Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πεδίο βολής οι τράπεζες

Εναλλασσόμενες... ριπές πωλήσεων σε αρκετούς δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους δημιουργούν ασφυκτική τεχνικά εικόνα στον αντίστοιχο δείκτη, που διέσπασε με εντυπωσιακή ευκολία τη θεωρητικά ισχυρή στήριξη στις 6.050 μονάδες. Αν δεν υπάρξει άμεση πειστική αντίδραση η εικόνα για την πλειονότητα της αγοράς επιδεινώνεται σημαντικότατα.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Σε πεδίο βολής φαίνεται να έχουν μετατρέψει μέρος του τραπεζικού ταμπλό οι πωλητές, που και σήμερα πυροβόλησαν εναλλάξ και κατά ριπάς δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, όπως η Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς.

Ο τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε επτά πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες οκτώ, διασπώντας με εντυπωσιακή ευκολία την θεωρητικά ισχυρή στήριξη των 6.050 μονάδων, κλείνοντας μάλιστα στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 5.987,53 μονάδες, με απώλειες 1,48% επιδεινώνοντας σημαντικότατα την τεχνική του εικόνα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αν ο εν λόγω δείκτης δεν δώσει πειστική ανοδική αντίδραση και άμεσα κλείσιμο υψηλότερα των 6.050 μονάδων (η πρώην στήριξη μετετράπη σε αντίσταση) θεωρείται εξαιρετικά πιθανό το σενάριο που δείχνει υποχώρηση προς την επόμενη στήριξη των 5.750 μονάδων.

Όσον αφορά τους επιμέρους τραπεζικούς τίτλους, η μετοχή της Alpha Bank επιβεβαίωσε το σενάριο που την ήθελε να βρίσκει την τιμή του placement στα 22,75 ευρώ (έκλεισε στα 22,82 ευρώ και στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 3,47%) ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισε επίσης και ο τίτλος της Εθνικής.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μετά τις 14:15’ μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.191,96 μονάδες, με απώλειες 0,47%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 825 εκατ. ευρώ από τα οποίο τα 520 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές κυρίως λόγω του placement της Alpha Bank.

Τεχνικά η εικόνα έχει επιδεινωθεί σημαντικά με τον FTSE να έχει τη χειρότερη, καθώς μεταξύ άλλων έδωσε σήμερα και βυθό χαμηλότερα από τον αμέσως προηγούμενο στις 28/11/2006.

Ο εν λόγω δείκτης έκλεισε πάνω στη στήριξη που οριοθετείται μεταξύ 2.289 και 2.285 μονάδων, με τις επόμενες στις 2.275-2.270 και 2.264 μονάδες, ενώ οποιαδήποτε ανοδική αντίδραση μέχρι τις 2.335 μονάδες μόνο ως τεχνικού χαρακτήρα μπορεί να εκληφθεί.

Από εκεί και χαμηλότερα, συνεχίστηκε το σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον που είχε σαν αποτέλεσμα η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί στο 1 προς 1,4 περίπου, όμως σημαντικές ανησυχίες δημιουργεί το γεγονός ότι η Σοφοκλέους ”κωφεύει” στο θετικό διεθνές κλίμα και δείχνει να κινείται ανεξάρτητα και προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Από τις μετοχές του FTSE και πλην των προαναφερθέντων, αρνητικό πρόσημο για Βιοχάλκο, Γερμανό, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Τιτάνα και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής και Εμπορικής.

Αντίθετα, κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Intralot, Cosmote, Folli-Follie, αξιοσημείωτα κέρδη για Coca Cola, Κύπρου και θετική μεταβολή για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους, χωρίς να αυξήσουν τις συναλλαγές, να διατηρούν τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Για μια τέτοια συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 105 ανοδικές μετοχές έναντι 137 πτωτικών και 11 τίτλους με κέρδη από 5% έως 18,99%.

Τέλος, όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, ξεχώρισαν οι Vivere, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Imperio, ΕΛΒΕ, AS Company, Σαράντης, Δίας, Veterin, Mevaco, Λούλης, Rainbow και από το τραπεζικό ταμπλό ασφαλώς ο τίτλος της Τράπεζας Αττικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v