Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγωνία για ”τραπεζική” αντίδραση

Το διεθνές κλίμα δείχνει να βελτιώνεται, έστω και εν μέσω νευρικότητας, ενώ όλα τα βλέμματα στη Σοφοκλέους είναι στραμμένα στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους. Σε περίπτωση εξομάλυνσης των πτωτικών διαθέσεων, ή πειστικής ανοδικής αντίδρασης, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό τίτλοι μεσαίας και ακόμα περισσότερο μικρής κεφαλαιοποίησης να δώσουν αξιοσημείωτες ημερήσιες αποδόσεις.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ιδιαίτερα κρίσιμη τεχνικά, και όχι μόνο, θεωρείται η σημερινή και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις για τη Σοφοκλέους, η οποία προς το παρόν δείχνει να παραμένει στην ”Εθνική της μοναξιά” και να μην μπορεί να ακολουθήσει την ανοδική κίνηση, έστω και εν μέσω νευρικότητας, των διεθνών αγορών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το χθεσινό θετικό κλείσιμο της Wall Street και παρά τη σχετικά σημαντική διόρθωση που προηγήθηκε, η αντίδραση των τελευταίων ημερών έχει φέρει τον Dow Jones να απέχει λιγότερο από 100 μονάδες από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, ενώ θετικά έκλεισαν σήμερα και τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια.

Αντίθετα, η Σοφοκλέους δείχνει να διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα με τον τραπεζικό δείκτη να ”τραβάει” χαμηλότερα Γενικό Δείκτη και ψυχολογία των εμπλεκομένων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο εν λόγω δείκτης συμπλήρωσε επτά πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες οκτώ, με απώλειες που σε ποσοστό φθάνουν το 6,5% και έχοντας διασπάσει καθοδικά την ισχυρή θεωρητικά στήριξη των 6.050 μονάδων, που αν δεν την επανακτήσει άμεσα, θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για περαιτέρω διολίσθηση προς τις 5.750 μονάδες.

Alpha Bank και Πειραιώς ”ακουμπάνε” στις τιμές των πρόσφατων placement, Eurobank και Εθνική δείχνουν να βρίσκονται σε υπερπουλημένη περιοχή, όμως παρ’ όλα αυτά, κανείς από τους επαγγελματίες του χώρου δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για πειστική ανοδική αντίδραση, έστω και αν το σενάριο της αντίδρασης τεχνικού χαρακτήρα δείχνει σημαντικά ισχυροποιημένο.

Ανάλογη περίπου εικόνα και στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος διολισθαίνει με λιγότερη ένταση και μικρότερα βήματα, όμως και εδώ κάθε ανοδική κίνηση τουλάχιστον μέχρι τις 4.350 μονάδες, μόνο ως αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα μπορεί να εκληφθεί.

Σχετικά απαισιόδοξοι και όσοι εμπλέκονται στην αγορά Παραγώγων, με τις πωλήσεις κατά τη χθεσινή συνεδρίαση να παίρνουν επιθετικότερο χαρακτήρα μετά τις 16:30 και τα ξένα χαρτοφυλάκια να μετέχουν στην πλευρά των πωλητών, ενώ τουλάχιστον εντυπωσιακός κρίνεται ο χθεσινός δανεισμός σε τίτλους της Alpha Bank που ξεπέρασε το 1,100 εκατ. τεμάχια.

Από εκεί και χαμηλότερα δεν αποκλείεται να συνεχιστεί το κυκλικό αγοραστικό ενδιαφέρον και η αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών, οι οποίες μάλιστα μπορεί να ενταθούν σε περίπτωση που οι ”μεγάλοι” του ταμπλό δείξουν ότι δεν έχουν τουλάχιστον διαθέσεις περαιτέρω διολίσθησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v