Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρίσκο λόγω διεθνούς ”νευρικότητας”

Σε αγορά για όσους ”πιστεύουν” και επιθυμούν να αναλάβουν το ρίσκο αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες μετατρέπεται η Σοφοκλέους, για όσο τουλάχιστον θα διατηρείται η έντονη νευρικότητα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πρώτος λόγος παραμένει στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, ενώ ζητούμενο είναι η εξομάλυνση της τεχνικής -και όχι μόνο- εικόνας για τον τραπεζικό κλάδο.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ξεκινάει η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και ουσιαστικά ο τελευταίος χρηματιστηριακός μήνας του έτους, αφού η συνεδρίαση της Παρασκευής κινήθηκε εν μέσω των τελευταίων αποτελεσμάτων εννεαμήνου που ανακοινώθηκαν και εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος.

Το ζητούμενο για τη σημερινή και τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις είναι αν και κατά πόσο το ”έξυπνο χρήμα” θα συνεχίσει να αναλαμβάνει επενδυτικό ρίσκο και να αναζητά ”επενδυτικές ευκαιρίες” ή οι περισσότεροι διαχειριστές και τα μεγάλα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια θα ρευστοποιήσουν κέρδη ή θα παραμείνουν στις πληρωμένες θέσεις τους, ακολουθώντας την επικείμενη εορταστική ραστώνη.

Με την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων και εάν δεν υπάρξουν σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις, ο πρώτος λόγος παραμένει στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και κυρίως στην πέραν του Ατλαντικού πλευρά.

Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Dow Jones ”μάζεψε” το μεγαλύτερο μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών του, σήμερα η εικόνα των ασιατικών χρηματιστηρίων κρίνεται μικτή, όμως και στο εξωτερικό, με την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου, τον λόγο έχουν τα μακροοικονομικά στοιχεία και βέβαια αυτό αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες έντονης μεταβλητότητας.

Όσον αφορά στη Σοφοκλέους, προβληματίζει ιδιαίτερα η εικόνα του τραπεζικού κλάδου. Έστω και εάν οι ενδοσυνεδριακές απώλειες της Παρασκευής ”μαζεύτηκαν” σχετικά, καθώς θεωρείται περίπου βέβαιο ότι ο Γενικός Δείκτης δεν μπορεί να στηρίζεται επί μακρόν στην ομολογουμένως εντυπωσιακή κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις πορεία του ΟΤΕ, ή στις όποιες ανοδικές εξάρσεις κατά παράδοση βραχυχρόνιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Αν συνεχιστεί η σημαντική νευρικότητα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ως πλέον αισιόδοξο σενάριο φαίνεται αυτό της συσσώρευσης και της ταυτόχρονης μεταφοράς του ενδιαφέροντος σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και κυρίως σε τίτλους εταιριών που εξέπληξαν θετικά και τα αποτελέσματά τους δεν είχαν προεξοφληθεί απ’ την αγορά.

Τεχνικά δεν αλλάζει κάτι, όσο ο Δείκτης κινείται μεταξύ 4.163 και 4.285 μονάδων. Όμως η διάσπαση ενός εκ των δύο άκρων με αυξημένες συναλλαγές πιθανότατα θα σηματοδοτήσει τη βραχυπρόθεσμη τάση, ενώ τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δείχνουν ότι αυτά θα ξεκινήσουν με οριακή άνοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v