Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΔΕΗ αντισταθμίζει τις πιέσεις των τραπεζών

Η πολυθρυλούμενη επιβάρυνση των τραπεζών από τη φορολόγηση των αποθεματικών αποτελεί αναμφίβολα ισχυρό αίτιο και σοβαρή αφορμή για τη μεγάλη διόρθωση. Οι απώλειες του FTSE 20 παραμένουν σε λογικό επίπεδο, λόγω της υπεραπόδοσης της ΔΕΗ. Μετριοπαθέστερες οι κινήσεις των ενεργών ”παικτών” στα μικρομεσαία.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από τα υψηλά της προηγούμενης Παρασκευής η μετοχή της Εθνικής έφτασε να χάνει μέχρι και περίπου 2,8 ευρώ. Από το ενδοσυνεδριακά υψηλό των 37,08 ευρώ της 24ης Νοεμβρίου μέχρι τα σημερινά χαμηλά ο τίτλος διορθώνει συνολικά μέχρι και 9%.

Με βάση το χειρότερο ενδεχόμενο από την επιβάρυνση της φορολόγησης των αποθεματικών, ο όμιλος της Εθνικής θα ”χάσει” περί τα 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 10% του συνόλου των εκτιμώμενων για φέτος κερδών.

Έχουμε την αίσθηση πως ακριβώς επειδή οι αγορές λειτουργούν κυρίως με την προεξοφλητική λογική, άλλωστε ως τέτοιοι μηχανισμοί διαμορφώνουν τάση, το μεγαλύτερο μέρος της ”βαθιάς” διόρθωσης της μετοχής αφομοιώνεται σε επίπεδα τιμών λίγο υψηλότερα των 34 ευρώ.

Στο πολύ κατατοπιστικό θέμα του Α. Αναγνωστόπουλου αναφέρονται στοιχεία χρήσιμα όσον αφορά στην αποτίμηση βασικών δεικτών, όπως είναι ο τραπεζικός και κύριων μετοχών όπως είναι λόγου χάρη η Εθνική.

Χρίζει προσοχής πως με βάση το κλείσιμο της προηγούμενης Πέμπτης, ο συντελεστής P/E των ελληνικών τραπεζών διαμορφωνόταν στο 17,2 με τη μερισματική απόδοση στο 2,7%, έναντι 12,4% του μέσου όρου των ευρωπαϊκών τραπεζών και μερισματική απόδοση 3,6% με βάση τα εκτιμώμενα μεγέθη για το σύνολο της χρήσης 2006.

Διαπιστώνουμε πως η βίαιη διόρθωση του τραπεζικού κλαδικού δείκτη διαμορφώνει ενδεχομένως ελκυστικότερες αποτιμήσεις και το κυριότερο σε μεγάλο βαθμό αφομοιώνει το μέγιστο πιθανό κόστος από το πρόβλημα των αποθεματικών.

Προσέγγιση που θα επιβεβαιωθεί ή όχι, εάν στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας υπάρξουν όντως εντολές αγοράς από ξένους οίκους, που αυτές τις ημέρες στοχοθετούν τραπεζικές μετοχές και αποτιμούν τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Ο FTSE 20 ”στηρίζεται” σήμερα από τη ΔΕΗ (4,2%), όπως κάτι ανάλογο είχε επιχειρηθεί χθες μέσω του ΟΠΑΠ, ή ακόμα αν θέλετε προχθές μέσω του ΟΤΕ.

Είναι εμφανές, κατά την εκτίμησή μας, πως ισχυροί ”παίκτες” δεν αφήνουν χωρίς τεχνική στήριξη των FTSE 20, σε μία φάση που η υπερβάλλουσα προσφορά σε τραπεζικούς τίτλους προφανώς και απορροφάται από κάποιους άλλους ενδιαφερομένους.

Μετριοπαθές παραμένει το ενδιαφέρον των ενεργών ”παικτών” στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, ωστόσο και σήμερα ξεχωρίζουν περιπτώσεις επιλεγμένων εισηγμένων.

Για διαφορετικούς λόγους, όπως λόγου χάρη συμβαίνει στο Μουζάκη, τον Βογιατζόγλου (εμφανώς υποτιμημένη εταιρία με χαμηλή όμως συναλλακτική δραστηριότητα), τη Veterin που διαμορφώνεται στα 4,24 ευρώ, τη Διεκάτ στο 1,29 ευρώ, την Τεχνική Ολυμπιακή στα 2,66 ευρώ, τα ΚΑΕ (μετά τη διάσπαση της ισχυρής αντίστασης, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές) και την… προίκα των Folli Follie, τον Κορδέλου στο 1,29 ευρώ και βεβαίως την Intralot που με τον αέρα πλέον του ”20άρη” ενισχύεται κατά 3,15% στα 24,86 ευρώ, με συναλλαγές περίπου 9,5 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εντολές που δίνονται μέχρι και 3,06% υψηλότερα στη μετοχή του Κούμπα προς τα 2,02 ευρώ.

Στο 1,50 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή της Imperio, στο 1,20 ευρώ της Ναυπάκτου (άλλης μίας υποτιμημένης εταιρίας με επίσης περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα), των ΟΛΘ, ΑΝΕΚ, ΟΛΠ, Lavipharm, Παντεχνικής, Ελληνικών Καλωδίων, ΕΛΒΑΛ και ορισμένων ακόμη.

Στις 14:30 η Εθνική έχανε 0,87%, η ΔΕΗ κέρδιζε περίπου 4%, με τις απώλειες του ”20άρη” να διαμορφώνονται στο 0,4%. Ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν σε διαπραγμάτευση μερικές μονάδες υψηλότερα των 4.200.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v