλυτα καθετοποιημένη και υγιής εταιρία, η Audio Visual, βρίσκεται σε διαπραγμάτευση στα 5,74 ευρώ.

Για ακόμη μία συνεδρίαση η μετοχή της Elton αντιδρά... σχεδόν παράλληλα με τη Cyclon, χωρίς ωστόσο οι δύο εταιρίες να σχετίζονται κατά οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση των ΚΑΕ (στα 13,189 ευρώ) καθώς η μητρική τους Folli Follie παρουσιάζει εμφανή βελτίωση μεγεθών και επιχειρηματικότητας. Θα λέγαμε μάλιστα πως η τελευταία κίνηση των Folli Follie στην Κίνα μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για την καλή εταιρία.

Η μετοχή της Marfin παραμένει σε διαπραγμάτευση πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά με την τιμή να διαμορφώνεται στα 42,80 ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι εντολές σε Τιτάνα και Motor Oil καθώς σταθεροποιούν την τιμή του πρώτου στα 40 ευρώ και της δεύτερης στα 19,72 ευρώ. Για τη Motor Oil να σημειωθεί πως την επόμενη Τρίτη θα συμμετάσχει σε παρουσίαση ξένων θεσμικών και διαχειριστών ασφαλιστικών ταμείων στο Λονδίνο.

Για τη συνέχεια, θα ήταν καλοδεχούμενη μία σταθεροποίηση της υποχώρησης της Eurobank σε επίπεδα τιμών υψηλότερα των 26,9 ευρώ, αλλά και του ΟΠΑΠ στα 27,50 ευρώ.

Για τη μετοχή της Εθνικής που αρχικά έδωσε μέγιστη τιμή μέχρι τα 36,12 ευρώ θα περιμέναμε για σήμερα κάτι καλύτερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v