Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας και τα σχέδιά της για τη Finansbank, το ενδιαφέρον της Alpha Bank για εξαγορά στην Ουκρανία, το ενδεχόμενο συγχώνευσης Τράπεζας Πειραιώς - Τράπεζας Κύπρου, τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το εννεάμηνο, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας και τα σχέδιά της για τη Finansbank, το ενδιαφέρον της Alpha Bank για εξαγορά στην Ουκρανία, το ενδεχόμενο συγχώνευσης Τράπεζας Πειραιώς - Τράπεζας Κύπρου, τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το εννεάμηνο, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Εθνική Τράπεζα: Ισχυρή αύξηση κερδών κατά 48% σημείωσαν στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία ανήλθαν σε 791 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη περιλαμβάνουν έσοδα 43 ημερών της Finansbank, τα οποία διαμορφώνονται στα 25,3 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στη Finansbank, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου της Εθνικής, κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, σημείωσε ότι στόχος είναι η διεύρυνση του δικτύου των καταστημάτων της τουρκικής τράπεζας από 275 που είναι σήμερα στα 300 στο τέλος του έτους.

Alpha Bank: Κοντά στην εξαγορά τράπεζας στην Ουκρανία βρίσκεται η Alpha Bank, όπως αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής και οικονομικός διευθυντής του ομίλου, κ. Γιαννόπουλος, μιλώντας σε αναλυτές. Ερωτηθείς για τον τρόπο χρηματοδότησης των εξαγορών, ο διευθυντής οικονομικών μελετών του ομίλου, κ. Μασουράκης, σημείωσε ότι εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης τόσο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου όσο και της πώλησης ιδίων μετοχών.

Τράπεζες: Νέα τραπεζική μεγα-συγχώνευση προπαρασκευάζεται συστηματικά και οργανωμένα στο παρασκήνιο, μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας. Πρόκειται, σύμφωνα με το ”Βήμα”, για τη συγχώνευση της Τράπεζας Πειραιώς με την Τράπεζα Κύπρου, η οποία από καιρό επιδιώκεται, αλλά τώρα οι συνθήκες φαίνονται ώριμες.

Vivartia: Στις Βρυξέλλες προσέφυγε η διοίκηση της Vivartia για το θέμα του καρτέλ γάλακτος στη χώρα μας. Ζητεί παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς, όπως υποστηρίζει, το θέμα αφορά σε έναν κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές και πολυεθνικές εταιρίες τροφίμων, όπως γράφει η ”Καθημερινή”.

Επιχειρήσεις: Με κινητήριο μοχλό τις τράπεζες, τον ΟΤΕ, τις εταιρίες επεξεργασίας μετάλλου, τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών και τις κυριότερες εξαγωγικές εταιρίες, οι εισηγμένες επιχειρήσεις αύξησαν κατά 52,8% τα κέρδη μετά φόρων για το εννεάμηνο του 2006, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

ΕΧΑΕ: Σήμερα, εκτός απροόπτου, το Δ.Σ. του Χ.Α. θα εγκρίνει τη νέα τιμολογιακή πολιτική του. Η νέα πολιτική τιμών, που αναμένεται να ισχύσει από το νέο έτος, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ετήσια επιβάρυνση 3 ευρώ για όλους τους κωδικούς, εφάπαξ καταβολή 10 ευρώ για κάθε νέο και τέλος 0,030% επί του υπολοίπου των κωδικών που υπερβαίνουν σε αξία τα 3.000 ευρώ.

ΔΕΗ: Με δύο προσφορές και τρεις επιστολές διαμαρτυρίας εισήλθε στη δεύτερη φάση ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για τη μονάδα στο Αλιβέρι, ενώ χθες η ΔΕΗ ανακοίνωσε επισήμως τη συμμετοχή της, μέσω κοινοπρακτικού σχήματος με την ιταλική Enel, στον διαγωνισμό για το ηλεκτροπαραγωγικό έργο στο Κόσοβο. Οι δύο κοινοπραξίες που κατέθεσαν προσφορά για το Αλιβέρι είναι η ΜΕΤΚΑ με τεχνολογία Alstom και η Ansaldo με την Damco Energy, εταιρία συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου. Τρεις ακόμα εταιρίες, οι Τέρνα, General Electric και J&P Άβαξ, φέρονται να κατέθεσαν επιστολές διαμαρτυρίας για τους όρους του διαγωνισμού προς τη διοίκηση της ΔΕΗ.

ΤΙΜ: Προσφορά για την εξαγορά της TIM Hellas πρόκειται να υποβάλει η τουρκική εταιρία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας Turkcell, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Οικονομία: Επενδύσεις, εξαγωγές και κατανάλωση βοήθησαν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που το γ’ τρίμηνο ”έτρεξε” με 4,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ.

ΟΛΠ: Στις συναντήσεις που είχαν οι λιμενεργάτες με τη διοίκηση του ΟΛΠ δεν κατέστη δυνατόν να βρουν κοινό σημείο επαφής, παρά την καλή διάθεση που επέδειξαν οι δεύτεροι και πρότειναν δίμηνη αναστολή κάθε διαδικασίας παροχής υπηρεσιών σε ιδιώτες και έναρξη διαλόγου με συγκεκριμένη ατζέντα.

Σοφοκλέους: Ανεξάρτητα από το εάν τα κέρδη εννεαμήνου έχουν ήδη προεξοφληθεί από τη χρηματιστηριακή αγορά ή όχι, δεν παύουν να αποτελούν ένα νέο ισχυρό επιχείρημα για όσους πιστεύουν ότι –μεσοπρόθεσμα- η Σοφοκλέους ”έχει δρόμο μπροστά της”, αναφέρει στο κεντρικό της άρθρο με τίτλο ”Ποιοι… σάρωσαν στο εννεάμηνο” η εφημερίδα ”Μέτοχος”.

Πολιτική: Σε αιφνιδιαστικές αλλαγές σε πρόσωπα και ριζική ανατροπή του τρόπου λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ προχωρά ο κ. Γ. Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων, αντικαταστάθηκε η γραμματέας του κόμματος με την τοποθέτηση του κ. Ν. Αθανασάκη, ενώ τον τομέα επικοινωνίας αναλαμβάνει ο κ. Π. Ευθυμίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v