Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mυστικό όπλο των τραπεζών… η ΕΚΤ!

Όλοι μιλάμε για τη συμπίεση των spreads στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που προφανώς επηρεάζουν τις μετοχές των τραπεζών. Τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου δείχνουν όμως ότι οι τράπεζες μπορούν να ποντάρουν στην ΕΚΤ για να βγάζουν έσοδα από τόκους κι από την άλλη μεριά.

Mυστικό όπλο των τραπεζών… η  ΕΚΤ!
Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα (ΕΚΤ) για τη μέχρι στιγμής επιτοκιακή πολιτική της.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 3,25% από 2% μέσα σε έναν χρόνο, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει πρόβλημα είτε στην εξυπηρέτηση των δανείων λιανικής είτε στον ρυθμό αύξησής τους στη χώρα μας το ίδιο διάστημα.

Αναμφισβήτητα, η αλλαγή της φορολογίας των ακινήτων στην Ελλάδα πέρυσι τέτοιον καιρό συνέβαλε αποφασιστικά στη διατήρηση του υψηλού ρυθμού αύξησης των στεγαστικών δανείων.

Η σταδιακή συμπίεση των spreads στη νέα παραγωγή δανείων και οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην αναπροσαρμογή των επιτοκίων σε διάφορες κατηγορίες δανείων συνέβαλαν επίσης προς την ίδια κατεύθυνση.

Όμως, οι αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ δεν έφεραν μόνο αύξηση στα επιτόκια χορηγήσεων.

Έφεραν επίσης αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων. Μόνο που οι αυξήσεις στα τελευταία ήταν μικρότερες από τις αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ το προηγούμενο 12μηνο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί το χάσμα, γνωστό ως deposit spread, που χωρίζει το επιτόκιο της ΕΚΤ από το μέσο επιτόκιο καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών, όπως άλλωστε παραδέχονται οι ίδιες οι τράπεζες και αναδεικνύουν τα αποτελέσματα 9μήνου που ανακοίνωσαν.

Φυσικά, η επίπτωση δεν είναι ίδια για όλες. Τράπεζες με πολλές και μεγάλες καταθέσεις, όπως η Εθνική, η ΑΤΕbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), ωφελούνται περισσότερο.

Τράπεζες με μεγάλη καταθετική βάση όπως οι παραπάνω δεν χρειάζεται να πληρώνουν μεγαλύτερα επιτόκια για να προσελκύουν νέους καταθέτες ή να δανείζονται μέσω των χρηματαγορών/κεφαλαιαγορών, πληρώνοντας υψηλότερα επιτόκια που ανεβάζουν το μέσο κόστος για να χρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους.

Ως εκ τούτου, έχουν την ευχέρεια να αυξάνουν τα καθαρά έσοδα από τόκους όχι μόνο από τα δάνεια αλλά κι απ’ την πλευρά των καταθέσεων.

Φυσικά, όλα τα πράγματα έχουν μια αρχή και ένα τέλος. Υπό αυτή την έννοια δεν μπορεί να αυξάνει η ΕΚΤ συνεχώς το βασικό της επιτόκιο και να μην επηρεάζεται αισθητά ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων ή/και η εξυπηρέτηση των υφιστάμενων δανείων.

Όποιο όμως κι αν είναι το επίπεδο του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ που θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοιου είδους προβλήματα, αυτό δεν είναι το 3,5% στο οποίο αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο τις επόμενες μέρες από 3,25% σήμερα.

Επομένως, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να διευρύνουν ακόμη περισσότερο το spread των καταθέσεών τους και επομένως των εσόδων από τόκους χωρίς να διακινδυνεύουν πολλά από την πλευρά των χορηγήσεων.

Φυσικά, η κατάσταση μπορεί να γίνει πιο δύσκολη αν η ΕΚΤ ανεβάσει το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 3,75% ή ακόμη περισσότερο στο 4%.

Μέχρι τότε όμως μπορούμε να περιμένουμε, γιατί όσο ανατιμάται το ευρώ τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να αυξήσει περαιτέρω η ΕΚΤ το επιτόκιό της, αφού η άνοδος του ευρώ ισοδυναμεί με έμμεση αύξηση του επιτοκίου.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v