Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βλέποντας και... κάνοντας

Οι ρευστοποιήσεις κερδών στον ΟΤΕ και η συνεχιζόμενη αδυναμία των τραπεζών δημιουργούν πτωτικό κλίμα στη Σοφοκλέους, παρά τη σχετικά θετική εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Βεβαίως, δεν λείπει το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τίτλους κυρίως μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Αδυνατεί να ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές αγορές, στα μικρά κέρδη που καταγράφουν μέχρι στιγμής, η Σοφοκλέους, καθώς λείπουν οι σημαντικές βοήθειες από τους δεικτοβαρείς τίτλους.

Είναι ενδεικτικό πως με τη συμπλήρωση μιας ώρας συνεδρίασης, μόνο η Motor Oil καταγράφει κέρδη μεγαλύτερα της 1 ποσοστιαίας μονάδας, ενώ από τους υπόλοιπους τίτλους του FTSE θετικά κινούνται Ελλ. Πετρέλαια, Cosmote, Folli Follie, Αγροτική και Πειραιώς.

Αντίθετα, δείχνει να διορθώνει μετά το πρόσφατο ράλι ο ΟΤΕ όπως και η Ιntralot, με αξιοσημείωτες μέχρι στιγμής απώλειες η Τράπεζα Κύπρου, ενώ οι υπόλοιποι δεικτοβαρείς τίτλοι κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος με μικρές απώλειες.

Αυτό που μέχρι στιγμής δείχνει να προβληματίζει είναι η εικόνα του τραπεζικού κλάδου που παρά τις πιέσεις που έχουν προηγηθεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν δείχνει διαθέσεις σημαντικής ανοδικής αντίδρασης, κάτι το οποίο θα έπαιζε θετικό ρόλο στη γενικότερη ψυχολογία των εμπλεκομένων.

Συνεδρίαση εξαιρετικά χαμηλών συναλλαγών μέχρι στιγμής και στην αγορά παραγώγων με τους εκεί εμπλεκόμενους απλώς να ακολουθούν την υποκείμενη, διατηρώντας τις οριακές υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Παρά ταύτα, δεν λείπει το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τίτλους που είτε εξέπληξαν θετικά στα αποτελέσματα 9μήνου είτε υπάρχουν εκτιμήσεις για επικείμενες σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις.

Μεταξύ των λίγων μέχρι τώρα θετικών πρωταγωνιστών ξεχωρίζουν Βαλκάν, Imperio, Βογιατζόγλου, Καλπίνης, Ελλ. Ιχθυοκαλλιέργειες, Ελλ. Καλώδια και λίγοι ακόμα τίτλοι που όμως δεν αποκλείεται να αυξηθούν αν βελτιωθεί σημαντικά η εικόνα στους ”μεγάλους” του ταμπλό.

Τέλος, ο τζίρος θεωρείται αρκετά ικανοποιητικός μέχρι στιγμής με τη μικτή αξία συναλλαγών να ξεπερνά τα 40 εκατ. από τα οποία τα 4,9 αφορούν σε πακέτα, καθώς 5.743.900 τεμάχια της Λυμπέρης άλλαξαν χέρια στο 0,85 ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες αφορούν στο ποσοστό της Edipress το οποίο πέρασε στον κ. Αντώνη Λυμπέρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v