Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες και ο ”ξένος δάκτυλος”...

Η επιβάρυνση στα οικονομικά μεγέθη των τραπεζικών ομίλων, από την εφάπαξ φορολόγηση των αποθεματικών τους είχε τις λίγο ως πολύ γνωστές παρενέργειες. Όμως οι ξένοι επέστρεψαν στους τραπεζικούς τίτλους την Παρασκευή, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, μετοχές εταιριών από τη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση που δικαιούνται καλύτερης αποτίμησης, φαίνεται ότι αργά ή γρήγορα θα την…πετύχουν. Τα στατιστικά της εβδομάδας.



Η λογική και η τακτική της προεξόφλησης επιβεβαιώθηκαν για ακόμα μία φορά. Η επιβάρυνση στα οικονομικά μεγέθη των τραπεζικών ομίλων, από την εφάπαξ φορολόγηση των αποθεματικών τους είχε τις λίγο ως πολύ γνωστές παρενέργειες.

Επιβεβαιώθηκαν όμως ότι για πολλοστή φορά δύο τινά. Οι ξένοι διαθέτουν εγκυρότερη και πληρέστερη ενημέρωση και η είδηση σηματοδοτεί αλλαγή τάσης. Το θέμα των αποθεματικών βέβαια ήταν γνωστό εδώ και δύο εβδομάδες στην αγορά, συζητιόταν και ετίθετο ως προβληματισμός σε ορισμένες συζητήσεις. Έγινε όμως είδηση για την αγορά αργά το απόγευμα της Πέμπτης, προκαλώντας τις τελευταίες ρευστοποιήσεις μετοχών της Εθνικής προς τα 34 ευρώ.

Διακινδυνεύουμε την εκτίμηση πως η πλειονότητα των ξένων είχε αρχίσει να ξεπουλά από τις 24/11 και από τα υψηλά των 37 ευρώ. Λογικά θα συνέχιζαν στο μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας, ενώ για χτες από τη χαμηλή τιμή των 34 ευρώ βεβαιώθηκε πως έβγαιναν και πάλι ως αγοραστές.

Αυτό γίνεται εδώ και χρόνια σταθερά από τα μέσα του 2003 μέχρι σήμερα και κυρίως για αυτό το λόγο εμφανίζονται κατά κανόνα κερδισμένοι ακόμα και στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις της αγοράς.

Φάνηκε όμως και κάτι άλλο χτες, που αφορά στην δυνατότητα της αγοράς, των διορατικών παικτών, να ξεχωρίζουν και να κινούνται ανάλογα την περίσταση.

Δεν είναι τυχαίο πως η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου ενισχύθηκε χτες κατά 2,2%, καθότι πλήττεται ελάχιστα από το θέμα της φορολόγησης, ενώ για τον ίδιο λόγο συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά εμφάνισε και η Πειραιώς.

Επιβεβαιώθηκαν όμως για ακόμα μία φορά σημαντικά επιμέρους. Υπεραπόδοση της μετοχής των ΚΑΕ, μετά τη διάσπαση ισχυρής περιοχής αντίστασης, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές επιβραβεύει όσους παρακολουθούν τεχνικά την αγορά.

Επιβεβαίωση της ανοδικής φοράς της Intralot δικαιώνει όσους ”ποντάρουν” σε ένα από τα ισχυρότερα ελληνικά ονόματα του κλάδου διεθνώς με ταχεία ανάπτυξη. Επιπρόσθετα η Intralot, επειδή επενδύει σε ξένες αγορές και δεν πουλά προϊόντα και δεν αγοράζει πρώτη ύλη, βγαίνει κερδισμένη από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Επιπρόσθετα, βεβαιώνεται πως μετοχές επιμέρους εταιριών από τη μεσαία- χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση που δικαιούνται καλύτερης αποτίμησης αργά ή γρηγορότερα θα την…πετύχουν. Είτε αναφερόμαστε στον Μουζάκη, είτε σε Βογιατζόγλου, Fintexport, Κλουκίνα-Λάππα, Olympic Catering, Minerva και αρκετών ακόμη τίτλων αυτής της κατηγορίας.

Μ. Γελ.

------Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.241,64 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 1,54%, ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 2,08%, ο Mid 40 κατέγραψε απώλειες κατά 0,97% και ο Small Cap 80 υποχώρησε κατά 1,57%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (6,38%), ενώ θετικό πρόσημο εμφάνισαν επίσης οι κλάδοι Τροφίμων και Ποτών (0,61%), του Εμπορίου (0,52%) και των Ταξιδιών Αναψυχής (0,27%)

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Τραπεζών (-4,24%), ο κλάδος των Ασφαλειών (-3,83%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-3%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Ελβιεμέκ (32,45%), Τρία Άλφα (32,22%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’90 27,59%), Εργάς (23,81%), Fanco (21,43%), Rainbow (20%), Μουζάκης (20%), Βογιατζόγλου Systems (15,09%), Εμπορικός Δεσμός (ΠΟ 12,50%) και Ντρουκφάρμπεν (12,46%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Ελληνικαί Ιχθυοκαλλιέργειαι (-35,89%), Μπουτάρης (ΠΑ -20,69%), Χατζηιωάννου (-17,06%), Μαξίμ Περτσινίδης (-16,67%), Medicon Ελλάς (-12,35%), Κυριακούλης (-11,11%), Καραμολέγκος (-10,81%), Rilken (-9,82%), Βιοσώλ (-8,70%) και Kego (-8,70%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v