Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mετοχές: Το σινιάλο των εταιρικών ομολόγων

Η ιστορία δείχνει ότι η σχέση των μετοχών με την αγορά των εταιρικών ομολόγων είναι ισχυρή. Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε τι σήμα στέλνουν σήμερα τα εταιρικά ομόλογα για τις μετοχές.

Mετοχές: Το σινιάλο των εταιρικών ομολόγων
Oι χρηματιστηριακές αγορές και οι αγορές των εταιρικών ομολόγων έχουν κάτι κοινό. Και οι δύο επηρεάζονται πρωτίστως από τη χρηματοοικονομική υγεία και τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών.

Ίσως γι΄ αυτό τα ράλι των μετοχών συνδέονται με μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου (spread) που πληρώνουν οι επιχειρήσεις πάνω από τα αντίστοιχα επιτόκια του Δημοσίου όταν δανείζονται εκδίδοντας ομόλογα και το αντίστροφο.

Οι κινήσεις των δύο αγορών δεν είναι πάντοτε ταυτόχρονες, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η μία από τις δύο προηγείται και η άλλη έπεται με υστέρηση μερικών μηνών. Στο τέλος όμως συγκλίνουν.



Στη μεγάλη φετινή διόρθωση των χρηματιστηριακών αγορών από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουνίου, τα spreads των εταιρικών ομολόγων, ιδίως εκείνων που εξέδωσαν οι εταιρίες χαμηλότερης πιστοληπτικής ικανότητας με τους ασθενέστερους ισολογισμούς, διευρύνθηκαν.

Την περασμένη εβδομάδα, η μικρής έκτασης χρηματιστηριακή διόρθωση συνοδεύτηκε από μικρό άνοιγμα του spread.

Δεν συνέβη το ίδιο το καλοκαίρι του 2004 όταν τα μεν spreads που ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν οι επενδυτές για να αγοράσουν εταιρικά ομόλογα συμπιέζονταν, χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται από χρηματιστηριακό ράλι.

Η σύγκλιση επήλθε λίγο αργότερα καθώς οι μετοχές έκαναν ράλι, αποδεικνύοντας την ορθότητα του σήματος που έστελναν τα εταιρικά ομόλογα.



Τι έχουμε σήμερα; Τα επιτοκιακά περιθώρια στα ομόλογα που εκδίδουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι μικρότερα απ’ ό,τι στις αρχές της χρονιάς και κυμαίνονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Την ίδια περίοδο, αρκετές ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές καταγράφουν διψήφιο ρυθμό ανόδου.

Αναμφισβήτητα, η πλεονάζουσα ρευστότητα που υπάρχει στις χρηματιστηριακές αγορές έχει συμβάλει στη συμπίεση των spreads, αφού η ζήτηση για τέτοιου είδους ομόλογα έχει αυξηθεί καθώς οι επενδυτές αναζητούν την έξτρα απόδοση.

Το ίδιο ισχύει όμως για τις μετοχές, αφού η πλεονάζουσα ρευστότητα διοχετεύεται σε διάφορες μορφές επενδύσεων με ιδιαίτερη προτίμηση στις πιο ριψοκίνδυνες, όπως οι μετοχές.

Η ζήτηση και η προσφορά εταιρικών ομολόγων στην Ευρώπη είναι επίσης ένας άλλος παράγοντας που θα επηρεάσει το spread στις εταιρίες υψηλής διαβάθμισης (investment grade).

Τα εταιρικά ομόλογα που λήγουν την επόμενη χρονιά και αναμένεται να ανανεωθούν ανέρχονται σε 90 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να εκτιμάται σε 50 δισ. ευρώ από τη Merrill Lynch έναντι 60 δισ. ευρώ φέτος.

Με άλλα λόγια, τα σημάδια από την πλευρά της προσφοράς τίτλων είναι ενθαρρυντικά, αν και ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας πιθανής έξαρσης των εξαγορών και συγχωνεύσεων από επιχειρήσεις και Private Equity που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την προσφορά ομολόγων, επιβαρύνοντας τα spreads.

Υπάρχουν ακόμη αυξημένες πιθανότητες για οικονομική επιβράδυνση στην ευρωζώνη που θα είχε λογικά αρνητικό αντίκτυπο στη δυναμική (momentum) αύξησης των κερδών ανά μετοχή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και στον λόγο αναβαθμίσεων προς υποβαθμίσεις (upgrades to downgrades).

Ακόμη όμως κι αν λάβει κάποιος όλους αυτούς τους παράγοντες υπόψη, καθώς και τα σημερινά επίπεδα των spreads, θα πρέπει να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια μέση απόδοση της τάξης του 8% με 12% από τις μετοχές είναι εφικτή την επόμενη χρονιά στην Ευρώπη.

Ας σημειωθεί ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τη μέση απόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών το 2007 είναι κοντά στο 8%.

Αυτό το ποσοστό αποτελεί μια καλή βάση για τη Σοφοκλέους που διαπραγματεύεται μεν με premium έναντι άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αλλά υπόσχεται μεγαλύτερη (διψήφια) αύξηση των κερδών ανά μετοχή της τάξης του 14% με 18% κατά μέσο όρο την επόμενη χρονιά.

Παρά λοιπόν τα ρίσκα που υπάρχουν, τα τωρινά επίπεδα των spreads στα εταιρικά ομόλογα δικαιολογούν υψηλότερα επίπεδα χρηματιστηριακών αγορών και είναι συμβατά με τη μέση απόδοση των ευρωπαϊκών αγορών που αναμένει σ’ αυτό το σημείο η αγορά.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v