Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Στο επίκεντρο η έκτακτη φορολόγηση (upd 5)

Στα 40,7 ευρώ, από 42 ευρώ προηγουμένως, μειώνει την τιμή–στόχο για τη μετοχή της Εθνικής η Merrill Lynch σε έκθεσή της (1/12) με τίτλο ”Compelling buy despite 3% cut”, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση ”buy”. Διατηρούν τιμή-στόχο και σύσταση οι UBS και Citigroup. Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές την επίδραση της έκτακτης φορολογίας.

ΕΤΕ: Στο επίκεντρο η έκτακτη φορολόγηση (upd 5)
Στα 40,7 ευρώ, από 42 ευρώ προηγουμένως, μειώνει την τιμή–στόχο για τη μετοχή της Εθνικής η Merrill Lynch σε έκθεσή της (1/12) με τίτλο ”Compelling buy despite 3% cut”, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση ”buy”.

O διεθνής οίκος κρίνει τα αποτελέσματα εννεαμήνου της τράπεζας χαμηλότερα από τις ιδιαίτερα αισιόδοξες (bullish), όπως τις χαρακτηρίζει, προβλέψεις της, ενώ υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή 2006-08 της Εθνικής.

Η αποτίμηση για την Εθνική επηρεάζεται δυσμενώς από τα ελαφρώς χαμηλότερα κέρδη αλλά και από την έκτακτη φορολογία 100 εκατ. ευρώ που αναμένεται να επιβαρύνουν τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου, αναφέρει η Merrill Lynch στην έκθεση.

Ωστόσο επισημαίνει ότι διαπραγματεύεται με discount έναντι τόσο του εγχώριου όσο και του ξένου ανταγωνισμού και θεωρεί ότι η μετοχή της τράπεζας έχει τιμωρηθεί ”πολύ σκληρά” μετά την εξαγορά της Finansbank.

Την τιμή-στόχο των 41 ευρώ και τη σύσταση ”buy” διατηρεί η UBS σε έκθεσή της με ημερομηνία 1η Δεκεμβρίου, όπου χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της Εθνικής καλύτερα των προβλέψεών της και επισημαίνει ιδιαίτερα την αύξηση των εσόδων από τόκους και τον περιορισμό του κόστους.

Στα 45 ευρώ διατηρεί την τιμή-στόχο η Citigroup κάνοντας χωριστή αναφορά στην ”εξαιρετική αύξηση των εσόδων από τόκους της Εθνικής”, διατηρώντας και τη σύσταση ”buy”. Κατά τη Citigroup, η Εθνική εξακολουθεί να προσφέρει επιτάχυνση στον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα, ”όπως η UBB στη Βουλγαρία και η Finansbank στην Τουρκία”.

Στο μεταξύ η Proton σε έκθεση με τίτλο ”Some concerns but not to be exaggerated” διατηρεί την τιμή – στόχο των 40 ευρώ και τη σύσταση ”outperform”.

H χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση ”overweight” καθώς εκτιμά ότι δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που να καταδεικνύουν μια ”χειροτέρευση” της επενδυτικής περίπτωσης της Εθνικής, τονίζοντας πως το business plan προβλέπεται να είναι διαφωτιστικό για τις διεθνείς μονάδες της τράπεζας.

Η P&K αποδίδει τα καλύτερα των προβλέψεων καθαρά κέρδη 9μηνου της τράπεζας στα μεγέθη από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Εθνικής αλλά και στη Finansbank. Τονίζει τα ισχυρά καθαρά έσοδα από τόκους και την ισχυρή συνεισφορά στα συνολικά μεγέθη από τις διεθνείς δραστηριότητες.

H μετοχή της Εθνικής ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της 30ής Νοεμβρίου στα 34,62 ευρώ.

Η επιβάρυνση από την έκτακτη φορολόγηση

Πλην της Merrill Lynch και αρκετές χρηματιστηριακές σχετίζουν τη χθεσινή κάμψη της μετοχής με τις ανακοινώσεις για την έκτακτη φορολογική επιβάρυνση.

Αναλυτικότερα, αρνητική αλλά έκτακτη χαρακτηρίζει τη ”δαπάνη” η Εurobank Securities στο πρωινό της report, επισημαίνοντας πως είναι πιθανό να βελτιώσει τη μερισματική απόδοση από το 2007 και εξής. Η χρηματιστηριακή εκτιμά πως τα νέα για την έκτακτη φορολογία έχουν ήδη αποτιμηθεί στη χθεσινή πτώση της μετοχής.

Από την πλευρά της η HSBC επισημαίνει ότι τα συνολικά αποθεματικά των 800 εκατ. ευρώ που θα απομείνουν μετά την αφαίρεση των 100 εκατ. ευρώ, υπάρχει η δυνατότητα να διανεμηθούν, διευκρινίζοντας ότι η διοίκηση του ομίλου δεν έδωσε καμία υπόσχεση για αλλαγή της μερισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα, με πληροφορίες του euro2day.gr το οφειλόμενο εκ μέρους της Εθνικής ποσό πληρώθηκε χθες.

* Δείτε στη δεξιά στήλη ”Διαβάστε Επίσης” το άρθρο ”Τράπεζες: Πρόβλεψη για φορολογία αποθεματικών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v