Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Το ράλι του Αϊ Βασίλη

Ο Δεκέμβριος είναι συνυφασμένος με τo αποκαλούμενο ράλι του Αϊ Βασίλη τα τελευταία χρόνια. Όμως, οι αντίρροπες δυνάμεις που φαίνεται να βρίσκονται εν κινήσει καθιστούν αβέβαιο το φετινό αποτέλεσμα.

Σοφοκλέους: Το ράλι του Αϊ Βασίλη
Ο Δεκέμβριος θεωρείται παραδοσιακά ένας από τους καλύτερους χρηματιστηριακά μήνες του χρόνου. Έχει λοιπόν όλα τα εχέγγυα με βάση την ιστορία να επαναλάβει το κατόρθωμα και φέτος.

Φυσικά, η ιστορία δεν τηρείται πάντοτε με θρησκευτική ευλάβεια, όπως άλλωστε έδειξε ο Σεπτέμβριος. Υπενθυμίζεται ότι ο Σεπτέμβριος θεωρείται μήνας των αρνητικών αποδόσεων για τις χρηματιστηριακές αγορές, όμως φέτος δεν ακολούθησε την παράδοση, πηγαίνοντάς τα πολύ καλά.

Πιθανόν ο Δεκέμβριος να μην εμφάνιζε μία από τις υψηλότερες μέσες θετικές αποδόσεις στα ιστορικά χρονικά αν δεν υπήρχε το αποκαλούμενο ράλι του Αϊ Βασίλη.

Το ράλι του Αϊ Βασίλη αναφέρεται στη σημαντική άνοδο των μετοχών που συνήθως λαμβάνει χώρα την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, μεταξύ Χριστουγέννων και νέου έτους.

Η σημαντική άνοδος των μετοχών αυτό το διάστημα στο εξωτερικό αποδίδεται σε διαφορετικούς λόγους. Μερικοί την αποδίδουν σε φορολογικούς λόγους, άλλοι στην καλή ψυχολογία των εορτών, άλλοι στα μπόνους και άλλοι στις αγορές μετοχών εν όψει των προσδοκιών που υπάρχουν για άνοδο τον Ιανουάριο.

Αναμφισβήτητα υπάρχουν κι άλλοι πιο πεζοί λόγοι, όπως το περίφημο window dressing των θεσμικών χαρτοφυλακίων εν όψει τέλους χρονιάς που έκανε θραύση στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια.

Όμως, η φετινή συγκυρία είναι κάπως διαφορετική. Μετά το ράλι του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, οι διεθνείς χρηματιστηριακές δείχνουν σημάδια κόπωσης το τελευταίο διάστημα.

Η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου βοήθησε να γίνουν ακόμη πιο αισθητά στις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα η τεχνική εικόνα του δείκτη DJ Stoxx 600 των 600 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιριών να έχει αισθητά επιδεινωθεί έναντι του S&P 500 όπως δείχνει η ανάλυση της Merrill Lynch.

Aκόμη, ο δείκτης παγκόσμιας υπερβάλλουσας ρευστότητας της Credit Suisse εμφανίζει κάποια κάμψη που παραπέμπει σε κάπως ”στενότερες” συνθήκες, αν και ο ρόλος του παράγοντα Hedge Funds στις ΗΠΑ παραμένει αδιευκρίνιστος.

Ορισμένοι ποντάρουν στη ρευστότητα των Hedge Funds και στο κλείσιμο θέσεων short που έχουν λάβει για να συνεχιστεί το ράλι στη μήτρα του καπιταλισμού.

Ακόμη, ο δείκτης μέτρησης επενδυτικού ρίσκου της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας εμφάνισε βελτίωση πριν από μερικές μέρες που εν μέρει ίσως οφείλεται στη θετική επίδραση των θετικών αποδόσεων του τελευταίου 6μήνου, όπως παραδέχεται ο James Sweeney της ίδιας τράπεζας.

Επιπλέον, οι αμφιβολίες για τον ρυθμό αύξησης των επιχειρηματικών κερδών το 2007 σε σχέση με αυτόν που προεξοφλούν τα σημερινά επίπεδα τιμών των μετοχών έχουν ενταθεί, ενώ υποστήριξη παρέχουν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Από το εσωτερικό μέτωπο, η εικόνα που αναδύεται είναι σχετικά καλή. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 4% και βάλε, ενώ ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων και των κερδών των σημαντικότερων ελληνικών εισηγμένων εταιριών ξεπέρασε το 20% και 50% αντίστοιχα στο 9μηνο.

Επομένως, οι θετικές προσδοκίες για την κερδοφορία των ανωτέρω επιχειρήσεων επιβεβαιώνονται, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στην επίσημη καθοδήγηση που παρέχουν οι εταιρίες για τα επόμενα τρίμηνα.

Τα νέα από το εσωτερικό θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια καλύτερη πορεία της ελληνικής αγοράς. Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια που δίνουν τον τόνο στην αγορά μπορούν να δικαιολογήσουν κάποιο premium στη Σοφοκλέους έναντι των άλλων αγορών μέχρι κάποιο βαθμό.

Αν λοιπόν οι άλλες αγορές ”καθίσουν” στα σημερινά επίπεδα ή υποχωρήσουν θα ήταν παράδοξο να ανέβει η Αθήνα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v