Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Τα σχέδια του Π. Βουρλούμη για τον ΟΤΕ, η αναβολή της εισαγωγής της Romtelecom στο χρηματιστήριο, οι εκτιμήσεις της Alpha Bank για τα κέρδη του 2006, η πορεία της διαδικασίας για την έναρξη λειτουργίας της νέας χρηματιστηριακής semi-regulated αγοράς, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Τα σχέδια του Π. Βουρλούμη για τον ΟΤΕ, η αναβολή της εισαγωγής της Romtelecom στο χρηματιστήριο, οι εκτιμήσεις της Alpha Bank για τα κέρδη του 2006, η πορεία της διαδικασίας για την έναρξη λειτουργίας της νέας χρηματιστηριακής semi-regulated αγοράς, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

ΟΤΕ: Στη σκιά δυο σκανδάλων που αγγίζουν και τον ΟΤΕ, αυτών της μεγαλοπρομηθεύτριάς του Siemens και της απολυθείσας συμβούλου Credit Suisse, που θα έβαζε τη Romtelecom στο Χρηματιστήριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Π. Βουρλούμης, χαρακτήρισε το 2007 ”έτος νοικοκυρέματος” και προτίμησε να αποστασιοποιηθεί από τις διαδικασίες αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή.

Αναφορικά με το θέμα της Romtelecom, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε χθες ότι κατέληξε από κοινού με την ρουμανική κυβέρνηση στην απόφαση να αναβληθεί η εισαγωγή της ρουμανικής τηλεπικοινωνιακής στο Χρηματιστήριο, χωρίς να δίδεται νέα ημερομηνία ή χρονοδιάγραμμα.

Εν τω μεταξύ, παρουσία και στη Βοσνία αποκτά εμμέσως ο όμιλος ΟΤΕ, μετά την επικράτηση της σερβικής Telekom Srbija στο διεθνή διαγωνισμό για την απόκτηση του 65% της τοπικής Telekom Srpske, του δεύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της Βοσνίας.

Alpha Bank: Την εκτίμησή του ότι τα κέρδη της Alpha Bank θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ για την φετινή χρήση διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Δ. Μαντζούνης, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist. Εν τω μεταξύ, με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η διάθεση 21,25 εκατ. ιδίων μετοχών, στην τιμή των 22,75 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή με έκπτωση 3% της μεσοσταθμικής τιμής της 4ης Δεκεμβρίου 2006.

Σοφοκλέους: Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για τη λειτουργία της νέας χρηματιστηριακής αγοράς στην οποία θα διαπραγματεύονται μικρού μεγέθους επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει η Ημερησία, για την εισαγωγή στη ”μικρή” Σοφοκλέους δεν θα απαιτείται κερδοφορία, ενώ το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών θα ανέρχεται στα 500.000 ευρώ. Επίσης, προβλέπεται μειωμένο ωράριο διαπραγμάτευσης των μετοχών της νέας αγοράς.

Ενέργεια: Σύμφωνα με το σχέδιο διακρατικής συμφωνίας που ”κυκλοφορεί”, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει το συμβολικό ποσοστό του 1% στην εταιρεία Transbalkan Pipeline, που θα κατασκευάσει και θα διαχειριστεί τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Το 51% θα διατηρήσουν οι ρώσοι, με σημαντικές εταιρείες όπως η Transnef, Gaspromneft, Rosneft και ΤΝΚ-ΒΡ. Το 23,5% θα ανήκει στις ελληνικές εταιρείες ΕΛΠΕ και Θράκη Α.Ε., στην οποία συμμετέχουν τα ΕΛΠΕ και οι όμιλοι Λάτση και Κοπελούζου. Το υπόλοιπο 24,5% της Βουλγαρίας μάλλον θα εκχωρηθεί σε αμερικανικές εταιρείες, κυρίως τη Chevron.

Οδικά έργα: Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες κατασκευής του οδικού άξονα Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα, που θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης. Η υποβολή προσφορών έχει προγραμματιστεί για τις 18 Δεκεμβρίου και αναμένεται να συμμετάσχουν τρεις όμιλοι εταιρειών, οι Απιον Κλέος (Vinci, Ελληνική Τεχνοδομική, J&P Άβαξ), Απόλλων (Αθηνά, Crupo Dragados OP, Hochtief, Lamda), Hellenic Autopistas (Citra, ΓΕΚ, Τέρνα).

Νεοχημική: Διείσδυση στην αγορά πετρελαιοειδών της Σερβίας και κατ’ επέκταση των Βαλκανίων επιχειρεί ο όμιλος της Νεοχημικής, που ανακηρύχθηκε ως πλειοδότης στο διαγωνισμό για την εξαγορά του 70% του μετοχικού κεφαλαίου της βιομηχανίας λιπαντικών Rafinerija Nafte Beograd.

Βαλκάν: Τυχοδιωκτισμό αποδίδουν στη διοίκηση της Βαλκάν-Εξπόρτ οι εργαζόμενι στην επιχείρηση, που πραγματοποίησαν πορεία χθες στη Θεσσαλονίκη, διαμαρτυρόμενοι για τις οκτώ πρόσφατες απολύσεις συναδέλφων τους. Μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας και οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι πρόθεση της διοίκησης είναι το οριστικό κλείσιμο της εταιρείας και η αξιοποίηση του ακινήτου της, σύμφωνα με την Ημερησία.

Elmec Sport: Εγκαινιάζεται σήμερα το δεύτερο ”Factory Outlet” του ομίλου Elmec Sport στο εμπορικό πάρκο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση μιας επένδυσης συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Οικονομία: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος διαπιστώνει το ΙΟΒΕ τον Οκτώβριο, ύστερα από μακρά περίοδο ανόδου. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος μειώθηκε στις 107,9 μονάδες λόγω της υποχώρησης του Δείκτη Προσδοκιών στις Κατασκευές, ενώ οριακά περιορίζεται και ο σχετικός δείκτης στη Βιομηχανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v