Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεκέμβριος χωρίς... πάρτι;

Το... τελευταίο πάρτι της χρονιάς φαίνεται πως οι ισχυροί ”παίκτες” το έστησαν πιο νωρίς και κόντρα στην παράδοση. Σήμερα όμως, πρώτη συνεδρίαση του Δεκέμβρη, διακυβεύονται βασικές στηρίξεις για την Εθνική και την Alpha Bank, ενώ μετά το τελευταίο ”πάρτι” στη μετοχή του ΟΤΕ παράγοντες της αγοράς αναμένουν και επόμενες εκθέσεις από ξένους και Έλληνες αναλυτές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλό μήνα και όλα να μας πάνε με υγεία. Μήνας που παραδοσιακά ξεκινούσε με προσδοκίες για το... τελευταίο ράλι της χρονιάς.

Ωστόσο, ειδικά για φέτος έχουμε την αίσθηση πως οι ”παίκτες” φρόντισαν σε διεθνές επίπεδο να κατοχυρώσουν υπεραξίες πολύ πιο νωρίς απ’ ό,τι συνηθιζόταν, ενδεχομένως πηγαίνοντας κόντρα στην παράδοση.

Θα λέγαμε πως η εκκίνηση της επόμενης χρονιάς από λογικές βάσεις θα διευκόλυνε περισσότερο τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των ”παικτών” είτε αυτοί κινούνται στα ξένα, είτε στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ωστόσο, ειδικά για σήμερα, θα θέλαμε να δούμε τις κινήσεις της Εθνικής, καθώς η συμπεριφορά της στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις δεν είναι αυτή που ανέμενε η πλειονότητα των ενεργών ”παικτών”. Φαίνεται όμως πως ήταν η συμπεριφορά που είχαν προεξοφλήσει οι λίγοι και ισχυροί, οι οποίοι από το αποτέλεσμα φαίνεται να γνώριζαν το περιθώριο κερδοφορίας του ομίλου.

Στη μετοχή της Εθνικής αλλά και της Alpha Bank βγήκαν σημαντικές πωλήσεις, στην περίπτωση της πρώτης φέρεται πως ένα ικανό ποσοστό αφορούσε και σε βραχυπρόθεσμες θέσεις στη λογική της προεξόφλησης του εννεαμήνου. Στην περίπτωση της Alpha Bank, πέραν της βραχυπρόθεσμης τάσης που χάνεται, φαίνεται να ”κινδυνεύει” και η μεσοπρόθεσμη εάν δεν επιβεβαιωθεί η στήριξη σε λίγο χαμηλότερες τιμές.

Ωστόσο και από τη χθεσινή συνεδρίαση, πέρα από το... θαύμα στο κλείσιμο (όπως τόσο γλαφυρά περιέγραψε χθες ο Α. Αναγνωστόπουλος), ξεχώρισαν μετοχές επιμέρους εταιριών.

Είτε αυτή είναι η μετοχή των Folli Follie, που διαμορφώνεται και πάλι πολύ κοντά στην ιστορικά υψηλή τιμή της, ο κατά παράδοση σταθερός Τιτάνας, Ρόκας, Marfin, Μυτιληναίος, είτε ο τίτλος του ΟΛΘ (όπου... γνώριμοι κωδικοί συνεχίζουν να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της όποιας προσφοράς βγαίνει), βεβαίως της Intralot (εμφανώς πιο δυνατή μετά το ομολογιακό και με σχεδιασμό επιθετικό στις ξένες αγορές), μέχρι τον Κορδέλλο, Παρνασσό, Σαράντη, Μινέρβα και αρκετών ακόμη περιπτώσεων.

Κατά συνέπεια θέλουμε να πιστεύουμε πως οι ισχυροί ”παίκτες” θα βρουν στηρίξεις για την Εθνική (ενδεχομένως και για την Alpha Bank), για τον ΟΤΕ θα υπάρξουν και άλλες θετικές αναλύσεις ξένων και εγχώριων χρηματιστηριακών, ενώ για ένα ευρύτερο μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης θα συντηρηθεί η ”μόχλευση” για επιμέρους περιπτώσεις.

Σημείωση: Τα όσα έγιναν προς το τέλος και ειδικά στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης τα είδαμε λίγο-πολύ όλοι όσοι ασχολούμεθα με την αγορά. Προφανώς τα είδαν και οι αρμόδιοι, κυρίως όσοι υπεραμύνονταν του τρόπου διαμόρφωσης της τελικής τιμής, της διαδικασίας με την οποία στήνονται οι τιμές στη δημοπρασία και πολύ συχνά επιτυγχάνεται το ποθητό αποτέλεσμα.

Όλα όσα γίνονται με τη διαδικασία της δημοπρασίας, σε δεικτοβαρείς μετοχές και με τη συνδρομή εντολών αξίας χιλιάδων ευρώ, προφανώς και δεν συνιστούν ”χειραγώγηση” ούτε της μετοχής, ούτε του FTSE 20, ούτε της αγοράς.

Προφανώς χειραγώγηση είναι το ”παιχνίδι” που στήνει κάποιο λομπάκι σε ένα περιφερειακό χαρτί αποτίμησης μερικών εκατ. ευρώ. Το άλλο που γίνεται, όπως και χθες, στο κλείσιμο, συνιστά τον απόλυτο κανόνα της ελεύθερης προσφοράς και ζήτησης και τίποτα περισσότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v